изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:12 EEST
Непознати събраха пари за операция на малката Емине    
Общество Десетки хора събраха част от парите за операция на 2-годишната Емине от велинградското с. Пашови, която е с тумор в главата. Детенцето спешно ще бъде оперирано днес в клиника в Истанбул.

Преди месец Емине започнала да линее, после вдигнала температура, започнало да й се вие свят и показвала, че я боли главата. Баба й разказа пред bTV, че я завели на доктор във Велинград и прегледът не показал нищо тревожно, но симптомите не отшумели и докторката ги посъветвала да тръгват към София.

В болницата в София, където поставили диагнозата на Емине, насочили родителите за лечение в Турция или Германия, но никой не им обяснил, че държавата може да помогне.
"Родителите, които са бедни, не са знаели за Фонда за лечение на деца в чужбина", разказа близкият на семейството Джамал Мехмед от Турция. По думите му в болницата в София казали на родителите: "Жалко за детето".

Бащата Мустафа, който е строител, и майката Рукие, бременна в 4-ия месец, спешно тръгнали за Турция с Емине, която вече почти не може да ходи. Първо били приети в Анадолския турски център „Джон Хопкинс”, но оттам ги преместили в болницата „Аджъ Бадем” - най-голямата здравна организация в Истанбул , пише "Монитор". Лекарите се наемат да извършат сложната операция, но искат гаранция. Родителите отчаяни търсят помощ от близки за парите.

Сумата, необходима за лечението в Турция, е 40 000 лева. Спешно роднини, близки и десетки непознати са събрали 10 000 лв., с които да бъде гарантирана операцията, каза пред БНР Авиша, бабата на детето.
3000 лв. са събрани в селото на Емине, където безработицата е 50%.
"Много хора се отзоваха - в училищата са събирали парички и познати дадоха на заем. Благодаря, че ги има тези хора. Ние ще им върнем парите”, каза Мехмед.

Лекарите в Турция не дават прогноза, но твърдят, че досега не са имали неуспешни операции.

Директорът на фонд „Център за лечение на деца” Павел Александров заяви, че снощи семейството на детенцето е подало документи, процедурата е задействана и днес вероятно ще има резултат.
Той допълни, че е щастливо стечение на обстоятелствата, че семейството са отишли в болница в Турция, с която фондът работи и може да покрие лечението. "Детето няма да го оставим. Работим и с дарителски фондове", добави той.

Александров уточни обаче, че фондът покрива манипулации в чужбина, само при условие, че не могат да бъдат адекватно извършени в България.
По думите му в повечето подобни случаи лечебните заведения насочват хората към фонда и той не знае защо сега не е направено.
„Трябвало е родителите вместо 2 седмици да се лутат и да търсят пари, да се обърнат към фонда”, заяви той.

Александров призова родителите да знаят, че могат да се обръщат за помощ към тях. Той уточни, че фондът е разполагал с над 10 млн. лв. за миналата година. Срокът, в който се произнасят, е 14 дни, а по правилник около месец.
„Когато случаят е спешен, общественият съвет за часове решава”, допълни той.
Фондът поема и транспорта за лечението в чужбина и на един придружител за детето.

Банкова сметка:
IBAN: BG20BPBI79301032261801
BIC: BPBIBGSF
Мустафа Ибрахим Планков – баща на Емине
С. Пашови, общ. Велинград, обл. Пазарджик

Телефон за връзка: 0894 486993 - Авиша, баба на момиченцето

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Непознати събраха пари за операция на малката Емине | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди