изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:01 EET
”Фигаро”: Този ”агент Буда” стана български премиер    
По светаВ обширен анализ авторитетният френски консервативен вестник "Фигаро" пише за разкритията за "Агент Буда, който стана премиер".

"Агент Буда": това е кодовото име, което днешният премиер Бойко Борисов е получил за досието си през 90-те години в службите за борба срещу организираната престъпност в България. Разкритието идва от няколко документа, публикувани на 3 януари от балканския партньор на Уикилийкс - българския сайт за разследвания Бивол. Първият, с дата 9 декември 1996 година, сочи към вербовката му като "информатор".

Самият той бивш полицай, Бойко Борисов ръководи частна агенция за охрана и "разполага с интересни контакти" в средите на организираната престъпност. Една година по-късно, втори документ предлага "оперативно" наблюдение, това което според основателя на Бивол Атанас Чобанов свидетелства за провал на вербовката и за "криминализиране на темата".

"От тази дата нататък Бойко Борисов не е разглеждан като потенциален информатор, а като участник в тази среда", разкрива той. Тези разкрития завършиха с провокирането на реакция на заинтересования.

"Никога не съм бил агент Буда", защити се Бойко Борисов, уточнявайки, че обратно - винаги е бил "от страната на полицията".
Бивши високопоставени служители от вътрешното министерство също излязоха на фронтовата линия, за да обяснят "безобидния" характер на разкритията, баз да убедят опозицията, която поиска парламентарно разследване.

Във вторник вечерта по спешната молба на премиера, настоящият шеф на ГДБОП Станимир Флоров показа по телевизията "Досието Буда, запазено в неговите архиви: почти празно", полицията отрече да го е "разработвала" след 1998 г.
"Точно обратното, техният интерес е нараствал", репликира Чобанов, който обещава други разкрития.

"Гангстер в Армани"

Неговата решимост доведе до възхищение на социалните мрежи, но също така и пренебрежение към традиционната журналистика, обвинявайки сайта, че се е превърнал в пощенска кутия на социалистическата опозиция с наближаването на изборите през юли. Обвиненията за "сенчесто минало" на министър-председателя се появяват редовно в пресата – особено след разкритията на Уикилийкс на дипломатическите доклади за Бойко Борисов, в които дипломати от Вашингтон не се колебаят да го описват като "гангстер, облечен в Армани".

Днес неговите критици твърдят, че имат най-накрая доказателство за симбиозата между властта, полицията и мафията, което прави България "уникален случай" в Европа, според израза в последния доклад на ЕС за състоянието на демокрацията в страната.

Разследващите от Бивол идентифицират също и полицейските служители, отговаряли за "Досието Буда" че на времето са направили блестящи кариери, лавирайки между частните и държавни структури. Днес например, офицерът разработвал Борисов - Младен Георгиев - е станал номер две в българското контраразузнаване, след като дълго време е работил за Ипон - охранителната фирма на Бойко Борисов.
"Когато знаеш, че дължиш постовете си на човек, когото си разработвал, това е страшно", казва Атанас Чобанов.

*Статията е в превод на БГНЕС

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

”Фигаро”: Този ”агент Буда” стана български премиер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди