изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:03 EEST
17-годишната улична цигуларка Вики: Ученички от музикалното и Консерваторията правеха секс с полицаи!    
Интервюта Виктория Николова е една 17-годишна софиянка, която от известно време приковава погледите на минувачите по ларгото в морската ни столица. Русокосото и атрактивно момиче прекарва часове наред, свирейки на своята цигулка, за да припечели някой и друг лев. Дали заради звуците, които се разнасят изпод лъка й, или заради личната й харизма, около тийнейджърката често се тълпи народ. Мистиката около цигуларката Вики се засилва още докато срещнеш погледа й. „Не виждам с едното око”, бързо и с усмивка разяснява тя на наш репортер, спрял се да послуша музиката й.

Загадъчното момиче събуди интерес и „ШОУ” реши да разбере каква е неговата история.


- Вики, от колко време свириш тук?
- Във Варна? Ами от известно време... Аз не съм от тук, от София съм.

- А какво правиш във Варна?
- Случи се така, че апартаментът, в който аз и майка ми живеем, заедно с брат ми, преди той да замине за Америка, вече не е наш дом. Всъщност той е на дядо ми, който незнайно защо влезе в някакъв конфликт с майка. И оттогава сме тук с майка ми на квартира.

- Ами баща ти?
- Баща ми се разведе и на всичкото отгоре тази година реши да намали издръжката. От 130 на 60, после вдигна на 80, сега я е намалил на 70... Брат ми учи математика и физика в Америка, защото успя да спечели стипендия. На него цялото образование му е поето и работи в кампуса. Доколкото може, той ни помага за наема, но иначе ни е много трудно оцеляването.

- Значи брат ти е студент, а ти?
- Аз съм още ученичка. На 17 години съм, уча в Софийска математическа гимназия. Сега обаче, като сме тук с майка ми, започнах да уча задочно, по индивидуален план. Посещавам всеки ден школи и уроци. През миналата година майка ми си намери работа тук като медицинска сестра на плажа на Златните, работеше и като камериерка, а аз свирех на цигулка.

- Как се оправяте с паричките?
- Много трудно. Майка ми в момента не работи и грубо казано – на практика се издържаме благодарение на моето свирене. Плащам ток, вода – каквото мога.

- Добре де - колко изкарваш като улична цигуларка?
- Ами десетина лева, а понякога и по-малко. Средно е между 5 и 15 лева някъде...

- И какво правите, като не се прибереш с парички?
- Ами - нищо... Ако се изкарат 2-3 лева – купува се малко месо и се сготви нещо... Аз и в София съм свирила, за да помагам на семейството си. Там свиря на „Гарибалди”, пред една банка и на „Витошка”... Даже бяха писали за мен в един вестник – „Уикенд”. Октомври месец тука ми донесоха статията и всъщност ме бяха вкарали в статията

"Мафията на клошарите" -

така беше наименувана. Наистина има клошари, които познавам от София, но това мен не ме прави клошар! И снимката ми, която са поместили, са го направили, без да ме питат. Аз не съм усетила даже кога са ме снимали, просто разбрах, че има публикувана статия за мен. Също и че тя е вкарана в голямата статия – „Мафията на клошарите”. А статията за мене е „Сляпа цигуларка събира пари за Харвард”.

- Това така ли е?
- Всъщност не събирам пари за Харвард. Това ми е мечта - да уча в Харвард. Искам да уча право там, но не събирам пари за това. Това се прави със стипендия и със знания... По-надолу в статията ме описват като „едноока цигуларка”, сравняват ме с малката кибритопродавачка... Пишат, че съм самоука, че не съм учила цигулка, което не е така. Ходила съм две години на уроци и не съм самоука... И въобще - все неща, които подронват репутацията ми... Вследствие на което, разбира се, от един ресторант няма да ме вземат да свиря, след като са ме вкарали в статия „Мафията на клошарите” и клиентите им да си кажат: „Това е момичето, което...”.

- Чакай сега - какво общо имат ресторантите със статията? Кандидатствала си на работа и статията ти е попречила ли?
- Не съм кандидатствала, а жена от ресторант-бар „Ноти” срещу общината ме е видяла и харесала как свиря, а в ресторанта си търсеха цигулар. Те го откриваха в събота, статията излезе в петък, трябваше да ми се обадят в неделя, за да ме чуят и нейните шефове и да ме одобрят за работата. А после да свиря четвъртък, петък и събота – 7 октомври за 3-4 часа, което е на седмица 90-100 лева, зависи колко свиря. Щях да изкарвам около 400 лева за свирене 3 пъти седмично, което щеше да покрива наема ни с майка ми.

- Откъде си сигурна, че статията е причината да не ти се обадят?
- Ами, излезе статията и не ми се обадиха, а трябваше - жената беше много коректна. Аз вече бях ходила на едно прослушване, но не присъстваха всичките й шефове и затова нямаше как...

- Т.е. ти обвиняваш журналистите от "Уикенд", че са виновни за това да не те вземат на работа?!
- Това е първото. Второ - публична обида на инвалид. Не се възприемам като такава, но...

- Не си незряща?!
- Не виждам с лявото око наистина, но си имам две очи, не съм едноока, както са го написали. следствие на което мои съученици в София естествено са прочели вестника и какво да ти кажа... Второ, че ме пишат „Мафията на клошарите”, вследствие децата на хазяйката казват: „Мамо, как си взела клошари да живеят в апартамента?”... Мисля да съдя вестника, макар че някои хора ми казаха, че може да не спечеля делото. Честно казано - искам да ги съдя за парично обезщетение заради нанесената ми обида, а освен това ще искам и публично извинение!

- За колко пари смяташ да ги съдиш?
- За 25 000 лева. Мисля, че това не е много голяма сума за живота в днешно време, но... Ако пък адвокатът реши повече – тогава може и за повече. И освен това – много държа на публично извинение на първа страница.

- Ти си на 17 години, в интерес на истината не можеш да работиш, доколкото аз знам. Малко е притеснително седенето ти на улицата. Правили ли са ти забележка от Агенцията за закрила на детето, все още си непълнолетна?
- Не, за София си имам разрешително от общината. А тук, тъй като имах през 2009 година и сега като отидох в общината, една госпожица ми каза, че тогава щом съм си изкарала разрешително, не е нужно сега да имам.

- Какъв е репертоарът ти и къде си се научила да свириш?
- Някои неща от оркестъра, в който свирих в София. Става дума за филхармония „Пионер”, от който, за съжаление, тази година

ме изгониха

- Защо?
- Една от причините е, че ходих с момче, два месеца, което беше заклет костовист. А те са... червени вратовръзки. И на тая почва бяха нещата. И оттам-нататък започнах да свиря на улицата. Свирих в София в метростанция. Там имах проблеми с цигуларки, които правиха на полицаите... м-м-м... как да го кажа... Някои плащаха пари на полицаите, други им купуваха цигари или кафе, а въпросните госпожици... правеха секс.

- Кои са тези госпожици?
- Бяха цигуларки в музикалното, след което отидоха в Консерваторията. А в оркестъра се събират хора от музикалното и Консерваторията...

- На тебе налагало ли ти се е да правиш такива неща?
- Не. Въпреки че са ме гонили, брат ми за малко да не замине за Америка и да се бяха опитали да го пребият полицаи, нито съм давала пари, нито съм искала да си лягам с тях.

- А някой предлагал ли ти е?
- Да, но само в София, във Варна - не.

- И какво ти казват?
- Ами има такива минувачи, които казва: „Вместо да седиш тука...”

- Какво?
- Ами-и-и... секс или свирка...

- И ти какво отговаряш на такива?!
- Аз казвам: „Не, благодаря!”.

- Не мога да не забележа и макар и малко неудобно, да те попитам, какво се случи с лявото ти око?
- На 4-годишна възраст стана травмата. Случи се, като паднах върху една пластмасова лопатка и тогава зеницата ми беше пострадала, тъй като ръбът влезе в окото ми. След което ми се отлепи и ретината. Това стана, когато бях в първи клас “благодарение” на директорката на училището, в което учех... Тъй като писмено й беше представено, че не трябва да ходя на физическо възпитание, т.е. не е позволено. Но учителката в първи клас ме събува боса по чорапогащник, защото съм нямала екип, след това едно агресивно виетнамче ме блъска, вследствие на което аз падам лошо и ми се отлепва ретината... Всъщност, аз много често съм малтретирана в училище.

- От кого?
- От ученици. Заради окото и после за това, че свиря на улицата. Мятали са чинове по мен, заключвали са ме на покрива, поливали са ме в тоалетните с вода...

- Ужас! А майка ти не се ли притеснява като свириш на улицата?
- А-а-а (въздиша – б. а.) не се притеснява... Кучето ме пази.

Едно интервю на Орлин ФИЛИПОВСКИ

http://www.blitz.bg/

 


Сходни връзки

17-годишната улична цигуларка Вики: Ученички от музикалното и Консерваторията правеха секс с полицаи! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди