изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:04 EEST
"Медиана": БСП изпреварва ГЕРБ    
Коментари

БСП вече е първа политическа сила, а ГЕРБ - втора. Това сочат данните от изследване за електоралните нагласи, проведено от агенция "Медиана". Според резултатите БСП събира 22.5% одобрение, а ГЕРБ - 19.3%. По този начин преднината на червените пред управляващата партия в момента е цели 3.2%.



За месец и половина управляващата партия е загубила 3% от потенциалните си избиратели, посочва в статия за "Труд" Кольо Колев, собственик на "Медиана". Спадът в популярността на ГЕРБ се дължи на няколкото скандала, разтърсили страната - Дюнигейт, стрелбата по Ахмед Доган, досието "Буда".

Влияние е имало и решението на вицепремиера Цветан Цветанов да посочи "Хизбула" като извършител на атентата в Сарафово.

Според изследването четирипроцентната бариера за влизане в парламента към днешна дата минават само четири политически формации. Освен БСП и ГЕРБ, това са Движението за права и свободи с 6.8% и Движение "България на гражданите" с 5.9% (вижте таблиците).

По-нататък следват: "Атака", СДС и ДСБ - съответно с 1.6%, 1.4% и 1.4% подкрепа. Партията Национален фронт за спасение на България на Валери Симеонов (собственик на телевизия СКАТ) също печели 1.4%.

Партията на Слави Бинев ГОРД е 1.2%, а ВМРО - с 1% подкрепа. Всички останали формации събират под един процент.

А идва и следващата сметка

Няма никакво съмнение, че сметките за ток и парно нанесоха такъв удар върху управляващите, какъвто никаква опозиция не би съумяла да нанесе. За месец и половина те загубиха 3% от потенциалните си избиратели. От първа ГЕРБ стана втора сила - след основния си политически опонент БСП.

Разбира се, причините не са само в сметките за ток и парно. Изминалите два месеца бяха наситени с поредица от удари (от чужди и от свои) по престижа на управляващата партия. Тук бяха и Дюнигейт, протестите на учените, ВМЗ-Сопот, референдума, бонусите в министерствата, атаката срещу Ахмед Доган, стрелбата пред Съдебната палата, “Буда”. Накрая дойде и широко дискутираното и нееднозначно оценяваното - както от обществото, така и от политиците - решение на Цветан Цветанов да обяви “Хизбула” като извършител на атентата в Сарафово.

Всичко това несъмнено щеше да се отрази на рейтинга на управляващите и без сметките за ток и парно. Но влиянието щеше да е слабо. Щяхме просто да продължим да наблюдаваме плавния спад на ГЕРБ от началото на тяхното управление. Защото малко или много, всички изброени неща се случват “някъде там”, при другите - гледаме ги по телевизията. Влияят, но може да бъдат пренебрегнати, туширани. Ще се смени министър, някой и друг шеф, ще прегърнем стачкуващата работничка, малко реторика и... нещата ще заглъхнат.

Сметките за ток и парно обаче са нещо друго. Те не са “там”, при другите, а тук при нас! Те не просто поставиха финалния щрих върху картината, но и катализираха усещането за всичко останало, направиха го чуваемо и видно. Отделните “пожари” - всеки от които не особено опасен и потушим - се обединиха в едно цяло. Цяло, което излъчва посланието “Всичко върви на зле!”.

БСП и ГЕРБ си смениха местата, но това засега не променя общата картина. И сега, и преди беше ясно, че бъдещото управление ще е коалиционно. Независимо от формулата - програмно, експертно или друго правителство. Големите въпросителни и преди, и сега са същите. Коалиция около ГЕРБ или коалиция около БСП? Проблем са и потенциалните
коалиционни партньори - както за едните, така и за другите.

“Движение България на гражданите” има всички шансове да влезе в следващия парламент, но представлява неизвестен фактор - може да се заиграе и с едните, и с другите. Вероятно ще чакат да видят накъде вървят нещата.

“Атака” преживява известна реанимация - но едва ли е желан партньор както от едните, така и от другите. ГЕРБ, естествено, се надяват Волен Сидеров да извърши отново пируета на Яне Янев и от решителен опонент да се превърне в удобното момче. Само че цената на “Атака” (в случай че влезе в парламента) ще е много по-висока от преди.
Активността на Яне Янев и яростното размахване на папки повдига личния му рейтинг, но това с нищо не допринася за тандема “Ярешки”. Шансът им засега е нулев.

Сините (и от двете формации), въпреки че са под границата за влизане в парламента, засега запазват шансовете си. И докато за СДС е ясно, че с лекота ще стане “патерица” на ГЕРБ, то Иван Костов ще трябва яко да бъде “съветван” от Европейската народна партия, за да успее да преглътне отново Бойко Борисов.

Обявената коалиция ГОРД и НФСБ дават индикации, че е възможно да преминат бариерата. Общият сбор на двете формации доближава границата за влизане в парламента. Но не излъчват категоричност - те видимо са твърд противник на ГЕРБ (освен ако не извъртят номера на Яне), но не дават индикация и че могат да играят с БСП. Стойността им като потенциален коалиционен партньор е съмнителна и за двете основни политически сили.

Всичко това обаче е временно състояние на нещата. С наближаването на изборите едни ще изплуват напред и дори само с възможността да преминат бариерата ще станат притегателен център. Други ще отпаднат или ще се прилепят към перспективните.
Очевидно предстои преструктуриране именно при малките партии - принципни, безпринципни и дори екзотични коалиции, които ще чакат какво ще се случи с големите, за да заемат позиция по въпроса за властта.

Затова е още рано да се разсъждава каква ще бъде следващата управляваща коалиция - групирана около ГЕРБ или около БСП. Това зависи и от движението на двете основни политически партии. Дали ГЕРБ ще преодолее срива, или ще продължи да пада. Дали БСП ще продължи да нараства, или ще замръзне на тези нива. А и двете партии имат сериозни проблеми. БСП видимо се е насочила към сплотяване на редиците и амбициране на собствения си електорат - заиграват с лява фразеология и реториката от миналото. Насочили са се навътре, към себе си, а не навън. Това далеч няма да им стигне - защото ако не разширят влиянието си извън собствените си симпатизанти, те не могат да наберат повече проценти от тези, които имат към момента.

За ГЕРБ в това изследване има две новини, и двете - лоши. Първата се вижда от данните - токът мощно ги разтресе. Другата е, че това е едва първата зимна сметка за ток и търпението на хората е изчерпано.

А вече идва време за втората сметка.

КОЛЬО КОЛЕВ

trud.bg

Редовното февруарско представително месечно проучване на „Галъп интернешънъл - България“ също показва спад на доверието към ГЕРБ и лек ръст за БСП, но не регистрира промяна в подреждането. Партията на Бойко Борисов продължава да е с най-висока подкрепа – 22,6%, следвана с минимална разлика от партията на Сергей Станишев – 22,1%. „Галъп интернешънъл - България“ регистрира и изравняване на личната подкрепа към двамата лидери – и двамата са одобрявани от 29% от запитаните. Преди Нова година разликата между резултатите на ГЕРБ и БСП според същата агенция беше малко по-голяма – съответно 22,8% и 18,7%.

„Настоящото изследване приключи на терен в самото начало на енергийните протести, така че не отразява настроенията от тях. Но изцяло отразява ефекта от референдума, който в масовото съзнание се е отпечатал като а) опорочен от властта и б) спечелен от левицата“.

Кънчо Стойчев, съсобственик на „Галъп интернешънъл – България“ пред в.“Преса“

Изводите:

  • Скандалите и протестите отслабват подкрепата към управлението.
  • Недоволството на хората носи минимални ползи за опозицията.
  • Вероятно и на тези избори гласуването ще бъде Против, а не За

ДОБРИЧ ИСКА ВРЪЩАНЕ НА КОНТРОЛА ВЪРХУ ЕРП-тата

Временни резултати от анкетата:

Според Вас колко депутати трябва да има в Народното събрание

1. 240 7,39%
2. 200 1,76%
3. 150 11,87%
4. 100 78,97%

 


Сходни връзки

"Медиана": БСП изпреварва ГЕРБ | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
"Медиана": БСП изпреварва ГЕРБ
Автор: Anonymous да 2013-02-15 @ 16:27 EET
ами, ако герберите останат още малко ,то и народ няма да остане.
"Медиана": БСП изпреварва ГЕРБ
Автор: Anonymous да 2013-02-15 @ 17:22 EET
Комунизмат се завръща! УРА!
"Медиана": БСП изпреварва ГЕРБ
Автор: Anonymous да 2013-02-17 @ 08:30 EET
Другари ,очаква ни светло бъдеще  :всички   ще  работим и  ще получаваме по равно...Да живеят всички БеКаПета по всички земни кълбет

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди