изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:00 EEST
Обсъждане за цените на тока се провали    
Новини Докато пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вчера вървеше поредният протест срещу високите цени на тока, общественото обсъждане на наредбата за определянето им се провали.

Производители, институции и доставчици на ток бойкотираха заседанието, като обясниха, че ще изложат забележките си писмено в 14-дневен срок. Така присъстващите не успяха да разберат какво мислят в енергийния бранш за документа.

Автор на наредбата е Държавната комисия за енергийното и водно регулиране, която от сряда се ръководи от Юлиана Иванова. От комисията не дадоха думата на Асоциация “Активни потребители”, а представител на държавната Комисия за защита на потребителите липсваше.

“Не се бях записал в списъка и затова не ми дадоха думата”, обясни след заседанието на ДКЕВР Богомил Николов от “Активни потребители”. “Основната ми забележка беше, че липсва контрол, не се правят достатъчно регулаторни одити”, обясни той. И допълни, че е естествено, когато не те следят, да се изкушиш да нарушиш правилата и съответно сметките за ток да бъдат ненормално високи.

Председателката на ДКЕВР отказа да коментира по същество наредбата, но допълни, че подкрепя протестиращите, защото и нейната сметка е висока.
Новите моменти в наредбата предвиждат цената на тока да се променя повече от веднъж годишно, както и да бъде въведена опция за допълнителна такса за потребителите - мощност.

В момента подобно заплащане има в Западна и Южна България за клиентите на ЧЕЗ и ЕВН, но важи само за бизнеса. Срещу таксата в края на м.г. се обявиха хотелиери.
Наредбата е част от документите, които гарантират свобода на пазара. Заради нормативни пропуски, свързани с неговата либерализация, България е заплашена от евроглоба. В късния следобед и президентът Росен Плевнелиев напомни, че дългосрочно решение за сметките е либерализацията.

ДКЕВР: ЧЕЗ нарушава лицензията

Доставчикът на ток в Западна България - ЧЕЗ, е нарушил лицензията си, съобщи Андон Роков, член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), цитиран от БТА. Той присъства на изслушването на ЧЕЗ във временната комисия за борба с корупцията, ръководена от Яне Янев (РЗС).

Регулаторът е открил нарушенията още през 2010 г. и е направил предписания да бъдат отстранени. Голяма част от тях обаче са паднали в съда и така и не са влезли в сила. Назначената обаче втора ревизия в ЧЕЗ отпреди дни е показала същите отклонения, за които също ще бъдат съставени предписания.

Всеки доставчик на ток има лицензия на базата, на която осъществява дейността си. В случай, че условията по нея бъдат нарушени, може да се стигне и до отнемането .
Роков обясни, че ЧЕЗ е превишила правата си, като е отчитала тока на срок, по-дълъг от 30 дни.

Още по-тежко нарушение е, че служителите на компанията не са връчвали констативни протоколи при подмяна на електромерите на своите абонати. С тях се удостоверява какви данни е имало на свалени уреди и какви - на монтираните. ДКЕВР проверява и сигнал, според който в района на село Кулата, Благоевградска област, е подаван ток с по-ниско напрежение от стандартните 220 волта.

В четвъртък Комисията за защита на потребителите (КЗП) установи, че доставчиците на ток не са спазили две от разпоредбите за промяна на общите условия, съобщиха от ведомството пред "Труд". Това е причината ведомството да започне нови проверки.

Според наблюденията на КЗП електроразпределителните компании неправилно вменяват на потребителите задълженията по поддържане на електромерите, както и неправомерно скъсяват срока за обжалване на сметките. От комисията се заканиха, че ако и този път не бъдат спазени разпоредбите им, ще глобят електроразпределенията.

Цацаров обеща резултати от проверките до 7 дни

Прокурори и финансови инспектори влизат на проверки в електроразпределителните дружества и ДКЕВР, както бе обявено още в сряда.

"Проверката ще установява два момента - първият е начинът, по който ДКЕВР действа по отношение на формирането на цените на тока. Вторият момент е изпълнението на договорите за приватизация на ЕРП-тата", каза вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Той допълни, че прокурори вече са влезли в ДКЕВР и са изискали от приватизационната агенция договорите.

"Нека да съберем някои данни и ще отговорим на въпроса за това какъв тип отговорност може да се носи", каза главният прокурор и обеща информация още следващата седмица. По думите му, ако в двете ведомства бъде установена безстопанственост или длъжностно престъпление, ще бъде търсена и персонална отговорност.
Вчера и икономическият министър Делян Добрев поиска проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

"Подписал съм писмо до АДФИ за проверка на трите ЕРП-та, която сигурно ще започне още от утре. Щом има резултат - ще ви информирам", заяви Добрев пред журналисти.
"Основание за проверката на ЕРП-тата е че от 2010 година те са задължени да правят обществени поръчки, когато възлагат нещо. АДФИ ще провери как са се харчели средства в трите дружества", допълни той. И уточни, че в цената на тока не трябва да бъде включвана електроенергията от най-скъпите централи - "Брикел", "Бобов дол" и "Марица 3". И трите са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

От АДФИ обясниха, че проверката в ЕРП ще бъде за периода 2011-2012 г. и ще продължи първоначално 20 дни. Впоследствие срокът може да бъде увеличен.
По закон одиторите имат право да проверяват само обществени поръчки. T

Църквата: ЕРП-тата да се вразумят

"Нещо не е наред и това е очевидно. Крайно време е електроразпределителните дружества да се вразумят". Това призова от амвона в сряда вечерта варненският митрополит Кирил.

Духовникът, който в момента е и наместник-председател на Българската православна църква, отправи своя апел в часа, когато започна четвъртият поред протест в града, в който участваха над 4000 варненци.

Шествието тръгна от центъра и стигна чак до крайните западни квартали на морската столица. След края му, на прибиране към дома си, бе намушкан с нож неформалният лидер на протеста Иван Петров. Това е станало, докато се опитвал да си отключи колата. Петров бе откаран в болница.

Протестите срещу високите сметки за ток продължават из страната. Вчера шествия и демонстрации имаше в Дупница, Кюстендил и Плевен.

В Кюстендил хората са недоволни и от това, че от 1 февруари е вдигната цената на водата. Протестиращите отбелязаха, че почти цялата градска водоснабдителна мрежа е подменена наскоро по проект по САПАРД и течовете са съвсем ограничени, така че било необяснимо защо цената на водата се вдига. Във Варна пък цената на водата е повишена с 6% от 1 февруари, като решението за това е взето от ДКЕВР още през януари.

В Дупница почти всяка вечер около 500 души протестират в центъра на града. Десетки от участниците работят в ТЕЦ "Бобов дол", който бе обвинен от енергийния министър Делян Добрев тези дни, че надува сметките за тока поне със 100 млн. лв. "Това са пълни глупости, просто искат да си измият ръцете с нас", каза инженер от централата.

78 са постъпилите сигнали от клиенти за проверка на сметки за последния отчетен месец, съобщиха от плевенския център за обслужване на клиенти на ЧЕЗ. Снощи около 500 плевенчани излязоха за втори път на протестно шествие срещу високите сметки. На един от плакатите пишеше "Албания победи ламята, ние кога?". http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Обсъждане за цените на тока се провали | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди