изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:09 EEST
ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРЕДЛАГА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ДДС    
НовиниПравителството одобри вчера и предлага на Народното събрание да приеме промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Предложенията за промени са свързани с усъвършенстване на разпоредбите, регламентиращи задълженията на лицата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства и интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност. Предложенията ще доведат до намаляване разходите на бизнеса по отчитане продажбите в търговските обекти, както и ще създадат правна сигурност за данъчно задължените лица, използващи съвременни компютърни системи за управление на търговската дейност.

„Интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност” е система, предназначена да обслужва търговската дейност на голям брой търговски обекти, свързани помежду си, които чрез дистанционна връзка предават данни на НАП за осъществените обороти.

Създава се специфичен ред за отчетност и контрол на доставките и движението на течни горива от петролни бази, когато са изпълнени едновременно следните условия: плащанията да се извършват само по банков път; петролната база да разполага със собствена измервателна система, която позволява надеждно и достоверно отчитане на наличното количество горива във всеки един момент; петролната база да осигурява при поискване от органите по приходите незабавен достъп до измервателната й система; петролната база да подава данни в НАП за доставката и движението на доставените/получените количества горива, както и за промяната в тях.

Новите текстовете прецизират разпоредбите на закона с цел елиминиране на двойно предоставяне на едни и същи данни на НАП от доставчици и получатели на течни горива. Предвижда се лицата, които предават данни на НАП чрез дистанционна връзка с фискалните устройства, да не предават същите данни и по интернет, както и данните, за които НАП ще получава информация по служебен ред от Агенция „Митници”. От задължението да подават данни на НАП по интернет се освобождават също крайните потребители – получатели по доставки на течни горива, които са отчетени от доставчика чрез електронна система с фискална памет.

Със заключителните разпоредби на проекта се предлагат промени в законите за данъците върху доходите на физическите лица и за корпоративното подоходно облагане, които отразяват въвежданите със ЗИД на Закона за ДДС нови норми. Изменят се също законите за здравното осигуряване и за хазарта.

В Закона за здравното осигуряване се създава ред за осигуряване на лицата, представляващи новата категория осигурени лица по чл. 4, ал. 9 от КСО – съпрузите на самоосигуряващите се лица (свободни професии, земеделци и тютюнопроизводители). Създава се възможност българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни в една календарна година, да могат да заявяват това обстоятелство не само след предварително подадено заявление в НАП. Българските граждани, които са граждани и на друга държава и живеят в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, ще могат да декларират тези обстоятелства. По този начин те ще бъдат изключени от задължените лица в НЗОК.

В Закона за хазарта се предлага за определени видове хазартни игри при промяна на обекта, в който се организират игрите, да се прекратява лицензът и да се издава нов. Предвижда се да отпаднат установените с чл. 7 изисквания за минимални инвестиции и брой новосъздадени работни места, тъй като представляват сериозна пречка за издаването на лиценз. Уреждат се заварените случаи на издадени лицензи по отменения Закон за хазарта. НДТ

 


Сходни връзки

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРЕДЛАГА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ДДС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.40 секунди