изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:48 EET
Терзиев към Найденов: Има проверка на ОЛАФ    
Европейски съюз

Моят коментар е 100% потвърждение на информацията, която сме публикували. Найденов да я чете внимателно. Това е информация, сбъркал е думите – не е инсинуация, а информация. Това заяви за БГНЕС журналистът от в. "Сега" Светослав Терзиев по повод твърдението на министъра на земеделието Мирослав Найденов, че информацията на изданието не е вярна.



В момента се разследва казус в неговото министерство за злоупотреба с еврофондовете, добави Терзиев. "Стоя зад тази информация, която е публикувана на първа страница във вестника. Извършва се проверка за използване на средства не по предназначение на европейските фондове. Какво ще излезе от тази проверка, е друг въпрос, но в момента се събира информация. Поискана е информация от АФКОС още през декември. Всичко това, което пише във вестника... И преписката си продължава, така че какво отрича министърът, не мога да разбера", каза Терзиев.

Министърът като юридическо лице носи отговорност за използването на бюджетите и на европейските средства по предназначение, посочи той. "Когато 50 000 лв. се дават без конкурс, за да се направи някой профил във Фейсбук или в Twitter – нещо, което става без пари, всяко дете го прави без пари, това може да предизвика въпроси. И по тези въпроси ОЛАФ иска отговор – нещата са много прости", каза Светослав Терзиев.

Тази информация е публикувана, защото има рецидив, добави той. "Защото министерството прави нов опит да налее още 50 000 лв. за същото. И когато има рецидив – повтарят се едни и същи действия, трябва да бъде предупреден онзи, който ги продължава, че извършва нещо нередно", каза Терзиев.

Парите нямат нищо общо с последователите на страницата, продължи той. "Това нещо се прави без пари. Парите отиват за заплащане на труд. Какъв труд са положили двете пиарки, за да си отворят във Фейсбук и в Twitter страници, макар и на името на министерството? Какъв е този труд – всяко дете го прави без пари, и 5 лв. дори не трябват. Той трябва да заплаща реалния труд. Няма никакво значение колко са последователите, защото последователи могат да се организират. Всичките чиновници в министерството могат да бъдат накарани да се запишат като харесващи.

Това няма никакво значение, то е анонимно", каза Светослав Терзиев. Това няма нищо общо нито с предназначението на еврофондовете, нито с направените разходи, добави той. "Става дума за едно разпиляване на пари и министърът би трябвало да следи парите да не се пилеят, а не да ни баламосва с това, че щели да дават още повече пари, за да ги пилеят и тях", каза Светослав Терзиев по повод твърдението на Мирослав Найденов, че "това е инсинуация на вестника, която цели да отклони вниманието от хубавата новина, че на България й дават допълнително 2 милиарда евро по земеделските фондове."

БГНЕС припомня, че в. "Сега" съобщи, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е започнала разследване срещу земеделския министър Мирослав Найденов по сигнали за злоупотреба с пари от европейските фондове. Изданието се позовава от свой източник в Брюксел. В. "Сега" разполага с документ, доказващ, че е започнало разследване на ОЛАФ срещу Мирослав Найденов, в който изрично се споменава и за какво се отнася то, кога е започнало и по какъв повод.

От информацията, с която вестникът разполага, става ясно, че сигналът за злоупотребите е получен в Брюксел на 28 август, а нареждането за разследване е дадено лично от генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер. Той посети България на 27-28 септември, когато вече е бил добре запознат със скандала, и се срещна с премиера Бойко Борисов, с тогавашния главен прокурор Борис Велчев, с вътрешния министър Цветан Цветанов и с министъра на правосъдието Диана Ковачева. Отделна среща имаше и с ръководството на Дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС)". Тази дирекция е към МВР и е партньорът на ОЛАФ в качеството на национална контактна точка. През декември АФКОС е получила официално искане да изпрати подробна информация по случая, както и копия от документите, свързани с него.

Както вече БГНЕС информира, става дума за 50 000 лв. за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter. Няколко месеца, след като стана ясно, че фирма на бивши пиарки на МЗХ е сключила договор за представяне на програма в мрежите, министерството обявява нова поръчка, този път за поддържането им и отново за максимум 50 000 лв. без ДДС.

Крайният срок за подаване на офертите изтича само след седмица на 18 февруари 2013 г. За да направят страницата в мрежите, преди година аграрното ведомството сключва договор за 50 000 лв. с "КЕЙ ЕМ КОМ" ООД. Зад нея БГНЕС разкри, че стоят бивши пиарки на БАБХ 25-годишната Кристина Спасова и с година по-малката от нея Лора Димитрова. Проверка в Търговския регистър тогава още показва, че фирмата е учредена на 26 септември 2011г. – само три месеца преди да се подпише договорът.

Страницата на програмата във Facebook в момента има 2158 харесвания. Малко след като станаха ясни имената на бившите пиарки, прокуратурата се самосезира, а случаят стигна и до ОЛАФ.

С новата поръчка от МЗХ посочват, че трябва да се подобрят създадените вече страница на ПРСР във Facebook и профил в Twitter. Ще търсят икономически най-изгодната оферта. Услугата включва и ежедневното им поддържане и обновяване в рамките на една година. Сред общи изисквания за изпълнение на услугата е и това изпълнителят да предложи и осъществи инициативи във Facebook и Twitter, както и да популяризира събития по Програмата. "Изпълнителят трябва да увеличи потребителите в страницата на ПРСР във Facebook на минимум 7500 от конкретната таргет група, а именно настоящи и потенциални бенефициенти", се посочва още в изискванията.

От МЗХ посочват, че участникът следва да е изпълнил поне един такъв договор за последните 3 години назад, считано от датата на подаване на офертата. Офертата трябва да съдържа и доказателства за икономическото и финансово състояние на участника, а именно: заверен отчет за приходи и разходи за последните три финансови години, в зависимост от датата на учредяване на участника. От участника се търси и общ оборот, не по-малък от 150 000 лв. в последните три финансови години. / http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

Терзиев към Найденов: Има проверка на ОЛАФ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди