изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:08 EEST
ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ ДА ПРЕБОРИ БОЛЕСТТА!    
Общество Благотворителен концерт "Да протегнем на Ники ръка!" организира сдружение "Ръка за таланта" с председател Стефка Димитрова. Инициативата е за набиране на средства за лечение в Истанбул на 10-годишния Николай Мартинов Марков. Диагнозата на Ники е Пилоцитен Астpоцитом I степен, или казано с прости думи - мозъчен тумор. Детето е претърпяло две неуспешни операции в България и сега надеждите на семейството му са насочени към болница в Турция.

За целта обаче са необходими 28 500 долара, които родителите му не могат да си позволят. До момента семейството е събрало 27 000 лева. Сдружение "Ръка за таланта" призовава и другите школи в Добрич да организират благотворителни концерти, за да бъде събрана сумата.

Всичко започва през един пролетен ден в началото на април м. г. "Върна се от училище с главоболие. Явно беше необичайно силно, защото плачеше", разказа за НДТ майката на Ники Тони Маркова. На следващия ден детето е заведено на преглед при неврохирург, който назначава ЕЕГ. Изследването обаче остава недовършено, тъй като момчето, явно от притеснение, започва да повръща. На 6 април на Ники е направен скенер в медицински скенер във Варна. След разчитането му лекарите препоръчват ядрено-магнитен резонанс, той като констатират наличие на образование. Изследването на ЯМР е направено в Русе на 9 април, д-р Джендова установява - мозъчен тумор с големина 5 см. "Каза ми, че никак не е малък да дете на тази възраст и че операцията е задължителна", сподели Тони Маркова. Лекарката им предлага два варианта - в Турция или при проф. Венцислав Бусарски в болница "Света Ана" в София. Майката решава детето да бъде оперирано в България, тъй като не разполагат със средства за Турция. Д-р Джендова й обяснява, че туморът е доброкачествен, но операцията не търпи отлагане, тъй като налягането в главичката на детето се увеличава и може да има усложнения.

Така на 11 април Николай Мартинов е на преглед при проф. Бусарски, на 17-и - приет в болницата, а на 20-и е извършена операцията. "Не знайно защо разрезът е отзад, а туморът се намира отгоре, на главния мозък - недоумява Тони Маркова. - Операцията беше пълен кошмар! Детето беше вкарано без упойка в операционната зала и е гледало как оперират някакъв мъж". Операцията продължава 4-5 часа, след което проф. Бусарски съобщава на родителите, че нищо не е свършил, тъй като не е успял да стигне до тумора. И насрочва нова операция. Тя се състои на 1 юни. Този път разрезът е отгоре на главичката на Ники. На въпрос на Тони Маркова защо първият е бил отзад, професорът обяснява, че така било по-безопасно. Втората операция също продължава 4-5 часа. След края й лекарят не съобщава на родителите какъв е резултатът. По-късно по телефона майката научава, че и тя е неуспешна, че туморът е на много сложно място и е отстранен около 30 процента от него. Материал е изпратен за хистологично изследване и той потвърждава, че туморът не е злокачествен. Проф. Бусарски назначава лъчетерапия, която, по думите му, ще го намали до минимум. А след това препоръчва на майката да се посъветва за манипулация с кибернож в Турция.

Следват 33 курса лъчетерапия във Варна в продължение на месец и половина. И отново изследване на скенер. "Когато излязоха резултатите бях шокирана! Туморът беше с почти същите размери, дори малко по-голям! - споделя майката. - Проф. Бусарски беше катастрофирал и се обадих на асистента му. Попитах го може ли туморът да възобнови размерите си за такъв период, отговорът беше - не..." На 4 октомври на Ники е направено ново изследване на ЯМР, който показва, че лечението въобще не е повлияло на размера на тумора. Тони Маркова се обръща към още един специалист в България - д-р Захаринов от "Пирогов". "Като погледна снимката, каза набързо: "Влизайте, утре ще ви оперираме" - разказа майката. - Казах му, че синът ми не е опитно зайче - който го хване да го оперира..." Така Тони Маркова решава да потърси лечение за сина си в Турция.

Първият преглед е в болница "Джон Хопкинс" в Истанбул на 8 ноември. Николай е консултиран от трима лекари. Първият - неврохирург, казва, че е много сложно и не е за него, че мястото е рисковано за операция. Вторият специалист е радиолог, той иска нов ЯМР, за да може да говори каквото и да е. Детето е консултирано и от онколог, който заявява, че ще прецени въз основа на ново хистологично изследване и ЯМР. Той иска консултация с друг неврохирург, който да прецени може ли туморът да се отстрани, ако не - ще търси други възможности за лечение. Но е категоричен, че за момента химиотерапията и лъчетерапията не биха повлияли. Така Ники попада на преглед при проф. Мемет Йозек в болница "Аджъбадем" в Истанбул, който е детски неврохирург. Въз основа на изследвания и епикризи преценява, че може да отстрани тумора и последващо лечение не е необходимо. И уведомява родителите, че по ценоразпис операцията струва 30 000 долара. Майката обяснява, че не разполагат с толкова средства и че ще кандидатстват пред Фонда за лечение на деца на Министерството на здравеопазването. За целта проф. Йозек издава документ, че операцията трябва да се направи колкото може по-бързо.

Тони Маркова подава документи до фонда. На 6 декември, когато Николай е именник, получава писмо, че са приети и дадени за разглеждане. На 12 декември, когато Ники има рожден ден, отваря страницата на фонда и вижда, че детето не е одобрено. Малко по-късно получава и писмо с отказ, в което е посочено, че абсолютно същата операция може да бъде извършена в "Пирогов" или "Св. Иван Рилски". "Не смятам, че трябва да си подложа детето на такъв тормоз в България", категорична е майката. И започва да пише имейли до медии, до министър Десислава Атанасова, до Комисията по здравеопазване на ГЕРБ... Отговор - от никъде. "Задавам си въпроса: защо плащам здравни осигуровки? Аз сега имам нужда от пари за лечение на Николай! Възмутена съм! Трябва малко повече да се мисли за децата".

От болницата са направили намаление на цената за операцията - на 28 500 долара. За краткото време до момента семейството успява да събере 27 000 лева. Тони Маркова работи в частна фирма, съпругът й Мартин е шофьор и възможностите им за набавяне на средства са изчерпани. За това и се обръщат към хората, които имат възможност - да помогнат да спасят детето си! НДТ

 

БАНКОВА СМЕТКА:

 

SOCIETE GENERALE EXPRESSBANK

IBAN: BG12TTBB94005526087066

BIC: TTBBBG22

Титуляр Тони Николаева Маркова   

 

 

 


Сходни връзки

ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ ДА ПРЕБОРИ БОЛЕСТТА! | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ ДА ПРЕБОРИ БОЛЕСТТА!
Автор: Anonymous да 2013-02-07 @ 09:38 EET
Направете ако е възможно един DMS номер, защото така ми е по-лесно да помогна. Предполагам и на много други хора. Надявам се по-скоро да се оправите!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди