изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:46 EET
ВАРНЕНСКИЯТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ОТКРИВА ФИЛИАЛ В ДОБРИЧ    
Образование

Медицинският университет във Варна започва да изгражда филиали в различни точки на страната. Първият филиал ще заработи в Сливен от есента на тази година. След него - първоначално с програми за обучение само на медицински сестри и акушерки, а после - и по други специалности, висшето училище отваря свои бази и в Добрич и Шумен.



Припомняме, че на 4 юли м. г. в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич се състоя среща относно възможността за възобновяване на дейността на филиала на Медицински университет – Варна, с прием на специалисти по здравни грижи. Инициативата бе на областния управител Желязко Желязков. Той аргументира идеята с кадровия дефицит и острата необходимост от обезпечаване със специалисти в сферата на здравеопазването. В обръщението си към участниците в срещата той изрази увереност, че реализирането на това добро и перспективно начинание ще е в интерес на младите хора, желаещи да получават образование „на място", а жителите на областта ще имат достъп до специализирана и професионална медицинска помощ, съобразно държавната политика в областта на образованието, здравеопазването и науката. В същото време бе подчертано, че екипът на Областна администрация си дава сметка за предстоящата напрегната работа по акредитация, за което се разчита на екипност в провеждането на процедурата. Ректорът на Медицински университет–Варна проф. д-р Красимир Иванов, д. м. н., горещо подкрепи идеята, определяйки я като съвсем навременна: “Готови сме да си партнираме в този процес с областното и общинско ръководство”, заяви той. “В състояние сме да развиваме и разширяваме дейността, продиктувана от обективна необходимост според потребностите не само на Добрич, но и на целия Североизточен район.”

На срещата бяха представени резултатите от предварителното проучване във връзка с идеята за възобновяване на филиала към МУ-Варна. Проведени са две анкети в периода 25-28 юни 2012 г. Те са свързани с проучване на нагласите сред учениците от 10 и 11 клас на 13 училища и сред лекари и специалисти по здравни грижи в област Добрич. Участвали са 766 ученици  и специалисти от 4 лечебни заведения. Изводите от направеното проучване тогавашният зам.-областен управител д-р Катя Ганова формулира така: “Идеята за възобновяване на Медицински филиал-Добрич, е одобрена от повече от 80 процента, както ученици, така и работещи в лечебни заведения. Тоест, съществува висока обществена подкрепа за тази инициатива. Данните говорят красноречиво за високия процент млади хора, които желаят да продължат образованието си в тази посока „на място". НДТ

 


Сходни връзки

ВАРНЕНСКИЯТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ОТКРИВА ФИЛИАЛ В ДОБРИЧ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ВАРНЕНСКИЯТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ОТКРИВА ФИЛИАЛ В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2013-02-01 @ 00:32 EET
Ще се подготвят бъдещи емигранти нищо повече.Държавата щом ще харчи пари нека намери начин и да ги задържи тук иначе няма никакъв смисъл.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди