изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-26 @ 11:48 EEST
Окръжен съд – Добрич, организира Форум за публични изказвания за Деня на българската Конституция    
Ред и сигурност

Окръжен съд – гр. Добрич, кани учениците от 8 до 12 клас да участват във Форум за публични изказвания „СЛОВОТО като закон, истина и право”, посветен на Деня на българската Конституция – 16 април. Той ще се проведе на 16.04.2013 г. в рамките на Деня на отворени врати в Окръжен съд – гр. Добрич.Форумът е своеобразно продължение на конкурса за есе, който Окръжен съд – Добрич, посвети на Деня на българската Конституция миналата година.

Форумът за публични изказвания се организира за трета поредна година, като съорганизатори са Окръжен съд – гр. Добрич, Регионален инспекторат по образованието и Професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов”. Форумът е инициатива на Професионалната гимназия по туризъм – гр. Добрич, и е провеждан през 2011 г. и 2012 г. във връзка с Деня на Светите братя Кирил и Методий.

За участие във Форума учениците трябва да разработят авторски текст по обявената тема „СЛОВОТО като закон, истина и право”. Предлагаме следните примерни теми за размисъл, без да имат задължителен характер:

Законността в миналото и днес;

Обществото и нуждата от норми и ред;

Истината – зачитана или компрометирана категория;

Престъпление и наказание;

Нормите в обществото, в културата и в изкуството – спазване и нарушаване;

Правото и кривото в България и в Европа;

Дългата ръка на закона и късите крака на лъжите;

Кой кове законите;

Съдът на историята;

Божественият съд;

Съвестта – вътрешният съд на човека;

Човекът пред закона на институциите и пред закона на съвестта;

„Добре ли сме зле ли правили, потомството нази ще съди”(Христо Ботев);

„В съда не потупват по рамото…”(Н. Вапцаров)

Желаещите да участват могат да направят регистрация в срок до 25 март 2013 г. Необходимо е да попълнят регистрационен формуляр и да го изпратят на e-mail адрес: press_os_dobrich@abv.bg Формулярът и информация за регламента на форума са поставени на интернет страницата на съда http://dobrich.court-bg.org/index.php?im=117 рубриката „Проекти” за 2013 г.

Въз основа на направените регистрации ще бъде изготвена програма, която участниците ще получат до 10 април 2013 г.

На 16.04.2013 г. всеки от регистрираните участници ще се представи в рамките на 15 минути пред жури в състав съдия от Окръжен съд – гр. Добрич, и двама преподаватели по български език и литература. Участниците ще се състезават в две възрастови групи – Първа група за ученици от 8 и 9 клас и Втора група за ученици от 10,11 и 12 клас.

Форумът за публична реч има за цел да провокира у младежите интерес и размисли за правната система, законодателството, справедливостта и отговорността на гражданите; да стимулира развитието на умения за публично говорене и представяне; да даде възможност за изява и излагане на личната позиция на ученика; да бъдат усъвършенствани уменията на учениците за аргументиране на заявена позиция по дадена тема; да поражда желание за четене и личностно интелектуално развитие.

04.02.2013 г. Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, организира Форум за публични изказвания за Деня на българската Конституция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди