изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:43 EEST
Барозу до Калфин: Ограниченията за работа на българи изтичат необратимо в края на годината    
Европейски съюзОграниченията за българи и румънци на трудовия пазар на други страни членки ще изтекат необратимо на 31 декември 2013 г. и нито една държава не може едностранно да ги продължи.

Това се казва в писмо на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу до Ивайло Калфин, Каталин Иван - лидери на българската и румънската делегации на социалистите в Европейския парламент, както и до Ханес Свобода - председател на социалистите евродепутати и Корина Крету, негов заместник. 

Те писаха на Барозу, за да поискат гаранции, че Европейската комисия, в чийто правомощия е да следи за спазването на европейското право, ще направи всичко възможно, за да не бъдат дискриминирани българските и румънски работници. Повод за писмото е разгарящата се напоследък кампания във Великобритания, в която се включиха и министри от консервативното правителство на Дейвид Камерън. 

Социалистите изразиха тревогата си пред председателя на Европейската комисия, че "вълната от враждебни изказвания, от началото на годината, цели стигматизирането на тези граждани като втора категория европейци, които представляват заплаха за социалните системи, просто защото искат да използват основните си права на свободно предвижване и работа". 

"Свободното движение на работници е едно от фундаменталните права в европейските договори и Комисията винаги е придавала голямо значение на гарантирането на европейските граждани, че ще могат да се възползват от това право без никакви ограничения", пише председателят Барозу до евродепутатите. 

Той ги уверява, че всички ограничения за работа в ЕС ще отпаднат в края на годината и че нито една държава няма да може едностранно да ги продължи. Барозу информира евродепутатите, че е поискал от комисаря по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор да се свърже с тях и да им даде подробна информация по въпроса. 

В момента 10 държави все още прилагат рестрикции за работа на българи и румънци, възползвайки се от последните удължени период, фиксирани в договорите за членство в ЕС на двете най-нови държави. 

Пълният текст на писмото на председателя на Европейската комисия до Ивайло Калфин и други евродепутати социалисти ще намерите на: http://kalfin.eu/барозу-до-калфин-ограниченията-за-работа-на-българи-изтичат-необратимо-read2347.html

 


Сходни връзки

Барозу до Калфин: Ограниченията за работа на българи изтичат необратимо в края на годината | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди