изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:21 EEST
ДЪРЖАВАТА ПЛАМНА: Протестът срещу сметките за ток във Варна беше посрещнат от жандармерия    
Общество

ДЪРЖАВАТА ПЛАМНАВижте как жандармерията във Варна гази протестиращи!

Започна поредното шествие срещу високите сметки за ток във Варна. Жандармерийски кордон посрещна протестиращите. Те бяха върнати от площада пред катедралния храм и вероятно ще се насочат към централата на “Енерго Про”. Предполага се, че протестиращите отново ще направят опит да блокират Аспаруховия мост.



По повод появилите се информации за насилие от страна на полицаите по време на вчерашния протест в града днес ОДМВР-Варна даде пресконференция. “Варненската полиция и всички нейни служители подкрепят гражданите в протестите им срещу високите сметки за електроенергия през последния месец, защото те са основателни и всякакво друго отношение на полицаите към протестиращите е невярно”, заяви директорът на Областната дирекция на МВР-Варна комисар Тодор Иванов.

Той отрече полицията да е употребила сила срещу протестиращите. “Това нито по дух, нито по съдържание отговоря на истината и на общите цели, които имаме за охрана на обществения ред”, подчерта комисар Иванов. Варненската полиция е проявила огромно търпение и толерантност при охраната на протестите до сега.

“Първите два дни протестните действия не бяха разрешени. Въпреки това, макар такова право да съществува, варненската полиция не предприе действия по прекратяване на протестите. За вчерашния ден беше издадена заповед на кмета, в която се разрешава провеждането на протестни действия от 17.00 до 20.00 часа без да е посочено допълнително краен ден. Там е написано всеки ден. В тази заповед обаче има определени маршрути. По време на протестните действия вчера тези разпоредби в заповедта на кмета бяха тотално нарушени”, обясни Иванов.

И в този случай варненската полиция е проявила толерантност и не е разпръснала протеста. “Не можем при това положение да бъдем обвинявани в лично отношение и ли в нещо различно освен да опазим обществения ред”, допълни Тодор Иванов.

Относно тазвечершния протест, обаче, той беше категоричен: “Няма да допуснем блокиране на Аспарухов мост при протеста срещу високите сметки за ток, който се очаква и тази вечер. Това е единствената пътна артерия, която свързва Варна с Южна България и тя ще остане проходима”.

До този момент никой не се е идентифицирал като организатор на протестите през последните дни. Единствено вчера патриотична организация е поискала разрешение за протест. В първоначалното искане на представителите на тази организация за разрешение е имало открити призиви към нарушаване на обществения ред – блокиране на пътни артерии и предприемане на други действия, които са в разрез със закона. Поради тази причина е определен точен маршрут за провеждан на протестното шествие.

Тодор Иванов каза, че слуховете за пострадали журналисти при протеста снощи са неверни и че има леко ранен полицай, който е уцелен от камък в рамото. След обявяването на края на протеста се е наложила намесата на жандармерията, която с тактическо средство – удари на палките върху щитовете е разпръснала малка група млади хора, които открито са призовавали към нарушаване на обществения ред и не са имали нищо общо с целите на протеста.

Полицаи и жандармеристи с щитове и палки буквално започнаха да газят на финала на вчерашния, трети поред, протест срещу високите сметки за ток във Варна, видя репортер на БЛИЦ. Нервите на някои от около 40-те ченгета от кордона на Аспаруховия мост, които бяха насочени да върнат протестиращите, не издържаха и те действаха на ръба на полицейския произвол.През вчерашния ден протестът протече повече от културно и агресивните елементи в множеството бяха малцина за щастие. Те бяха забравили каква е целта на „манифестацията” и изливаха гнева си на пътните знаци и паркиралите автомобили.
Още на втория час от протеста, който започна в 18 ч, полицията не запречваше пътя на протестиращите, а просто съпровождаше колоните, които кръстосваха напред-назад централните булеварди. Събралите се около 3000 души скандираха дружно: „Мафия! Мафия!” и

„Имаме подкрепата на ченгетата”,

доволни от факта, че полицията и жандармерията бяха изтеглени и оставили хората да изразят свободно недоволството си от монопола на ЕРП-тата. Това обаче коренно се промени, след като минути преди 21 часа, малцината – около 100-200 души решиха да се насочат от Катедралата към Бизнес хотела, с идея отново да застанат на входа на Аспаруховия мост. Явно с мисълта, че оредялата „тълпа“ ще завие към сградата на Енерго-Про на улица „Девня”, полицаи и жандармеристи се насочиха натам.

Протестиращите блокираха платната на булевард „Христо Ботев” към Аспаруховия мост. Тогава 3–4 специализирани автомобила пристигнаха и от тях се изсипаха около 40 оборудвани с щитове и палки полицаи, ръководени от няколко униформени от офицерския състав на Областната дирекция на МВР във Варна. Изнервени от факта, че протестиращите цяла вечер ги финтират из варненските улици и на тях им се налага да кръстосват заедно с тях по маршрута, някои от служителите на реда се оказаха силно агресивни.
Кордонът от униформени тръгна напред, удряйки с палки по щитовете и започна да приближава към малобройната група и да я притиска обратно. Поради факта, че наоколо вече нямаше камери, част от ченгетата явно са помислили, че липсват и журналисти, което даде воля на реваншизма им.

Вървейки напред и блъскайки с палка по щита си, един от жандармеристите започна да съска срещу репортер на БЛИЦ: „Спри да снимваш, бе! Спри да снимаш!”. Агресивното ченге сякаш не чу репортера, който му обясни, че работата му в случая е да снима и да покаже на обществото как протича протестът. И продължи да изригва:

„Що бягаш, бе?! А? Що бягаш?!”,

неразбирайки вероятно, че вървенето назад и снимането на действията на полицията не е бягане. Органът на реда, който едва издържаше да не се откъсне напред от колегите си, съвсем отявлено провокираше репортера на БЛИЦ, с цел да се докопа до него.
Когато за пореден път му бе казано, че в случая срещу него стои също служебно лице, което не само не върши нищо нередно, ами си изпълнява професионалните задължения, ченгето избухна:

„Ko к`ат си журналист?... Покажи служебна карта!”.

Когато репортерът на БЛИЦ се легитимира, с ненужен дърварски жест, тъй като пред кордона нямаше никакви хора, ченгето отнесе с щита журналиста и му каза: „Изтегли се назад!”.

Кордонът продължи да гази напред и ако репортерът на БЛИЦ се отърва без някакви поражения по себе си, то журналистка от ВарнаУтре, нямаше този късмет.

Пред очите на колегата й тя беше буквално прегазена от жандармерията.

Полицаите в кордона рязко се втурнаха да тичат и репортерката, която в момента също снимаше, нямаше време да реагира, а просто замръзна, изчаквайки ги да минат, но един от тях я удари с щита си, а тя рухна върху друг полицай и едва се задържа на краката си. Кордонът продължи да настъпва напред, като единствено един от полицаите се спря и помогна на журналистката, като я помоли да се оттегли настрани, сам виждайки, че положението става страшно. Поведението на органите на реда в случая бе повече от безобразно, предвид факта, че единственият човек пред тях бе момиче с камера, при това служебно лице – репортер от местна медия, изпратено да отрази събитията на мястото. След като кордонът отнесе колегата от ВарнаУтре, започна да настъпва към малцината 100-200 останали протестиращи, предимно младежи, голяма част от които – момичета. Подплашени от жандармерията те започнаха да тичат, като виждайки какво се случва, един от младежите се провикна:

„Бързо бягайте почнаха да бият!”

Сред протестиращите имаше и млад мъж с дете на раменете си, който потресен от случващото се на финала на мирния протест, обобщи:

„Много сте силни, когато сме малко!”.

Интересното в случая беше фактът, че часове преди започването на протеста съобщение, в което от Областната дирекция на МВР призоваваха протестиращите да не допускат прояви, нарушаващи обществения ред, а някои от полицаите в случая действаха ненужно грубо.
Целият погром се случваше пред очите на служители от офицерския състав на местна дирекция на МВР. Журналистите опитаха да разговарят с тях, с молба да бъде разпоредено на жандармерията да бъде по-внимателна, тъй като и репортерите са на мястото, за да си вършат работата и няма нужда да бъдат мачкани и газени.

„И какво? Ами и аз си върша работата! Цял ден бяхте тук нищо не казахте, сега...

Не се занимавайте с мен”,

бе единствената реакция на дългогодишния офицер, който само се завъртя, без да чуе въпроса на журналистите: кого трябва да занимаят с въпроса за своята сигурност? Минути след това и малкото протестиращи, които бяха изтласкани от жандармерията се разпръснаха и поредната „манифестация” срещу високите цени на тока приключи, с двама арестувани.

Четвъртата вълна на народното недоволство срещу ЕРП-тата се очаква днес, отново в 18 часа.

Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ

 http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА ПЛАМНА: Протестът срещу сметките за ток във Варна беше посрещнат от жандармерия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди