изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:04 EET
Кунева: С 1 млн. "мъртви души" няма как нещата да се променят    
ПолитикаНямаме право след 7 юли, който и да е, да се изненадва за това в какво състояние е държавата. Хората рискуват, знаят какво трябва да направят и трябва да има адекватен отговор на политиците. Това каза пред БНТ лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева.

Защо промяна в Конституцията, защото години наред много партии се оправдаваха, че не могат да направят една или друга крачка, оправдават се и сега, че не могат да направят съдебна реформа или други реформи, защото Конституцията пречела. През 2003 г. бяха ангажирана със съдебната система от гледна точка на преговорите. Предложихме промени, които бяха отхвърлени, защото Конституцията не разрешавала и тези промени можело да се правят само през ВНС, оттогава всеки път като стане дума за работеща съдебна система, винаги се намира някой, който да препъне нещата и да каже ама Конституцията не дава, каза Кунева.

Тя добави, че Конституцията дава насока за носене на отговорността и това е в контекста на нова държава, която има свойството да се обновява. "Много движещ мотив е начинът, по който се развива ЕС. Направих справка колко пъти е променяна Конституцията на Европа, като започнем от 1951 година до Лисабонския договор от 2007 средно на всеки 10 г. се обновява това, което конституира ЕС. Конституцията свързва хората, няма нищо неочаквано в това, че в 7-та г. на членството на България в ЕС, ние искаме да поставим различни основи на развитие", коментира Кунева.

За отношенията им с РЗС и затова, че Яне Янев каза, че ще съди Кунева, че му откраднала идеята за нова Конституция, Кунева посочи, че много ще внимава да не каже, че организираната престъпност и корупцията е тяхна основна задача. "Защото тогава пък ГЕРБ и господин Борисов трябва да кажат, че никой друг не трябва да пипа тази тема. През ум не ми е минало да казвам, че нещо е авторство и никой не може да работи по дадена тема. Най-красивата част на ЕС е обединяването на хора, политици, интелектуалци. Няма нищо лошо в това тази идея да се разширява. При нас възникна от целите, които си поставяме за обновяване на политическия живот на държавата.

Конституцията има главно тази добавена стойност да се отвори управлението за гражданите, да има повече граждански контрол. Броят на депутатите, това е техническо. Ако депутатите не си вършат работата и 50 да са пак ще са много, ако си вършат работата, тогава броят не е най-важното, за което ще говорим", каза Кунева. Тя допълни, че Конституцията трябва да обединява и това е още един аргумент да се консолидираме около обща цел – "а целта е колкото се може повече хора да живеят в България, да напредваме като държава, това може да ни даде стабилност".

В Народното събрание партийните лидери могат да го направят това сега, веднага, можеха да го направят и преди 3 г., подчерта Кунева, като се позова на чл. 160 на Конституцията, който гласи, че НС може да се произнесе за ВНС с 2/3 мнозинство. "Поне си струват да опитат. Тази Конституция от 1991 г. преведе България през последните 23 години. Новата може да бъде с много по-широко съгласие, обсъждане и подкрепа от страна на хората и това е хубава мисия", посочи Кунева.

За купуването на гласове тя заяви, че "като приключиха президентските избори, казах, че за да започнем сериозен разговор между партиите, първо трябва да признаят, че са крали на избори, то е документирано". "Да се разкаят и да обещаят, че повече няма да го правят. Защото така може да започне да се изгражда доверие между партиите. Разбира се, че не го направиха. Имах надежда, че при толкова видни нарушения биха могли да направят крачка да изчистят репутацията си. Щастлива съм, че България на гражданите казахме: При никакви обстоятелства, никакви порочни практики. Как можеш да правиш коалиция с дясното при положение, че до вчера са ти вземали от гласовете, крали, на следващия ден да се прегърнете и да започнете да работите заедно. Не вярвам във фалша и полуистините. Нека партиите наистина стабилизират реномето си и тогава можем да говорим за коалиции. У нас без доверие да се правим, че си вярваме няма никакъв смисъл", коментира Кунева.

Трябва да отворим за коментар от всички хора, свидетели на подобна практика. В секции, в които аз съм участвала не е имало такива сигнали. Няма как само една партия, както е в случая нашата, само тя да изчисти цялата политическа система от фалш, това трябва да се направи стъпка по стъпка. Призовавам гражданите да приложат приличие на партиите си. България на гражданите беше първата партия, която заговори за "мъртвите души". Уроците са научени. С почти 1 милион "мъртви души" в избирателните списъци няма как нещата да се променят. Не мога да посоча един период в последните 20 г., когато всичко е било идеално, каза Кунева.

http://www.pressadaily.bg

ВРЕМЕННИ РЕЗУЛТАТИ ОТ АНКЕТАТА:

Според Вас колко депутати трябва да има в Народното събрание

1. 240 145 (7,39%)
2. 200 35 (1,78%)
3. 150 233 (11,87%)
4. 100 1 550 (78,96%)

 


Сходни връзки

Кунева: С 1 млн. "мъртви души" няма как нещата да се променят | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.38 секунди