изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:29 EET
ДЪРЖАВАТА ПЛАМНА: Хиляди на протест срещу цените на тока и Добрев    
Общество

Многохиляден протест във Варна блокира града, в София стотици протестираха в подкрепа на варненци, а и срещу високите сметки за ток, предаде репортер на БГНЕС. Свещеник с българското знаме поведе масовия протест във Варна срещу високите сметки за ток. Демонстрацията срещу високите цени на тока тази вечер във Варна бе най-мащабната досега. Днес дори шефът на полицията отказа да се ангажира с цифра. С всеки изминал ден недоволството на гражданите все повече расте. Около 4000 души скандираха "Мафия", "Българи-Юнаци", "Енерго-про вън". Протестиращите носеха плакати с надпис: "Ставайте, робове", "Спрете геноцида над българите", "Варна – царство на терора".



Гражданите тръгнаха на протестно шествие по бул. "Мария Луиза" към Катедралния храм. Там те бяха пресрещнати от около 40 жандармеристи. Движението по булеварда и в центъра на морската столица беше блокирано. След кратък разговор с ръководителя на жандармерията, недоволните граждани тръгнаха по бул. "Владислав", след което с мирно шествие се върнаха пред общината. Протестиращите скандираха "Мафия", "Българи-Юнаци", "Енерго-про вън".

"Истината е една. Нека всички да разберат. Днес провокативно ме питаха от една медия кой финансира протестите на хората. Никой не ги финансира. Хората излизат да си изкарат недоволството. Нека да ни охраняват полицаите, ама защо вадят жандармерия", попита един от протестиращите Иван Петров. "Ние не излизаме да правим престъпления. Искаме тези мафиоти, които окрадоха народа, да си получат заслуженото", заяви още Петров.

Йеромонахът от храм "Св. Пророк Илия" в село Александрия, Добричка духовна околия, заяви, че се е включил в протеста, защото освен, че е недоволен като гражданин от убийствено високите цени на тока спрямо нищожните ни заплати, но и като духовник той сподели, че на църквите и манастирите им таксуват тока като промишлени предприятия. "След годините на гонения това убива църквите. Нашият манастир за 6 месеца има навъртян ток около 2000 лева по думите на игумена и ние изнемогваме", каза още йеромонахът.

В София пък се състояха два протеста, които впоследствие се обединиха. "Пред къщата на Делян Добрев искаме да кажем: Деляне, ние разсрочено плащане за фалшиви сметки не щем. Няма да пълним чужди джобове, а ти си ходи веднага". Този призив отправи един от организаторите на протеста пред МИЕТ. По-рано тази вечер около 200 души блокираха движението на столичната улица "Раковски" пред министерството със скандирания "Мафия" и "Оставка", насочени към енергийния министър Делян Добрев. Повод за протеста за пореден път са високите сметки на тока, като протестиращите няколкократно заявиха подкрепата си към протестиращите граждани във Варна. Недоволните граждани за кратко успяха да блокират движението преди да се намесят органите на реда. На кръстовището на МИЕТ застанаха двама регулировчици, които заедно с останалите полицаи на периоди изтласкваха протестиращите.

Протестиращите пред МИЕТ на няколко пъти скандираха "България, събуди се!" и обещаха да продължат протестните си действия в неделя – 17 февруари пред МИЕТ. В същото време протест имаше и пред президентството в подкрепа на протестиращите във Варна. Впоследствие двата протеста се сляха, след като протестиращите пред министерството се присъединиха към активистите пред президентството. Активистите огласиха със скандиранията си и площад "Независимост" докато пред входа на Дондуков 2 се построи защитна линия от полицаи.

Протестът е символичен, в подкрепа на протестиращите от Варна, те са от нашата организация, каза за БГНЕС Николай Говедаров, член на УС на граждански форум "Промяна", който е сред организаторите на протеста пред президентството. "Аз съм един от организаторите на протестите през 2009 г., там беше заглушено всичко, сега се опитваме отново да излезем, за да възстановим възможността на гражданите да контролират, да участват във властта. Всичко, което се случва ни кара да протестираме срещу политиките на управление, не само срещу тока", обясни той.

Благодарение на държавните политики ние нямаме собствени ЕРП-та, топлофикации, имаме едно раздаване на националния суверенитет на държавата в името на интересите на партиите, продължи Говедаров. "Политиките на монопол доведоха до това да се концентрира държавна власт, управлявана от бизнеса. Когато бизнесът на много високо равнище работи съвместно с държавната власт, ние вече говорим за мафиотски структури.

Когато един човек върви из държавата и раздава правосъдие, елиминира Конституционния съд, елиминира парламента, премахва гражданските структури, вече говорим за начална фаза на диктатура", заяви активистът.

По конституция имаме две форми на управление – едните са гражданските организации, другите са партиите, продължи Говедаров. "Партиите трябва да изразят това, което искат хората. Ние това, което искаме партиите не го изразяват и в следствие на това ние пак протестираме. Този народ не спря да се бори да се смени тази власт, която обезличи държавата", разясни тезата си той. А тази власт не може да се смени, тя върви с парите напред, купуват се и медии, обществените средства в обществените медии обслужват пак властта, която си я купува чрез медиите, добави активистът.

Когато сме обединени тогава сме силни и тогава можем да противодействаме на всички партии, независимо кой е на власт, призова Георги Георгиев, председател на организацията. Ние искаме силен граждански контрол, което ще доведе до благосъстояние на нацията и силна, здрава държава, добави той. / http://news.bgnes.com

Вижте как жандармерията във Варна гази протестиращи!

ДЪРЖАВАТА ПЛАМНА: Варна отново в атака: Река от протестиращи по основните булеварди

 

 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА ПЛАМНА: Хиляди на протест срещу цените на тока и Добрев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди