изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:13 EEST
КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО: Шефката на ДКЕВР продавала незаконно цигари    
НовиниКАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО: Новата шефка на ДКЕВР Юлиана Иванова се оказа собственик на електронен магазин, който незаконно продава цигари, установи "Труд". От юли 2012 г. рекламата и продажбата на цигари онлайн е забранена чрез Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Иванова притежава фирмата "Имидж код груп", която е собственик на онлайн магазина babbetshop.com. Преди седмица тя е прехвърлила управлението на фирмата. Според нейните обяснения засега той предлага само продукти на "Метро".

В продуктовата листа на сайта има 30 вида цигари, които могат да се поръчат. Журналист на "Труд" се регистрира с фалшив адрес на babbetshop.com и направи заявка за покупка. В отговор получи имейл, потвърждаващ регистрацията. Но до редакционното приключване на броя не пристигна потвърждение на поръчката.

Възможността за онлайн покупка на цигари ясно си личи и от общите условия на сайта. В тях първо се уточнява, че става въпрос за онлайн търговия, добавя се, че се продават и тютюневи изделия, както и че общите условия са обновени на 1 ноември 2012 г. Това е четири месеца след като забраната бе въведена.

На сайта може да си поръчате цигари онлайн на стекове от едни от най-големите компании в бранша - "Филип Морис", "Импириъл" и ДжейТиАй. И трите дружества потвърдиха пред "Труд", че електронната търговия с цигари е незаконна и ни посъветваха да се обърнем към Агенция "Митници". От пресцентъра на агенцията също потвърдиха, че всякаква продажба на цигари онлайн е забранена.

Ведомството обаче нямало достатъчен капацитет, за да следи за всички нарушения. Досега митничарите разкрили два такива сайта - в Русе и Разград, като си поръчвали поне по три стека и хващали нарушителите при получаването им. Вестникът подаде сигнал за сайта в митниците, уведоми и сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП.

"Труд" не успя да се свърже за коментар с Иванова, нито получи отговор на SMS-а си до новата шефка на енергийния регулатор с въпрос дали знае за продажбата на цигари през сайта и как ще коментира това.От "Метро" заявиха, че ще направят проверка, тъй като имат множество партньори. От компанията уточниха, че не знаят за подобна онлайн продажба на цигари.

Из общите условия:

Чл. 3. С приемането на общите условия... е налице сключен договор, който регламентира отношенията по предоставяне на услугите на сайта: закупуване на стоки по електронен път и доставката им.
Чл. 16. "ИМИДЖ КОД ГРУП" ЕООД предоставя на потребителите... възможност за... online пазаруване на хранителни стоки, безалкохолни, алкохолни, тютюневи изделия и други.
Чл. 31. Настоящите общи условия влизат в сила от 01.11.2012 г.

Премиерът постави спешни задачи

Минути, след като одобри Юлиана Иванова за председател на ДКЕВР, премиерът Бойко Борисов постави спешни задачи с думите: "Отивай и почвай веднага!"
Отговорът беше: "Мерси!"

По-късно пред журналисти Иванова обеща, че ще се заеме сериозно с поставените задачи и ще спази дадените от премиера 20 дни на доверие, за да се докаже.

Борисов заръча на Иванова да се запознае с исканията на ВМРО, които вчера внесоха подписка в МС за разваляне на договорите за приватизация на електроразпределителните дружества, прекратяване на концесията на "Софийска вода", отмяна на спекулативно повишените цени и др.

Освен това тя трябва да се срещне с парламентарните групи на всички партии и с всички хора, които протестират, за да изслуша исканията им. Борисов нареди още на Иванова да се заеме с "ценообразуването и прочистването на тази комисия от всеки, който по един или друг начин се е заиграл с който и да било там в цялата верига и резултатите - на прокурор."

Премиерът изрази също така съжаление, че не е уволнил по-рано предишния шеф на ДКЕВР и ексикономическия министър Трайчо Трайков.

"Тук политика няма. Всички са виновни, включително и аз за това, че този шеф на ДКЕВР трябваше още след първата година да го омета. Трябваше с Трайков да си отиде заедно, забавих се и ми навлече всичките тези беди", обясни Борисов. Той отново припомни, че е изискал спешна проверка от Сметната палата и финансовия надзор, а до следващата седмица Иванова трябва да е наясно какво ще се случи.

"До другата сряда искам да дойдеш и да ни запознаеш какви мерки са предприети - от отнемане на лиценз до санкции, защото хората да бъдат максимално убедени, че това което плащат, е излязло като енергия", заръча премиерът на Иванова. Борисов обеща също така, че финансовото министерство ще помогне при промяната на модела на ценообразуване на тока.

"Ако в сметките са слагали джипове или командировки, всичко това по надлежния ред да им бъде отнето", категоричен беше премиера. По-късно пред журналисти Иванова каза, че не вярва в сметките да са влезли джипове и командировки.

Иванова: И моята сметка е висока

Часове след като правителството гласува назначението й като шеф на ДКЕВР, Юлиана Иванова се представи официално пред медиите, като поиска отсрочка една седмица, за да навлезе в спецификата на регулаторната материя.

Тя определи като приоритет номер 1 преразглеждане на ценообразуването на тока, но не каза конкретно какви мерки ще вземе. Иванова се оплака, че и нейните сметки за ток са завишени.

Отказа да каже кой я е препоръчал за шеф, но обясни, че с премиера Бойко Борисов се познава отдавна, покрай дейността на RWE за "Белене". Иванова е била служител на германската компания.

НЕК може да спре да купува ток от ТЕЦ-те на Ковачки

Икономическият министър Делян Добрев предлага топлоцентралите "Бобов дол", "Брикел" и ТЕЦ "Марица 3"- Димитровград да бъдат изхвърлени от общия микс за формиране на цената на тока. Това съобщи министърът в парламента вчера. Дружествата са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

Добрев допълни, че те може да продават на свободния пазар. Във вторник министърът се усъмни, че от ТЕЦ "Бобов дол" умишлено са обявили по-големи инвестиции, отколкото са направени, за да си вдигнат цената на тока.

От Българският енергиен холдинг (БЕХ) обясниха пред "Труд", че към момента НЕК не е длъжна да купува ток от трите теца. Прави го, защото така постановява ДКЕВР. Регулаторът всяка година през юни определя квотата електроенергия, която трябва да бъде купена от мощностите.

Новоназначената председателка на ДКЕВР Юлиана Иванова по-късно коментира пред журналисти, че ако може да бъде спряно изкупуването на ток от централи и това е от полза за потребителите, тя ще го направи.

Добрев поиска също така депутатите да променят закона за енергетиката и да прехвърлят Държавната комисия за енерийно и водно регулиране (ДКЕВР) към Народното събрание. В момента шефът на ведомството се назначава от премиера.
През юни 2012 г. депутатите от ГЕРБ категорично отхвърлиха предложението на БСП Народното събрание да назначава членовете на ДКЕВР.

И прокуратурата се захвана с фактурите

И държавното обвинение се зае с оплакванията срещу високите сметки за ток и парно. Започна проверка на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщиха от Върховната административна прокуратура вчера.

Обвинителите ще изискат цялата информация за действията на ДКЕВР и за това как контролира електроразпределителните и топлофикационните дружества при формирането на цената, отчитането и плащането на потребената енергия.

Под лупа ще бъде и дейността на Агенцията за приватизация - дали е контролирала изпълнението на условията в приватизационните договори с ЕРП-тата.
Прокуратурата би могла да атакува в съда актове на министри или шефове на агенции, които приеме за незаконни.

Работодатели срещу силовия натиск

Най-голямата работодателска организация КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България) застана зад доставчиците на ток и нейните членове ЕВН и ЧЕЗ. В специално обръщение към медиите от организацията призоваха всички спорове между клиентите и електроразпределителните дружества да се решават само от компетентни органи (регулаторни институции, Комисия за защита на потребителите, Комисия за защита на конкуренцията и др).

"Уличен и друг извън икономически натиск КРИБ счита за недопустим", пише в писмото на работодателите. От КРИБ осъждат като недопустими и призивите за национализация на доставчиците на ток и смятат, че те са породени от "тяснопартийни интереси".

Проверените електромери са читави

Електромерът на младото семейство от Люлин, който беше свален за проверка в присъствието на икономическия министър Делян Добрев във вторник, се оказа изряден. Това съобщи Димка Иванова, и.д. председател на Българския институт по метрология, пред журналисти в сряда.

На 12 февруари икономическото ведомство стартира кампания за безплатна проверка на електромери. От общо 40 искания на граждани, само четирима се бяха съгласили да се включат в тестването. Според оценките на института три от електромерите не са показали отклонения, а един е бил с 1% в плюс. Той ще бъде сменен, въпреки че отклонението е допустимо по стандарт.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО: Шефката на ДКЕВР продавала незаконно цигари | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО: Шефката на ДКЕВР продавала незаконно цигари
Автор: Anonymous да 2013-02-14 @ 09:45 EET
още една калинка кацна на гербера
КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО: Шефката на ДКЕВР продавала незаконно цигари
Автор: Anonymous да 2013-02-14 @ 11:53 EET
ПРОБЛЕМ Е ВИСОКАТА, ЗА СТАНДАРТА НА ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ, ЦЕНА НА ТОКА. дА СЕ БОРИМ ЗА НАМАЛЯВАНЕТО И.
КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО: Шефката на ДКЕВР продавала незаконно цигари
Автор: Anonymous да 2013-02-14 @ 15:13 EET
"Живот ли бе да го опишеш - разровиш ли го ще мирише".
Ами то има два начина да се добереш до властта: чрез революция (проливаш кръв) или чрез икономическа далавера. Който и да сложат, все някъде е оставил "непрани гащи". 

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди