изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:07 EET
„СТАРТ” СЕ ПОДГОТВЯ ДА ПРОИЗВЕЖДА ЗА АВТОМОБИЛНИТЕ ГИГАНТИ    
Икономика

 В момента компанията, която е част от „МОНБАТ ГРУП” работи за тежкотоварни автомобили за „Скания” и „Волво”, в момента вървят изпитвателни процедура за „Фолксваген груп”, „Рено” и „Мерцедес”



През  следващата година акумулаторният завод „СТАРТ”, който сега е в структурата на „МОНБАТ ГРУП” ще инвестира 1,5 милиона евро за закупуване на нови машини и технологии. Дружеството вече е сертифицирано и в момента се провеждат изпитвателни процедури , за да може продукцията му да влезе в автомобилни гиганти като „Фолкваген груп”, „Рено” и „Мерцедес”. След одобрение на лабораторните изпитвания, има около двегодишна процедура, преди дружеството да може да стане основен доставчик на някоя от големите автомобилни компании. Това сподели вчера изпълнителният директор на „СТАРТ” АД Митко Янев. Той обясни, че в момента дружеството произвежда около 2000 батерии на месец, които са както за автомобилната индустрия, също и за енергетиката, телекомуникациите, за военни изделия на НАТО и Русия -   батерии за противотанкова техника, за хеликоптери и самолети Ан. Новото производство на дружеството са соларни батерии. От 2012 г. дружеството продава батерии и в Китай.

От 2009 г. „МОНБАТ ГРУП” е четвъртият по големина производител на батерии в Европа. Реализира продукцията си във всяка държава в Европа, а оборудването му е закупено от Англия, САЩ, Германия, Италия. Има изцяло ново оборудване с роботизирани линии.

От 2006 г. „СТАРТ” АД премина към „МОНБАТ ГРУП”. Групата има дистрибуторска мрежа в цяла Европа, Близкия Изток, Китай. В цял свят се продават батериите, като 95 на сто от продукцията на „СТАРТ” АД се изнася и 5 на сто е за вътрешния пазар. Сред потребителите у нас е и „Литекс Моторс” – българският производител на автомобили, но употребяваните от него батерии се произвеждат в завода в Добрич за няколко дни.

Митко Янев припомни, че завод „СТАРТ” е бил създаден по линия на СИВ за производство на стартерни батерии за „Толиати”. По-късно той е раздържавен по линия на работническо-мениджърската приватизация, но инвестициите тогава са били много малки, а оборудването - старо.

През 2006 г. той става част от „МОНБАТ ГРУП”, в която влизат още и рециклиращи завода – в Монтана, Инджия /Сърбия/ и Букурещ. Старите батерии се събират чрез дистрибуторска мрежа, а след това се преработват и не се замърсява околната среда. Рециклираното олово се използва за производство на нови батерии.

„МОНБАТ ГРУП” е сертифицирана по ISO 9001 за автомобилната индустрия, има интегрираната система за управление на качеството, екологията и безопасните условия на труд в съответствие с международните стандарти.

Завод „СТАРТ” в Добрич произвежда батерии за тежкотоварни машини, за селскостопанска техника. М. Янев обясни, че развитието на „СТАРТ” АД започва през 2008 г., когато се закупува нова технология за зареждане на батериите. При това не се използва питейна вода за технически нужди. Идеята на ръководството е да се развиват нови технологии в завода и в бъдеще.  През миналата година е реконструиран цех монтажен, всички филтърни съоръжения, като основното производство е с филтри на датската фирма „Недерман”, които в контейнери събират оловния прах. Цялото производство е рециклируемо, всички отпадъци влизат в контейнери и се рециклират в дружеството „МОНБАТ РИСАЙЛИНГ”. Единствените отпадъци са хартия и полиетилен, т.е. няма замърсяване на околната среда, посочи г-н Янев. Той допълни, че тъй като „СТАРТ” АД разполага с терен от 46 декара, от които една трета са незаети, има възможност в бъдеще да се построят нови цехове, най-вероятно след 2015 г.

През следващата година дружеството ще инвестира в машини, оборудване и нови технологии, тъй като големите производители на автомобили – Мерцедес, Ауди, БМВ, Опел изпитват батерии за първо вграждане, като изискването е да са с щанцовани решетки и капсуловани батерии.

През настоящата година инвестициите на дружеството ще са насочени към подобряване на условията в битовите помещения, ремонт и изграждане на складови помещения, тъй като СТАРТ става основен източник на експедиция на „МОНБАТ ГРУП” в контейнери. Друг акцент в работата на „СТАРТ” АД тази година е са безопасните условия на труд. В тази връзка ще се реализира проект „Подобряване на условията на труд в „СТАРТ” АД, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Той е стартират на 1 ноември 2012 г. и ще продължи до 1 ноември тази година. Стойността му е 150 000 лева, от които безвъзмездното финансиране е 80 процента. Общите му цели са да се подобрят условията на труд в „СТАРТ” АД при спазване на нормите и изискванията на законодателството по безопасност и здраве при работа, както и да ес адаптират управленските процеси в предприятието към нов подход при регламентиране и нормиране на труда и изграждането на съвременна система от трудови стандарти. В рамките на проекта ще се проведат дейности, насочени към усъвършенстване на организацията на трудовата дейност в предприятието, създаване на предпоставки за повишаване производителността на труда и намаляване на трудовите злополуки и професионалните заболявания.

В момента в завода в Добрич работят 78 души, като 60 на сто от производството е на две смени, а останалото е на непрекъснат процес. Всяка година се провеждат с Клиниката по професионални заболявания в София пълни изследванията на целия персонал, такива прегледи се правят и на новопостъпващите работници и вече има резултати от това, каза още г-н Янев. НДТ

 


Сходни връзки

„СТАРТ” СЕ ПОДГОТВЯ ДА ПРОИЗВЕЖДА ЗА АВТОМОБИЛНИТЕ ГИГАНТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди