изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:47 EEST
ДАЛАВЕРА ДО ДАЛАВЕРА: И новият шеф на науката в далавера за 1 млн. лв.    
Новини
Прясно посоченият за шеф на фонда за “Научни изследвания” проф. Борис Стефанов се оказа забъркан в далавери с проекти. Името на бившия ректор на Химико-технологичния университет е в доклада, разследвал предишните сесии на фонда за научни проекти, установи “Труд”.


В него пише следното: “Вероятно има влияние на цели университетски ръководства върху изхода на конкурсите. Един от най-ярките примери е ХТМУ през 2009 г., когато ректор е бил доц. Борис Стефанов. Всички нарушения могат да се проследят само чрез не особено големия ХТМУ”.
“Тогава ХТМУ печели 4 проекта, в единия от които участва самият проф. Стефанов”, каза вчера пред “Труд” проф. Емил Хорозов, по чието време бяха извадени първите скандали във фонда. От проектите са били вадени нелицеприятните рецензии, за да могат те да спечелят. А на два от тях - високите оценки са били скрити, за да загубят.
Проектът, в който участва проф. Стефанов, е един от тези, на които отрицателните рецензии са скрити. Той е бил 919 500 лева, от които са платени 600 000 лева. Документите за това са в прокуратурата.
“Труд” потърси проф. Стефанов за коментар, но вчера той не отговаряше на телефоните си.
Изборът му и най-вече първите решения на новия министър на образованието акад. Стефан Воденичаров за фонда предизвикаха вълна от гневни реакции срещу учените.
И в сряда те свикват пореден протест под прозорците на премиера Бойко Борисов.
“Статуквото трябва да бъде смазано”, пише в призива за бунт на научните работници. Те са недоволни, че акад. Воденичаров събра за мнения Съвета на ректорите, който досега бранеше стария ред, за да го пита за промените.
“Първите действия на новия министър показаха обидно пренебрежение и игнориране на учените, протестиращи срещу корупцията във Фонда за “Научни изследвания” и настояващи за неговото преустройство съгласно световните стандарти. Вместо да потърси тяхното мнение и експертното мнение на авторитетни учени с опит в международни научни проекти, той потърси помощта на консервативни овластени пазители на статуквото, за да лансира забавени, козметични кадрови промени и да не позволи скандалът да разкрие недъзите на системата”, пише в призива за протест. Учените са ядосани, че Воденичаров не отстрани шефовете във фонда Рангел Гюров и Христо Петров. Единият, както писа “Труд”, се прави, че е член на Изпълнителния съвет и не подава оставка като такъв, а другият се оказа, че никога не е преставал да бъде юрисконсулт и работи по стария си договор.
Новият министър на образованието обаче още в самото начало обясни, че бързи промени не могат да бъдат направени. Той не пое и ангажимент да поиска да бъдат върнати парите от скандалната сесия за 14,8 млн. лв.  http://www.trud.bg
 


Сходни връзки

ДАЛАВЕРА ДО ДАЛАВЕРА: И новият шеф на науката в далавера за 1 млн. лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди