изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:07 EEST
Асен Йорданов пред "КРОСС": Янев е в много неустойчива позиция за досието "Буда"    
Интервюта Интервю на Драгомира Станоева с Асен Йорданов, журналист от сайта „Биволъ”

Защо точно сега излиза досието „Буда” за премиера Бойко Борисов в публичното пространство?

Сега получихме документите. Не можем да напишем нещо без да има неопровержими доказателства за това. В крайна сметка в последващите изявления, включително и изявлението на Борисов, на министри като Румен Петков, бившият шеф на 6 РУП Димитър Иванов и Младен Георгиев – всички тези изявления доказват, че този документ е автентичен.

Може ли да разкажете малко повече за самото досие?

Няма как да разкажа в момента. Ние сме публикували един материал, прикрепен с конкретния документ – така ще излязат нещата в сайта. Все едно да накарате някой от екипа на „Под прикритие” да разкаже предварително какво ще се случи в сериала. Няма да го гледате.

Как коментирате отмятането на Яне Янев от позицията за досието „Буда”. Той беше един от най-големите критици на правителството, а сега има коренна промяна.

Това е една много неустойчива позиция. Яне Янев беше човекът, който преди една година, публично апелираше министър-председателят да каже кой е бил агент Буда, да се разкрие това досие, да има информация по този случай, имало ли е агент Буда – отправяше публични въпроси чрез всички медии. Мисля, че имаше и пресконференция по този повод.

В момента, след като това вече е налице, тоест доказателствата са ясни, Яне Янев би трябвало да е най-щастливият човек, че има отговор на неговия въпрос. Той обаче странно защо проявява пълна незаинтересованост и сякаш неговият интерес за една година е изчезнал напълно, което за мен лично е необяснимо. Това издава една много неустойчива и непредсказуема политическа позиция. Не говори добре за него, защото няма никакви устои, върху които да стои политическата му позиция.

Все пак Яне Янев е председател на парламентарни комисии, които са доста отговорни. Най-важното в политиката, но аз не съм политик, а аз съм журналист – най-важно за обществото, за политическата позиция на всеки един политик особено такъв натоварен с отговорна държавна функция е да има последователност и предсказуемост. Това, което се каза вчера да бъде отстоявано и защитавано, и да бъде довеждано докрай. Не мога да си обясня този коренен обрат в неговите намерения, въобще -освен като някаква политическа сделка, но това си остава за сметка на Яне Янев.

Може ли да използвате това доказателство пред прокуратурата? И смятате ли, че трябва да се сезират веднага?

Не мога да преценя дали прокуратурата трябва да се сезира, защото в случая нямаме криминална проява, няма престъпление по НК. Усещам нечистоплътни призиви, прокуратурата да се сезира – по точно да направи разследване едва ли не срещу нас.

Документът е получен от платформата Болканлийкс и от тази гледна точка ние също предварително сме казали – това е такава платформа, която е подобна на Уикилийкс и няма как да стигнем до източника, тоест източникът чрез платформата Болканлийкс остава анонимен. Това е смисълът на тази платформа, за да можем да получаваме информация, която да е с абсолютна гарантирана сигурност.

Относно това дали Бойко Борисов е имал такава функция и дали е вербуван като евентуален контингент на структурите, свързани с организираната престъпност – по скоро това трябва да занимае Комисията КРИМ към Европейския парламент. Ние бяхме пуснали сигнал както се знае към тази Комисия – за разследване на миналото на сегашния министър-председател и с тези нови факти има нови обстоятелства вече, които ще бъдат добавени към предходния ни сигнал и , когато всички неща около въпросната ситуация с това досие. Вероятно ще пуснем допълнителен сигнал за нови факти и обстоятелства, които да ни дадат повод за допълнително преразглеждане и гласуване на въпроса дали Бойко Борисов да бъде изслушан в Европейската комисия.

Може би прокуратурата би трябвало да прояви интерес въз основа на това как точно и дали има конфликт на интереси и как точно е бил назначен за главен секретар на ДАНС Младен Георгиев, който преди това е бил управител на частната фирма на Борисов – охранителната фирма „Ипон”. А преди това според документите, които ние публикуваме на сайта „Биволъ” – така нареченото досие „Буда”, е бил всъщност офицер вербовчик на същия Бойко Борисов. Тоест има ли конфликт на интереси тук? И може ли да се каже, че държавният интерес се превръща в заложник на определени частни взаимовръзки, които не са ясни и не се знае всъщност какви интереси обслужват?

В случая има комисия в Народното събрание, която има тази функция – Комисия за контрол на ДАНС. Тази парламентарна комисия трябва със сигурност да се занимае с въпросните данни точно как е създаден постът главен секретар на ДАНС, изобщо има ли нужда от такава длъжност. По силата на какъв критерий е избран Младен Георгиев, който няколко пъти е напускал системата на МВР и се е връщал обратно. Бил е отстранен заради връзки със съмнителни криминални структури, което беше заявено официално от генерал Кирил Радев, бившият шеф на БОП.

В крайна сметка този човек, който излиза, че е дал предложението за вербовката на Борисов, след това става управител на частните му фирми, след което е върнат в системата на МВР, по-късно направен и главен секретар на ДАНС. Парламентарната комисия, която трябва да контролира ДАНС според мен е длъжна да се занимае с този случай. Говорим това в идеален вариант. В България знаем как функционират тези институции, но по принцип мисля, че трябва да има самосезиране в този аспект

Какво очаквате да се случи след като това досие стана публично достояние на гражданите?

Обществото трябва да знае истината. Всички ние като граждани на това общество и като граждани на тази държава имаме правото да знаем истината за хората, които решават нашите съдби. В момента Бойко Борисов е министър-председател на страната и от неговите решения зависи почти всичко в държавата. Нормално е във всяко едно демократично общество навсякъде, където има демокрация – не би трябвало разкриването на сенчести страни от миналото на един или друг политик да създават някакъв особен прецедент. Всички си спомняме за много разкрития, които бяха правени във Франция, Германия, Осло и които предизвикаха катарзис в обществото.

Но това са нормални неща – това всъщност е мисията на медиите във всяка една демокрация. Ние се стараем да си вършим работата безпристрастно и независимо въпреки опитите да ни причисляват към този или онзи кръг, което е абсолютно несъстоятелно.

Какви нови документи може да очакваме на сайта Ви?

Всякакви важното е, че ние се стремим и това е основното – да работим с документи. Не си позволяваме да работим по слухове, приказки и по разни такива информации, които витаят в общественото пространство. Имаме огромен масив от информация, но много малък процент от този масив от информация можем да реализираме и да докажем с документи, в крайна сметка да публикуваме. Когато преди година и нещо Яне Янев хвърли темата в публичното пространство за досието „Буда”, това беше по слухове.

От тази гледна точка беше абсолютно неморално, защото Яне Янев не изкара документ, с който да подкрепи това, което казва. Ние тогава това нещо не го написахме, за разлика от всички позионни медии, които го отразиха. Тогава това беше слух, а сега се получава обратният ефект – сега, когато ние вадим документи, позионните медии пък не ни отразяват.

http://www.cross.bg

 


Сходни връзки

Асен Йорданов пред "КРОСС": Янев е в много неустойчива позиция за досието "Буда" | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Асен Йорданов пред "КРОСС": Янев е в много неустойчива позиция за досието "Буда"
Автор: Anonymous да 2013-02-05 @ 17:53 EET
Янкеее,спукаха ти се балоните гъзолизецо!
Асен Йорданов пред "КРОСС": Янев е в много неустойчива позиция за досието "Буда"
Автор: Anonymous да 2013-02-06 @ 09:44 EET
Гледаме някаква изродена житейска версия на Ангри Бърдс - вместо пуйки срещу прасета, имаме мафия срещу мутри. :)

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди