изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:31 EEST
Хамас иска България да се извини за изгонените палестинци    
По светаХамас осъди решението на българските власти да експулсират днес четирима негови представители от страната, предаде Франс прес, като се позова на говорител на правителството на палестинското ислямистко движение, което контролира ивицата Газа.

Тахер ан Нуну заяви, че този ход на България "отразява мащаба. . . на ционисткия натиск".

Хамас обяви още, че иска официално извинение от България, предаде палестинската информационна агенция Маан, цитирана от БТА.
Нашите представители трябваше да бъдат защитени от своя дипломатически имунитет, подчерта Тахер ан Нуну.

Премиерът на правителството на Хамас в ивицата Газа Исмаил Хания определи експулсирането от България на депутати от неговото движение като "агресия срещу международно предоставен парламентарен имунитет", предаде още АФП.
 
Заместник-председателят на палестинския парламент Ахмад Бахар осъди това "безотговорно политическо поведение, което представлява очевидно поддаване на ционисткия натиск и обида за палестинския народ". Той поиска от българските власти да се извинят незабавно, предаде АФП.

Рано сутринта представители на българските служби са влезли в хотела, където бяха отседнали депутатите от Хамас, и са им наредили да напуснат страната. От ДАНС обявиха, че четиримата палестинци са експулсирани от България, защото са създавали сериозна заплаха за националната сигурност.

Междувременно външният министър Николай Младенов коментира пред журналисти: "Експулсираните палестинци не присъстват в нито един списък, който забранява влизането им в страна-членка на ЕС. Няма основание да им бъдат отказани визи". Както стана ясно, чужденците са влезли у нас със законни български визи.
 Министърът обясни, че санкциите, насочени към Хамас по европейска линия, са в две посоки – забрана за финансови трансфери и забрана за официални контакти, цитира го "Фокус".

„Ние официални контакти с тези лица не сме имали. Те са били тук по покана на неправителствена организация, така че от наша гледна точка в позицията ни няма промяна. Палестинският посланик беше доста учуден от тяхното присъствие в България”, добави Младенов.
На въпрос защо са експулсирани, той отговори: „Това е решение на ДАНС, не на МВнР. Ние сме информирали палестинското посолство за него".

Палестинците са експулсирани във връзка с публичните им изяви и легитимацията им в Хамас, заяви пък министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той подчерта, че те са били у нас по покана на български гражданин от палестински произход, който има неправителствена организация.
"Четиримата палестинци не са били в забранителния списък на гражданите, които нямат право да бъдат допускани в страната", каза и Цветанов, но подчерта, че ДАНС е предприела необходимите административни действия. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Хамас иска България да се извини за изгонените палестинци | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди