изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-25 @ 23:35 EEST
Окръжен съд – Добрич, решава гражданско дело по жалба на прокуратурата срещу обезщетение по Закона за отговорността на държавата    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, обяви за решаване гражданското дело, образувано по въззивна жалба на Прокуратурата на Република България, срещу решение, с което е осъдена по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на гражданите.

На 04.12.2012 г. Районен съд – Добрич, е осъдил Прокуратурата на Република България да заплати на 52-годишната Стоянка Ст. Г. от гр. Добрич, 900 лв. обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания от незаконно обвинение в извършване на престъпление, по което е била оправдана, и 454,55 лв. обезщетение за имуществени вреди – пътни, пощенски и други разходи по делото, както и съдебните разноски по делото в размер на 12,50 лв. Съдът е отхвърлил иска й за имуществени вреди за разликата над 454,55 лв. до 497,29 лв. и искането за разноски в размер на 100 лв. – адвокатски хонорар.

Първоинстанционният съд е установил, че Стоянка Г. била привлечена като обвиняема за това, че помогнала, разяснила и отстранила спънки, като улеснила друго разследвано лице да унищожи и скрие предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот с цел да причини другиму или да набави за себе си облага. По време на досъдебното производство, на нея е била наложена мярка за неотклонение „Подписка”. С прокурорско постановление от 09.02.2011 г. Районна прокуратура – Добрич, поискала 52-годишната да бъде призната за виновна, както и да бъде освободена от наказателна отговорност и да й се наложи административно наказание. Всички съдебни състави в Районен съд – Добрич, си направили отвод, затова делото било разпределено от Върховния касационен съд за разглеждане в Районен съд – Бургас. На 11.04.2011 г. Районен съд – Бургас, е признал Стоянка Г. за невиновна по повдигнатото й обвинение и решението му е влязло в сила.

В първоинстанционното дело по Закона за отговорността на държавата Районен съд – Добрич, е установил, че тя е преживяла притеснения в личен и професионален план от повдигнатото обвинение, засегнато е било чувството й на лично и професионално достойнство, чувствала се е обидена, оскърбена и унизена. Затова съдът е намерил, че следва да уважи иска й за неимуществени вреди в претендирания размер. Съдът е уважил иска й за имуществени вреди, в частта, която е намерил за доказана, и е отхвърлил останалите претенции.

Прокуратурата на Република България, обжалва първоинстанционното решение с молба исковете да бъдат отхвърлени. Държавното обвинение твърди, че ищцата не е доказала претендираните от нея имуществени и неимуществени вреди. Посочва се, че не били установени „нито прекомерна продължителност на водения срещу нея наказателен процес, нито изживян съществен стрес”. Воденото разследване не било разгласено извън служебния минимум.

Окръжен съд – Добрич, ще обяви решението си на 11 март.

11.02.2013 г. Пресслужба Добрички окръжен съд
 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, решава гражданско дело по жалба на прокуратурата срещу обезщетение по Закона за отговорността на държавата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди