изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:28 EEST
Германски министър охлади надеждите в страната за добив на шистов газ чрез фракинг    
Европейски съюз  Германският министър на околната среда Петер Алтмайер заяви, че не иска да улеснява компаниите да използват спорни методи за добив на газ, или т. нар. фракинг, като по този начин охлади надеждите на фирмите, които искат да проучват нови източници на газ, предаде "Ройтерс".


Нерешените правила за модерните техники за сондаж най-вероятно ще бъдат затегнати, заяви Алтмайер. "Съобщението е, че искаме да ограничим фракинга, не искаме да го облекчаваме", каза политикът от партията на Меркел, който допълни, че не вижда в близкото бъдеще да се прилага методът на хидравлично разбиване някъде в Германия.

Той подчерта, че би препоръчал на заинтересованите за момента да се въздържат от кандидатстването на лицензи за проучване. Засега са предприети само малки инициативи заради липсата на ясни правила.

Горната камара на германския парламент, където коалицията на Меркел вече няма мнозинство, по-рано този месец прие резолюция, с която настоя за засилване на правилата за фракинг. Според експерти той може да повиши сеизмичните рискове и да замърси питейната вода, почвата и дори въздуха.

Германското списание "Шпигел" съобщи днес, че управляващата коалиция в Германия иска бързо да сложи край на замразеното търсене и добиване на шистовия газ в страната. Според изданието плановете са използването на метода на хидравлично разбиване, известен като фракинг, да се поднови преди парламентарните избори, които са насрочени за 22 септември.

Германия произвежда само 14% от газа, който консумира, като внася 40% от Русия. Според индустриалните консуматори на газ те биха могли да се възползват от фракинга, който би довел до продажбата на газ на разумни цени.

Опозицията срещу технологията на хидравличното разбиване расте и е малко вероятно политическите партии да се впуснат в спор за тях преди изборите, коментира "Ройтерс". http://www.dnevnik.bg

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ

 


Сходни връзки

Германски министър охлади надеждите в страната за добив на шистов газ чрез фракинг | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди