изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:48 EEST
Бедни, бедни Воденичаров, защо не си стоя в БАН?    
Политика Народното събрание освободи Сергей Игнатов като министър на образованието, младежта и науката и избра на негово място акад. Стефан Воденичаров. Новият министър беше избран с гласовете на ГЕРБ и на независимите депутати. Опозицията се обедини за втори път днес и не подкрепи кандидатурата на Воденичаров.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков представи кандидатурата на акад. Стефан Воденичаров, който е и председател на БАН.

До персоналните промени в кабинета се стигна, след като ексминистърът Сергей Игнатов подаде оставка по искане на премиера Бойко Борисов заради скандалите във Фонд ”Научни изследвания”. Във фонда бяха открити нарушения при отпускане на финансиране за научни проекти след проверка, назначена заради протести на учени.

Опозицията и ГЕРБ влязоха в остър спор, който в един момент излезе извън темата за образованието. Основна роля в този дебат извън темата имаха Красимир Велчев от ГЕРБ и лидерът на БСП Сергей Станишев, които се скараха от парламентарната трибуна за качествата на премиера Бойко Борисов, реакциите му по сигнали за корупция и традиционната тема за референдума за ядрената енергетика.

ДПС вече изрази категорична позиция, че няма да подкрепи промените в кабинета, заяви председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан. Той обаче допълни, че движението няма забележки около качествата на Воденичаров.

Не бих искал в края на мандата на това правителство в ушите ми да прозвучи фразата: "Бедни ми професоре, защо не си останахте в БАН?", перефразира Местан известната фраза ”Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин” в обръщението си към Воденичаров.

Председателят на ДПС се обърна към Дянков и обясни, че не е чул нито една дума защо си отива Сергей Игнатов. Вие дума не обелвате защо Сергей Игнатов си отива, допълни Местан. Той припомни, че именно министърът на финансите и вицепремиер Дянков е номинирал Игнатов за министър на мястото на избраната за градоначалник на София Йорданка Фандъкова. По думите на лидера на ДПС Игнатов се е провалил тотално и е един от най-слабите министри в историята. Местан нападна Дянков за политическата отговорност на ГЕРБ за проблемите пред българската наука, която по негови думи страда от липса на финансиране. Той обвини Игнатов, че е разпънал чадър над корупцията във Фонд ”Научни изследвания”. По думите на Местан трябва да бъде направено разследване от парламентарна анкетна комисия за нарушенията във фонда.

От вас ще се иска да изпълнявате политически задачи и те не винаги ще съответстват на вашата научна логика, заяви Алиосман Имамов от ДПС. Вие ще се сблъскате със страшно много ограничения като министър. Вие ще бъдете министър с празен портфейл, допълни той.

Лидерът на БСП Сергей Станишев за пореден път определи рокадите в кабинета като кризисен пиар. Той беше категоричен, че няма време Воденичаров да навлезе в работата и реално до изборите няма да има време да се свърши нищо за българското образование. Станишев не пропусна да нападне и Симеон Дянков и цялостната политика на правителството в обръщението си към академика.

Не ви завиждам, че ще делите един кабинет със Симеон Дянков, каза лидерът на БСП от парламентарната на трубина на шефа на БАН. Той пожела на Воденичаров да има по-малко горчилка в себе си след месеците на поста министър.

Синята коалиция няма да подкрепи промяната, заяви синият депутат Веселин Методиев. По негови думи до изборите има твърде малко време и един нов министър няма да може да се заеме с работа по същество. Според Методиев сто дни са необходими, само за да се навлезе в позицията.

Иван Иванов от Синята коалицията пък нападна Воденичаров заради факта, че е бил част от комитета ”Белене” на БСП, който събра подписите за свикване на референдум за бъдещето на ядрената енергетика. По думите на Иванов Стефан Воденичаров е участвал в ”лъжите” на БСП за ядрената енергетика.

Снежана Дукова от ГЕРБ естествено защити номинацията на Воденичаров. Тя не пропусна да нападне опозицията, че желае да се върне на власт, когато никой не я иска. Дукова обясни, че неколкоратно са обявявани причините за освобождаването на Игнатов и няма нужда те да се повтарят. Тя призова всички представители на мнозинството да подкрепят кандидатурата на Воденичаров.

http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Бедни, бедни Воденичаров, защо не си стоя в БАН? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди