изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:31 EEST
Окръжен съд – Добрич, за втори път отказа да измени мярката за неотклонеине на 33-годишен, разследван за кражба на тръби от дър    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, за втори път не уважи молбата на 33-годишния Радко П. Г. от Силистра за изменение на мярката му за неотклонение задържане под стража в по-лека. Той е привлечен като обвиняем за кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

 Радко Г. е разследван за отнемане на тръби от съоръжение магистрален водонапорен тръбопровод от терасата на р. Дунав до района на гр. Добрич, извършена в съучастие с лице от София и посредством други лица, в периода от ноември 2011 г. до м. март 2012 г. Щетата е оценена на 70 500 лв.

Днес съдът разгледа втора молба за изменение на наложената му на 20.09.2012 г. мярка за неотклонение задържане под стража. На 29.11.2012 г. съдът отказа да уважи първата такава.

Адвокатът му пледира мярката за неотклонение на Радко Г. да бъде изменена в по-лека – домашен арест или парична гаранция. Той заяви, че събраните доказателства не сочат участие на подзащитния му в деянието, за което е привлечен да отговаря. След предходното произнасяне на съда по контрола на мярката за неотклонение, били настъпили нови обстоятелства. Радко Г. имал сериозни здравословни проблеми, за които не може да получи необходимото специализирано лечение в затворническата болница във Варна. Защитникът смята, че семейното и социалното положение на 33-годишният показват, че няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, оспори аргументите на защитника и заяви, че събраните в 13 тома доказателства мотивират обоснованото предположение, че Радко Г. е автор на престъплението, за което е привлечен да отговаря. Прокурорът бе категоричен, че посочените в медицинските документи заболявания не са несъвместими с престоя на лицето в местата за лишаване от свобода, още повече там са му осигурени медицински грижи. Държавното обвинение посочи, че при постоянното разглеждане на мярката за неотклонение, то не разполага с материалите по делото. От предходното обжалване до сега, то било разположение на разследването само 10 дни, през които са извършени интензивни процесуално-следствени действия.

Окръжен съд – Добрич, след като обсъди и прецени доводите на страните и представените по делото материали, счете жалбата за неоснователна и не уважи молбата за изменение на мярката за неотклонение на Радко Г. от задържане под стража в по-лека. Обвинението срещу него не е отменено, нито заменено с по-леко и не се променят основанията, с които съдът е оставил в ареста Радко Г. Установено бе, че според представените медицински документи, не е налице заболяване, което да е несъвместимо с престоя му в местата за лишаване от свобода. Съдебният състав обаче намери в събраните нови доказателства допълнителни основания за наличието на опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът обърна внимание, че тези доказателства водят до предположение за участие на висши длъжностни лица в престъплението, за което е привлечен да отговаря Радко Г., както и за съществуване на организирана престъпна група,  действала на територията на цялата страна.

 Окръжен съд – Добрич, повторно определи 30-дневен срок, в който задържаният не може отново да обжалва постановената му мярка за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна, в 3-дневен срок.

31.01.2013 г.                                 Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, за втори път отказа да измени мярката за неотклонеине на 33-годишен, разследван за кражба на тръби от дър | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди