изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:20 EEST
Две години затвор ще търпят двама добричлии, извършили грабеж    
Ред и сигурностДве години лишаване от свобода при строг режим ще търпят 23-годишният Георги В. Димов и 22-годишният Симеон Н. Михайлов по присъда за извършен грабеж, след като тя бе потвърдена от Окръжен съд – Добрич.

Районен съд – Добрич, е наказал Димов за това, че на 12.10.2011 г. в гр. Добрич, в съучастие с Михайлов, като съизвършител е отнел чужди движими вещи: чанта от плат и седем броя секретни ключа, всичко на обща стойност 36.50 лв. от владението на добричлийка, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила.

Симеон Михайлов е признат за виновен като съизвършител за същото деяние. Той е осъден и за второ деяние - на 11.10.2011 г. в гр. Добрич е отнел чужди движими вещи – черна дамска чанта от изкуствена кожа с намиращите се в нея вещи, всичко на стойност 249.94 лв. от владението на друга добричлийка с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила.

Делото срещу двамата е било разгледано като съкратено съдебно следствие и по този ред първоинстанционният съд е определил наказанията им. Първоначално наложеното наказание три години лишаване от свобода е било намалено с 1/3 и постановено всеки да търпи по 2 години лишаване от свобода.

Недоволни от наложеното им наказание младежите обжалваха пред въззивния съд с искане да бъде намалено като несправедливо.

При направената въззивна проверка Окръжен съд – Добрич, не констатира нарушения на процесуалните правила, водещи до отмяна на първоинстанционната присъда. Районният съд законосъобразно е допуснал делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие. Обосновано, въз основа на признанията на двамата подсъдими по отношение на фактите, изложени в обвинителния акт, съдебният състав е приел обвинението за доказано. Въззивният съд намира, че обосновано районният съд е установил правно значимите за определяне на наказанието факти – подбудите, смекчаващите и утежняващите вината обстоятелства, и въз основа на тях е постановено наказанието на двамата. Взето е под внимание, че Михайлов е осъждан два пъти за грабеж и за кражби и е бил наказан условно. Димов има 6 присъди, от които 5 са за управление на моторно превозно средство без свидетелство за управление. Той е осъждан веднъж за кражба, но в нея са включени 18 деяния, и му е било наложено ефективно наказание. Съдът прави извода, че Димов е лице с по-висока обществено опасност в сравнение с другия подсъдим. Обществената опасност на двамата е била правилно определена от първата съдебна инстанция. Това е предопределило наложените от нея еднакви по размер наказания, независимо че Димов е осъществил само едно деяние, а за Михайлов в грабежа се включват две деяния, извършени като продължаващо престъпление.

Окръжен съд – Добрич, счита, че наложените на двамата наказания отговорят на поставените в Наказателния кодекс цели. Съдът прие първоинстанционната присъда като обоснована и законосъобразна и я потвърди.

Въззивното решение не подлежи на обжалване и протест.

07.02.2013 г. Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Две години затвор ще търпят двама добричлии, извършили грабеж | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди