изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:49 EET
КОЙТО НЕ НАПУСНЕ БЪЛГАРИЯ ДО 1 ЮЛИ, ЧАКА ГО ОЩЕ 4% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА    
Новини Ако разходите на електроенергийната система за присъединените "зелени" централи бъдат прехвърлени на потребителите, това означава цената на тока да нарасне с поне 4% от 1 юли. Това прогнозира регионалният мениджър на ЕВН България Йорг Золфелнер.


За да не се случва това отново, след като през 2012 г. по същата причина цената скочи с 13 на сто, компанията предлага да бъде създаден специален фонд за компенсиране на разходите. Идеята е във фонда да се събират приходите от въведената цена за достъп до мрежата за производителите на зелена енергия и половината от приходите от продажбата на емисиите въглероден двуокис.

Дружеството, което обслужва югоизточната част на страната, вече е обсъдило идеята си с Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Около 760 млн. лв. са разходите за реално присъединените мощности от възобновяеми източници, а след въвежданвето на нова методика от ДКЕВР държавата компенсира само около 300 млн. лв. от тях - за произведената енергия, одобрена от регулатора. Останалите разходи трябва да се компенсират от крайните снабдители - тоест електроразпределителните дружества и ЕСО. Така остават поне 420 млн. лв. некомпенсирани разходи от юли 2012 г. до юли 2013 г., каза Золфелнер.

Според мениджърите на ЕВН за година във фонда могат да влязат поне 200 млн. лв. от продажби на въглеродни емисии и още толкова - от цената за достъп.

Създаването на фонд е един възможен вариант, който предлагаме, а правителството трябва да вземе решение как да възстанови разходите в енергийната система, посочи Золфелнер. Според него обаче прехвърлянето на тези разходи към крайните клиенти е лош вариант. "Това ще означава още поне 4% поскъпване на тока само заради компонента зелена енергия, а това няма да е добре нито за битовите, нито за стопанските потребители", смята той.  http://www.dartsnews.bg/
 


Сходни връзки

КОЙТО НЕ НАПУСНЕ БЪЛГАРИЯ ДО 1 ЮЛИ, ЧАКА ГО ОЩЕ 4% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди