изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:14 EEST
СТЕФКА ЧЕРНАЕВА ПРЕДСТАВИ СВОИ ТВОРБИ В ГЕЛЕРИЯ ВЪВ ВАРНА    
Култура Със своя изложба живопис "Послания от космоса" се представи наскоро във Варна добричлийката Стефка Пенева-Чернаева. Изложбата бе експонирана в галерия "Hand made".


Ето както споделя за творбите си самата авторка: "В особено състояние на духа ръката ми изписва странни знаци, на които дълго време не посмях да дам гласност. Но мисля, че сега е времето по оригинален и красив начин да ги покажа на хората и дано заедно разгадаем смисъла на тяхното послание. А моят прочит на това послание е - Всемирна любов и дълъг живот на всички хора тук, на Земята, на нашата Земя. Защото край няма да има! Няма!".
Стефка Чернаева е човек, свързан с изкуството не само професионално - като дългогодишен музикален педагог и диригент, но и като нагласа към света около нас. Тя открива красотата и неповторимостта в малките неща, тя е един ловец на уникални мигове, независимо дали става дума за облак, малко ручейче, дъга, самотна птица, сълза, усмивка, паднало листо, развълнувано море, заснежен прозорец... Стефка Чернаева има душата и очите на художник по рождение, носи потребността да се себеизразява чрез изкуството във всичките му форми. Плод на тези търсения беше изложбата й фотография "Обичам те, море", през 2000 година, посветена на посрещането на новото хилядолетие. И тъй като тя е един неспокоен, търсещ дух, продължи да преоткрива себе си и света този път чрез средствата на живописта. Резултатът от тези търсения е изложбата "Послания от космоса". С нея Стефка Чернаева ни кани на едно пътешествие в пространството, защото всеки от нас има стремеж към непознатото, необятното, необяснимото, ирационалното. Споделя с нас своите малки открития за големите неща, които са извън нас, над нас, в платна с лаконични живописни средства, изчистени като композиция и колорит, защото истинските, стойностни неща по правило са непретенциозни и простички. Картините са релаксиращи и пречистващи като онези знакови символи на йогите за медитация, наречени "мандали". Всеки един творец влага своята енергия в творбите си и това не подлежи на обяснение, а се усеща само на подсъзнателно ниво. За да се случи магията и ние да разпознаем една картина за своя, то тя трябва да ни зарежда с добра енергия. Стефка Чернаева търси и открива светлината дори и в най-тъмното галактическо кътче, за да ни вдъхне вярата, че имаме ли очи за нея, винаги и навсякъде ще я откриваме. Според най-мъдрата книга на света - Библията, когато "окото ти е просветлено, то цялото ти тяло е просветлено". Окото, разбира се, е прозорецът на душата. Стефка Чернаева ни призовава да наситим със светлина душите си, защото колкото по-чисти са те толкова по-светъл ще е пътят пред нас! За всеки човек той е различен, необикновен, изпълнен с предизвикателства и лични открития. Да си пожелаем много космически пътешествия извън и вътре в нас. Защото ние сме в космоса и космосът е в нас!
Стефка Пенева-Чернаева проявява интереси към изкуствата още от детските си години - обича да пее, да рисува. В творческия си живот решава да се посвети в началото на музиката. Завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и дълги години се занимава с диригентска и преподавателска дейност - гл. асистент катедра "Музика" при Педагогически колеж Добрич към шуменски университет "Еп. К. Преславски". Дирижира Студентски хор, Градски женски хор-Добрич, Смесен хор към КК "Албена". Успоредно с това неспокойният й дух търси и други форми на художествен изказ - бижута от нестандартни и природни материали, фотография, рисуване. След тежка автомобилно-влакова катастрофа, при която оцелява по чудо, решава да благодари на Съдбата за втория си живот като помага по своему на хората. Обучава се в Постуниверситет за нова култура по дисциплини, свързани с медицина и новите знания и силата на позитивната си енергия е помогнала на много хора, помага и сега. Участва неведнъж със свои фотографии във фотоизложба "Око за другите" на галерия "Актив Арт"-Варна, а нейни живописни картини намират добър прием и в други галерии. По радиестезичен път е измерено излъчването на тези картини и е установено, че притежават много силна енергия и въздействат на хората позитивно и лечебно.
 

 


Сходни връзки

СТЕФКА ЧЕРНАЕВА ПРЕДСТАВИ СВОИ ТВОРБИ В ГЕЛЕРИЯ ВЪВ ВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди