изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:23 EEST
ЗЕМЕДЕЛЦИ ИЗЛИЗАТ НА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ ГЕРБ    
Земеделие

На извънредно заседание на разширения Управителен съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите беше взето решение за организиране на национален земеделски протест. Недоволството на членовете на Асоциацията е породено от лъжите, неизпълнените ангажименти и политиката на правителството в ущърб на земеделието. Форматът на протеста засега предвижда еднодневен митинг и протестно шествие без земеделска техника в София в периода 18–22 февруари 2013 г. От Асоциацията призовават всички съпричастни земеделски производители за активно участие в протеста.



 

ЗАБАВЕНИТЕ СУБСИДИИ САМО ЗА ДОБРИЧКА ОБЛАСТ СА МЕЖДУ 90 И 100 МИЛИОНА ЛЕВА

В заседанието на УС на НАЗ взело решението за национален протест, е участвал и председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите – Генерал Тошево Стилиян Стоянов. Той обясни, че от 21 организации, на заседанието са били представени 20. От тях две трети са гласували за организирането национален протест. В него се очаква да се включат не само зърнопроизводителите, а и всички, които са ощетени от забавянето на европейските плащания – зеленчукопроизводители, овощари, всички, които отглеждат различни култури, дори пчелари, животновъди, всички, които очакват подпомагане с европейските средства, които не се изплащат своевременно. С. Стоянов обясни, че в периода между 18 и 22 февруари, ако има обстоятелства, които променят ситуацията, ще се проведе разширен съвет на УС на НАЗ. Кога точно ще е протестът, ще зависи от датата, която ще бъде разрешена от софийската община.

Протестът е срещу политиката, водена в земеделието до момента, срещу всички лъжи и неспазени обещания, срещу подигравката с българските земеделци, посочи Стилиян Стоянов. Той припомни, че обещанията, които земеделските производители са получили по време на национален агросеминар в края на ноември, са били  евросубсидиите да бъдат изплатени през януари. „Хората очакваха тези средства, за да се разплатят – за торове, семена, ренти, да подготвят новата сеитба”, каза С. Стоянов. Той прогнозира, че неизплащането своевременно на тези средства, ще доведе до провал на 2013 г. в земеделието, което ще се отрази сериозно в края на годината.

Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите – Генерал Тошево, коментира, че категорично не могат да се приемат извиненията и обясненията, че забавянето на плащанията е свързано с погасяването на държавния дълг, като припомни, че за тази цел имаше емитирани облигации и няма връзка между тези плащания. За нас това не е логично, каза С. Стоянов. И допълни, че най-лошото е, че това поведение е подигравка със земеделието в България. Очакваните субсидии за площ в Добричка област са между 90 и 100 милиона лева, тъй като става въпрос за обработваема земя, за пасища и т.н., посочи още Стоянов.

 

И ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ КООПЕРАЦИИ ОТ ОБЛАСТТА СЕ ВКЛЮЧВАТ В ПРОТЕСТА

 

   В декларация Областният съюз на земеделските кооперации „Добруджа“ – град Добрич, изразява своето възмущение от отношението на правителството на Република България към целия земеделски отрасъл, и в частност към земеделските кооперации от област Добрич. „През двадесет и трите години преход няма друго правителство, което повече да се е подигравало със земеделските производители. Вместо да изпълнява вече многократно поети ангажименти към нас,  правителство се зае да  настройва обществото срещу всички земеделски производители, които видите ли били някакви си „хрантутници“, които чакали подаяние от държавната ясла, да противопоставят едно съсловие на друго  (зърнопроизводители на животновъди и други). Няма намалена акцизна ставка за горивата, въпреки че има нотификация от Европейския съюз. Няма национални доплащания за 2012 година само в Република България. Отлага се във времето изплащането на субсидиите на площ за 2012 година,което  беше обещано да стане  до 31.01.2013 година. Трудно е да посочим нещо съществено, което беше свършено в помощ на целия отрасъл, освен създаването на непрекъснати пречки и проблеми през почти четири годишния мандат на сегашното правителство”, се казва в декларация. В нея членовете на съюза на кооперациите се обръщат към управляващите с думите: „Икономически растеж и намаляване на безработицата в страната се постига със силно промишлено и земеделско производство, а не с натиск върху него и изкуствено създавани работни места в администрацията. Изисква се във висока степен държавническо отношение към земеделието, вместо празни обещания и шикалкавене”. Поради това, съюзът на земеделските кооперации „Добруджа” изцяло подкрепя и е съпричастен с обявените протестни действия на всички земеделски производители от страната.

 

ПАСИВНА СЪПРОТИВА ИЗБРА ДОБРУДЖАНСКИЯТ СЪЮЗ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

 

Има решение на Управителния съвет на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите от 4 февруари. Според него, ние няма да се включим в националния земеделски протест. Дори предлагаме на Националната асоциация на зърнопроизводителите да не се предприемат протестни действия, каза за НДТ Орлин Панев, който е председател на Контролния съвет на ДСЗ и говорител на съюза. Той обясни, че решението на Управителния съвет е взето след разговори с 30-40 земеделски стопани, членове на съюза. То е взето с мотива, че протестът е форма на диалог, макар и крайна. „Ние вече сме установили, че с това правителство не може да се води диалог. Всички онези споразумения, които се постигат при водени разговори, не се изпълняват. В такъв случай, какъв е смисълът да се предприема тази крайна мярка на диалога – протест. Нашето предложение е да нямаме отношение към правителството, защото за да има отношение на земеделските производители към него, то трябва да си го е заслужило. Правителството си заслужи точно това – да нямаме отношение към него”, каза още Орлин Панев. Председателят на съюза Кирил Жендов коментира, че ако някои от членовете не са съгласни с взетото решение от Управителния съвет, могат да се включат в протеста в София. НДТ

 

 


Сходни връзки

ЗЕМЕДЕЛЦИ ИЗЛИЗАТ НА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ ГЕРБ | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЗЕМЕДЕЛЦИ ИЗЛИЗАТ НА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ ГЕРБ
Автор: Anonymous да 2013-02-06 @ 23:48 EET
Стилиян Стоянов да стане министър -голям тарикат е
ЗЕМЕДЕЛЦИ ИЗЛИЗАТ НА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ ГЕРБ
Автор: Anonymous да 2013-02-07 @ 10:54 EET
Нямаха наяждане тези зърнопроизводители.Все реват реват...Един няма в двора си Беларус или ЮМЗ -всичко е ново и комбайни и трактори и инвентара към тях,а после тръгнали на протести.Май от нямане какво да правят си уговарят протести,че ако може още пари да влязат по сметките им.Нагли хора брей-й-й-й-...


ЗЕМЕДЕЛЦИ ИЗЛИЗАТ НА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ ГЕРБ
Автор: Anonymous да 2013-02-13 @ 20:52 EET
Че що не станеш и ти зърнопроизводител, са забогатееш бързо и лесно!
 Еййй тая завист край няма!

ЗЕМЕДЕЛЦИ ИЗЛИЗАТ НА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ ГЕРБ
Автор: Anonymous да 2013-02-13 @ 21:50 EET
Стелиян ли?Дребна крадлива душица,но този там горе си знае работата ,ще му дойде и на него скоро реда.
ЗЕМЕДЕЛЦИ ИЗЛИЗАТ НА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ ГЕРБ
Автор: Anonymous да 2013-02-14 @ 20:10 EET
Стелиян  е един от унищожителите на Генерал Тошево

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди