изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:24 EEST
МИТРОПОЛИТ КИРИЛ: ЩОМ СЪМ МИТРОПОЛИТ, ЗНАЧИ СЪМ ГОТОВ    
Общество   Наместник-председателят на църквата митрополит Кирил коментира готовността си да приема патриаршеския сан само ден, след като друг митрополит - Гавриил, обяви публично, че би приел патришеския сан.


Митрополит Кирил коментира готовността, която изрази ловчанският митрополит Гавриил да заеме поста на патриарх така: "Щом съм митрополит, значи съм готов. Затова има послушание в църквата. Не може да се говори готов или неготов. Всички са готови. Светият Дух ли трябва да посочи следващия патриарх", категоричен е свещеникът.
"Разбира се. Това е гласуването на Светия Синод и е в събор, и каквито са църковен събор. Църквата се образува. Тя е съставена от клир и миряни, заедно. Затова е църковен събор. Само с Божията помощ всичко е възможно, защото Господ Христос казва: "Моето иго е благо и бремето ми е леко". Всеки, който се остави на Божията помощ, е достоен да изпълнява съответно служение. И Господ е този, който ще избере, ще даде кръста. Той дава и сила, и помощ, за да го носим достойно", посочи още митрополит Кирил, цитиран от БНР.
Изборът на нов патриарх ще бъде на 24 февруари. От 14-те митрополити в БПЦ, според устава в избора за патриарх не могат да участват двама - Пловдивският митрополит Николай, защото е по-млад от 50 години, и Доростолският митрополит Амвросий, защото управлява своята епархия по-малко от пет години.
Сливенският митрополит Йоаникий, Врачанският - Калиник, Видинският - Дометиан, и Великотърновският - Григорий, пък са подали устен или писмен отвод, че не желаят да участват като кандидати за нов глава на БПЦ.
Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф каза, че "на 15 февруари сутринта ще си подаде отвода".
На 16 февруари Светият Синод ще обяви имената на тримата кандидати за нов патриарх.
Dir.bg/НДТ
 


Сходни връзки

МИТРОПОЛИТ КИРИЛ: ЩОМ СЪМ МИТРОПОЛИТ, ЗНАЧИ СЪМ ГОТОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди