изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:10 EET
И Бургас пропищя от надути сметки за ток    
НовиниВълна от гневни постове на недоволни бургазлии срещу енергоразпределителното дружество ЕVN залива социалната мрежа Фейсбук. Хората се оплакват, че сметките им за ток за последния месец надхвърлят 300-350 лева, при средно 150 лева за консумирана енергия през декември. От австрийската компания се оправдават, че въпросното отчитане е за по-голям период, който обхваща коледните и новогодишните празници, когато хората са си стоели по къщите, а температурите са били минусови, т.е. харчели са повече за отопление.

В други градове на страната хората също се надигат. Национален бунт срещу непосилните сметки и своеволията на монополистите се организира във Фейсбук под надслов „Протест! ЧЕЗ, ЕНЕРГО – ПРО, EVN – вън!“ в неделя. Пловдивчани, които също на клиенти по неволя на EVN, ще се вдигнат точно в 11 часа на площад Централен, съобщава сайтът Plovdivutre. Засега в революцията присъствие на площада в неделя са потвърдили над 400 човека.

Бунтът срещу монополистите ще се проведе паралелно в цялата страна. В градовете София, Бургас, Варна, Благоевград, Сандански, Силистра, Гоце Делчев, Белене, Шумен, Ямбол вече са организирани събития във Фейсбук.

В същото време Инж. Костов, енергиен експерт, заяви, че електроразпределителните дружества у нас не е трябвало да се приватизират, при това на смешно ниска цена. Електроразпределителните дружества в България формирали 8 10 пъти по-голяма печалба, в сравнение с дружествата в чужбина, които си позволявали само 3-5% печалба.

Експертът твърди, че електромерите ни могат да се манипулират от разстояние, по електронен път от самото EVN. Инж. Костов препоръчва да изключим абсолютно всички уреди и за проверим дали елекромерът продължава да върти.

“Ако има движение, дори и бавно, това означава, че има паразитни токове, които електромерът отчита. Пък и поскъпването на тока е 13-процентно, но всъщност е много повече”, твърди експертът. Според инж. Костов, реалното увеличение на тока е 30%, а надбавките са за зелена енергия, пренос, разпределение, в зависимост от основната консумация.

Той прогнозира, че през лятото токът ще скочи с 5%, но поскъпването няма да е за последно. Информация от няколко източника дала основание на инж. Костов да твърди, че директорът на EVN у нас получава около 100 000 лева заплата на месец. Експертът настоява заплатата на ръководните звена в дружеството да бъдат осветлени и да станат публично достояние. Средното възнаграждение в EVN било 1500 лева, твърди инж. Костов. Така електротехник със средно образование получавал месечно над 1000 лева заплата, според инж. Костов. “В ДКЕВР възнагражденията варират между 3 и 5 хиляди на месец”, твърди експертът.

НЕК също печели от гражданите, добавя инж. Костов, от порядъка на 7-8% – за пренасяне на енергията до съответното място. Но след НЕК печалбата на ЕРП-тата е в пъти по-висока, около 30 %, убеден е експертът.

Междувременно бургазлийка се оплака, че сметката й за ток е скочила с 200%. “Почти 200% е увеличението, 200% при положение, че на 23 януари сме заплатили сума от 135 лева и 23 ст., за предишния месец - 119,21 лв., значи разликата по месеци е около 20 лева, от 135,23 лв. на 313,07 лв., което е два пъти повече. Дори да приемем, че съм потребила два пъти повече, при 135 лева предишния месец, който е платен януари, както ви казах, би трябвало да бъде хайде 260 лв., макар че и това е много. В никакъв случай не смятам, че съм потребила два пъти повече ток. Ние сме нормално семейство, така както сме потребявали декември, така потребяваме януари, така и ноември, нищо повече. Това че са били коледни и новогодишни празници - какво от това? Нашето ежедневие е едно и също”, оплака се Лазарина Великова пред burgas24.bg.

“Това, което съветвам вашите читатели и наши клиенти, е разбира се да видят в своята фактура конкретния период - отчетен период, за който е отчетена електроенергията. Искам само да посоча, че тази година голяма част от клиентите, които плащат сметки за януари, плащат и част от декември - последните дни на декември”, обяснява PR-ът на EVN Петър Костадинов.

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

И Бургас пропищя от надути сметки за ток | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди