изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:36 EEST
Ректор напуска за 8 дни, за да вземе 37 529 лв. от отпуск    
НовиниРектор напусна за 8 дни вуза си, за да получи скандално обезщетение от 37 529, 76 лв. за 236 дни неизползвана отпуска. Това е бившият вече ректор на Висшето строително училище “Любен Каравелов” в София доц. Георги Годинячки. Новината потвърди и неговият наследник доц. Радан Иванов, избран на 21 януари 2013 г.

Вузът нашумя с историята, публикувана от “168 часа”, че доцент Веселин Кънчев взе 70 лв. от репортер на вестника с обещание да даде решението на задачите, които ще се паднат на изпита по диференциални уравнения и математическа статистика.
Доскорошният ректор доц. Георги Годинячки е подал заявление за прекратяване на трудовия си договор с висшето учебно заведение и веднага след това е кандидатствал отново в същия вуз.
Цялата процедура отнема една седмица.
На 12 декември 2012 г. той подава отчета си като ректор за текущата година. В края на декември приключва мандата му. На 9 януари 2013 г. (сряда) той подава молбата си за прекратяване на трудовия договор. Това се случва незабавно. Председателят на Общото събрание подписва веднага. След това подава молба за постъпване на работа като доцент в Строителния факултет. Провежда се заседание на Факултетния съвет, на което е одобрена молбата му в точка “Разни”. Според Закона за висшето образование “конкурсите за хабилитирани преподаватели се обявяват в “Държавен вестник” най-малко
два месеца преди
крайния срок

за подаване на документите за участие в конкурса”. Такъв не е обявяван от ВСУ. На 17 януари (четвъртък) Годинячки вече е назначен отново. Формално доцентът не е участвал в заседанието и твърди, че не е имало нужда от конкурс, след като е бил ректор 10 г.
На 21 януари (понеделник) Общото събрание избира новия ректор - доц. Радан Иванов, който е досегашен заместник на доц. Годинячки.
Защо бившият ректор се решава на такава стъпка - да напусне и след една седмица да постъпи на работа в същия вуз, ако не да му се изплати дължимото обезщетение за неизползвана отпуска? Той не дава обяснение - причините били лични.
В същото време преподаватели от училището твърдят, че за тях е имало друга практика. Било им напомняно периодично да излизат в отпуска, за да не се натрупва и да не тежат на бюджета.
Новият ректор - доц. Радан Иванов, се позова на Кодекса на труда в отговора си има ли вътрешен регламент за ненатрупване на отпуски.
“Не използваме вътрешен регламент за отпуските. Спазваме разпоредбите на Кодекса на труда, като изпълнението им се контролира от юрисконсулта ни”, отговори новият ректор.
На въпрос дали има други преподаватели с натрупана отпуска, колко на брой са те и каква е сумата, която им се дължи, той заяви, че
такава справка изисква време и за нея
трябва да се плати такса

Ден по-късно ректорът обясни, че нямало нужда от такса за труда на служителя, който ще изготви справката.
68 души от преподавателите и служителите имат неизползвана от предишни години отпуска. Тя е за 645 дни, отговориха от вуза.
“Ако хипотетично всички те решат днес да напуснат ВСУ, сумата, която ще им бъде изплатена, ще е общо около 40 хил. лв.”, съобщи новият ректор доц. Радан Иванов в отговор до “168 часа”.
ВСУ “Любен Каравелов” е държавен вуз, собственост на Министерството на образованието и науката, получава държавна субсидия от бюджета.
Доц. Годинячки е бил ректор в продължение на 10 г. Затова той няма право на следващ мандат. Но пък на година има право на 48 дни платен отпуск, който
не може да употреби
заради множество задължения

по собствените му думи. Тогава възниква въпросът защо са необходими тези огромни отпуски, полагащи се на определени длъжности, щом като никой не може да ги изчисти.
Бившият ректор не можа да си спомни колко точно пари е получил за неизползвана отпуска. Но даде разрешение на наследника си да огласи сумата, която е почти 38 хиляди лв.

Интервю

Доц. Георги Годинячки, бивш ректор на ВСУ "Любен Каравелов"

Работех от сутрин до вечер, всичко е законно

- Г-н Годинячки, напуснахте ли ВСУ “Любен Каравелов” за няколко дни, докато ви изплатят неизползваната отпуска и след това отново сте се върнали?
- Съгласно изискванията на Кодекса на труда няма прекратяване на трудов договор за няколко дни, нито временно. Мандатът ми на ректор свърши и написах заявление за прекратяване на трудовия ми договор с ВСУ, това е мое право. Всеки, който желае, може да прекрати договора си. Прекратяването на трудовото ми правоотношение с ВСУ “Любен Каравелов” бе регистрирано в НАП. Избран бе нов ректор. Да, имах неизползван отпуск, който ми беше изплатен. Все пак съм бил ректор в продължение на 10 г. Полагат ми се по 48 дни на година.
- Това значи, че сте имали общо 480 дни. Колко от тях бяха неизползвани?
- Използвал съм средно по 25 дни на година, което е съвсем нормално за моята ректорска заетост. При това аз всяка неделя съм ходил на работа, макар че тези дни не съм ги смятал, за да получа обезщетение за допълнителна работа. Всяка неделя съм подготвял следващата работна седмица и съм преглеждал всички документи, за които не ми е оставало време през работната седмица. Това дори не го броя за работно време. Не съм имал възможност да излизам по 2 месеца в отпуск годишно. Това означава да ме няма повече от 2 месеца, което е абсурд за един ректор. Ползвал съм, колкото съм могъл.
- Как точно се случи процедурата? Напуснахте и на следващия ден ви назначиха отново ли?
- Написах заявление за прекратяване на трудовия договор, вследствие на което бях освободен от работа. След това отново кандидатствах за доцент в Строителния факултет, като минах през процедура на избор съгласно правилника и закона.
- В какъв срок се случи това?
- От 9 януари до 17 януари.
- Имало ли е конкурс, на който да се явите?
- Когато някой е заемал такава длъжност във ВСУ, конкурс не се обявява. Беше проведен избор във Факултетния съвет.
- Целта на тази процедура беше ли да си получите неизползваната отпуска и в какъв размер беше тя?
- Не беше целта да си получа обезщетението за неизползвана отпуска, но дните, които не съм ползвал, са реални. Трудовият ми договор е бил прекратен, минал съм с обходен лист през всички отдели. Дал съм си здравето за това училище, но никой това не го вижда, а питат защо са ми изплатили неизползваната отпуска. Винаги, когато някой напуска, му се изплаща неизползваната отпуска.
- Ако сумата е 40 хиляди лв., няма ли да разберете по сметката си?
- Наистина не бих могъл да ви посоча точната сума, но са около 37 хиляди лв.
- Това не са ли близо 40 хиляди лв. от държавния бюджет?
- Не са от държавата. Бюджетът на вуза се формира от две пера - от субсидия от държавния бюджет и от собствени приходи, които са по-голямата част. Като ректор съм успял да постигна над 50 процента собствени приходи от такси, наеми и проекти. През 2003 г., когато поех ръководството на училището, на година се реализираха 300 хиляди лв. собствени приходи. През 2011-2012 г. съм достигнал ниво на собствени приходи от 2,5 милиона лева, което е 8-кратно увеличение. Намерете аналог някой да реализира такива приходи, пропорционално на бюджета. Това е работа от сутрин до вечер.
- Кой ви освободи от ВСУ?
- Първо подадох заявление за освобождаване от ректорското място, депозирана до председателя на Общото събрание. Впоследствие написах заявление за прекратяване на трудовия ми договор, което бе подписано от председателя на Общото събрание.
- Като ректор вероятно сте запознат с движението на отпуските. Имало ли е ваши колеги, които не са си употребили отпуските и какъв е регламентът?
- Гледали сме да се използват отпуските. Но един обикновен доцент е свободен през юли и август. Докато аз винаги съм бил ангажиран с кандидатстудентската кампания цяло лято. Вземал съм една част от отпуска ми през лятото и по няколко дни през зимата, защото проблемите са били върху моята глава като ректор. Не бих могъл да си пусна формално отпуска и да работя през това време, защото в такъв момент не мога да подпиша нито един документ, а вие си нямате представа какъв къртовски труд е това. Аз съм работохолик, всеки може да го потвърди. Питайте студентите, преподавателите и служителите. Натрупала ми се е отпуска, което не е престъпление, нито някой има право да ме пита защо напускам и ми плащат отпуската. Не се упреквам за това. Всеки на мое място би имал много останали дни и би постъпил по същия начин. На всеки, който е напускал, са изплащани обезщетения за неизползван отпуск. http://www.168chasa.bg

 


Сходни връзки

Ректор напуска за 8 дни, за да вземе 37 529 лв. от отпуск | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди