изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:23 EEST
Учени: Левски е погребан в "Св. Петка", но не тази!    
История Костите на Левски не са в църквата "Св. Петка Самарджийска" пред ЦУМ, а ако е имало препогребване, то вероятно е в "Св. Петка Папукчийска" в двора на Софийската митрополия. Хипотезата е на археолога Иван Сотиров, чиито обосновани доводи са намерили място в книгата "Науката срещу агресивното невежество: Погребан ли е Апостола на свободата в църквата "Св. Петка Самарджийска?".

Нейни автори са известният археолог проф. Димитър Овчаров и инж. Петър Вълев, а премиерата ще бъде в понеделник в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей в Пловдив. Тя е посветена на 140-годишнината от обесването на Апостола.
"Повече от 25 години работим по тази книга - разказа пред "Труд" проф. Овчаров. - Тогава се появи теорията на Николай Хайтов, но научната общност се запозна с данните от храма "Св. Петка Самарджийска" и установи, че там не може да е погребан Левски. Хайтов започна агресивната си дейност, а нашите статии не бяха допускани до печат. Затова с тази книга се опитваме да направим две неща - първо, да отговорим защо не е възможно да е препогребан Апостола там, и второ, да докажем, че науката не бива да бъде подценявана."

"Книгата разбулва брутална атака срямо науката от страна на Николай Хайтов - заяви и синът на проф. Овчаров, археологът Николай Овчаров. - Навремето писателят започна като средновековен инквизитор да ни качва на кладата, без да си дава сметка, че научните доводи са едно, а патриотарството - нещо друго. Наричаше ни нихилисти, но сега книгата на баща ми и на инж. Велев най-сетне ще даде обосновани аргументи защо не е възможно гробът на Левски да е в "Св. Петка Самарджийска."  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Учени: Левски е погребан в "Св. Петка", но не тази! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди