изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:30 EET
Тихите страсти на тихите депутати    
ЛюбопитноИма една особена "порода" депутати - те не попадат в светлините на прожекторите, почти никой не е чувал имената им или не знае как изглеждат. Някои от тях така и не успяха да влязат в полезрението на партийните ръководства и съответно нямаше кой да ги лансира. Други са силни авторитети в избирателните си райони, но си остават анонимни в национален мащаб. Трети просто не се адаптираха към парламентарната суета... Което в известен смисъл им свърши работа, защото други техни колеги блеснаха, но пък със скандали. Та така, те са неизвестни, но пък... интересни.

В ГЕРБ си падат.. по гълъби

Едва ли някой е подозирал, но двама депутати от ГЕРБ всъщност са запалени по... отглеждането на гълъби. Единият в миналото, другият и до ден днешен.
Георги Плачков (на снимката) има над 200 гълъба в 14 добре оборудвани специални постройки в двора на фамилната си къща в град Раковски. С развъждане на различни породи гълъби 52-годишният народен представител от 17-и МИР се занимава от ранна детска възраст и е натрупал близо 45-годишен стаж по "специалността". Плачков е от най-известните сред 9670-те официално регистрирани гълъбовъди у нас. Той дори има свой сайт, посветен на най-голямата страст в живота му - пернатите.
"Смело мога да кажа, че опитът и познанията ми в тази област са доста солидни. Отглеждал съм най-различни породи - декоративни, високолеточи, преметачи и гласовити. Дълги години съм разработвал собствен джинс гълъби с качества за летене, изключителна красота и каяфет (вид, изглед - б. а.), изразяващи се в едрината на тялото, дължината и широчината на опашката, чистотата на очите и човката. Гълъбите, които отглеждам, са бели хасковски, червени, жълти, черни, караакмани, пловдивски акмани, палакмани, чепари, палчепари, бели гащати фенерлии, пъстри кенери, неврени и палове", разказва Плачков и очите му светват. Чак не е за вярване, че на младини е имал съвсем други хобита - занимавал се е с борба и вдигане на тежести. Но и до днес ходи редовно на фитнес.
Депутатът обяснява, че гълъбите не са голям разход. Всяка птица

изяжда по
30 г храна

на ден. Т.е. за любимците му отиват по 6-7 кг дневно или 180-200 кг храна месечно.
ГЕРБ-ерът се грижи за любимите си пернати при изключителни условия. Птиците мътят и отглеждат малките си в специални пластмасови мътилки върху кечета, като този начин позволява да се поддържа добра хигиена. На гълъбите, на които периодично и по график се извършват необходимите профилактики и ваксинации от ветеринарен лекар, са осигурени удобни хранилки и поилки.
С гълъби на младини се е занимавал и избраникът от ГЕРБ от Асеновград Илия Пашев.
Но последната му страст били каракачанските кучета. "Имах

седем каракачанки

но ги подарих на приятели, тъй като те искат постоянна грижа, а аз през повечето си време съм ангажиран в Народното събрание или съм на път", разказва депутатът. Преди да седне на парламентарната банка, той въртял печатница с брат си Николай.
В момента Пашев си е намерил хоби, което не изисква толкова време - събира ръчни часовници. В колекцията му преобладават руските и швейцарските марки.
"На 18 години си купих първия часовник. Помня, че беше швейцарски и струваше 85 лв., което за 1977 г. бяха страшно много пари, но тогава бях безкрайно щастлив от придобивката си", разказва за хобито си ГЕРБ-ерът.

Властта обича Шелдън и гоблени

ГЕРБ-ерка колекционерка. Това е най-краткото описание на пловдивската депутатка Величка Шопова. Тя е запалена фенка на най-превеждания американски романист Сидни Шелдън и има пълна колекция от всичките му книги, излизали някога на български език.

Последната от тях е със заглавие "Диамантена династия", а избраничката не пропуска да се сдобие с всяко ново издание.

Другата голяма страст на блондинката от града под тепетата се оказва музиката. И то в най-разнообразни стилове. Шопова е запален фен на хитовете на "Куин". Харесва и модерната латиноамериканска фурия Дженифър Лопес. Във фонотеката си има и богата колекция от албумите на звездите на италианската естрада начело с Ерос Рамацоти.
"Преди време един всекидневник се опита да ме изкара чалгаджийка № 1 в парламента, а попфолкът е забранен направо със закон в дома ми", спомня си Шопова. "Баровете и нощните клубове пък са последното място, на което може някой да ме види, тъй като обичам да прекарвам свободното си време сред природата и най-вече във фамилната планинска вила в Свежен в Средна гора", разказва народната представителка.
Колежката и съпартийка Йоана Кирова, която нашумя в началото на мандата покрай именития си свекър - бизнесмена Киро Киров, пък е със златни ръце. Сръчната избраничка си има тайна страст - шие гоблени. И бод по бод реди пиленца, цветя и залези от конци върху платното. Така понякога си почива от натоварените дни. Макар че признава, че откакто се е впуснала в политиката, твърде рядко остават свободни минути за времеемкото хоби.

Колегата им от ГЕРБ Иван Божинов пък разпуска след работната седмица с доста по-заредени с адреналин занимания. Фен е на карането на АТВ.

Избраникът от Ловеч от управляващата партия д-р Анатолий Йорданов, иначе ортопед по професия, е доста популярен в региона си. Не само като лекар и депутат. А и като часовникар. Той и баща му - известен физик, учил във Виена, са направили три от т.нар. кули часовници - по един в родния му Ловеч, в Елхово и в с. Торос. Още преди 1989 г. двамата изготвили и проект за гигантски часовник - с размерите на хеликоптерна площадка. Идеята е била огромното тиктакащо устройство да бъде вградено в западния скален масив на платото Стратеш над Ловеч. Реализацията на проекта обаче пропаднала - не по вина на изобретателите.

Д-р Йорданов е и страстен риболовец - хващал е 5,5 кг сом. В свободното си време не пропуска възможност да седне на партия шах - шахматист трети разряд е. И той е фен на високите скорости, но да ги гледа във "Формула" 1. За 50-ия му юбилей синът му подарява страхотна емоция - състезание за "Гранд при" в Германия. На живо.

Старозагорец откри центъра на Вселената

Къде е центърът на Вселената? Как къде? Разбира се, че в Стара Загора!
Очевидният отговор, който по някаква причина досега е убягвал на учените, е откритие на депутата от ГЕРБ Пламен Русев. Неговият стаж в парламента започна, след като Живко Тодоров стана кмет на града на липите и опразни депутатската банка. Опитът на Русев в пътешествията е дългогодишен и се дължи на страстта към предизвикателствата. Сред топ 10 в личната му класация за най-интересните страни са Бирма, Мексико, Перу и Бразилия. И, разбира се, Аржентина.

Да обяви родния си град за център на Вселената му хрумва след едно пътуване именно до тази страна, по-точно до най-южната провинция - Огнена земя. Там на един паянтов кей вижда обикновен знак с надпис: "Краят на света". В дървена барака служител от местната префектура съвсем сериозно и отговорно удря печат в паспортите на туристите. Потвърждение, че са стигали до това така недостижимо място - срещу 20 долара.
"Как така точно там е краят на света?" - зачудил се тогава Пламен Русев. А отговорът бил в дългата опашка от чакащи да видят къде е точно този край. Добре закодирано икономическо решение, помислил си пътешественикът. Предприемчивият му нюх веднага вижда възможност да заимства и доразвие идеята на родна почва. И тъй като аржентинците вече са заели края на света, Русев патентова марката "Център на Вселената".

След това, заедно с приятел пише писмо до общината, където подробно излага проекта си. Годината е 2003 г. Желанието на двамата старозагорци е да построят със свои средства футуристичен монумент "Стара Загора - център на Вселената", който да привлича туристи от цял свят. Депозират и молба да им бъде определено място за съоръжението. Пробват още два пъти, но засега "Центърът" стои дори без табела!

Тенис, йога и
нахапана ябълка

Сигурно малцина граждани знаят, но "Синята коалиция" си има цял шампион. Избраникът от Сливен Кирчо Димитров е кротък и спокоен човек, който мирно и тихо си "копае" в икономическия ресор. И затова вероятно никой не подозира за скрития в него победител!

Димитров е запален по всякакви спортове от дете - футбол, волейбол, колоездене... От няколко години голямата му страст е тенисът. И упоритостта в тренировките дава плодове - в края на 2012 г. депутатът вдигна купата за игра по двойки на турнира за дипломати в София. Цар Футбол също се практикува веднъж седмично.
Другото му хоби е... намирането на пари. Но само за точно определена цел - за ремонт на храмовете в Сливенско. Осигуряването на средства за църквите е стара негова страст, още отпреди депутатстването.

Психиатърът от десницата Михаил Михайлов не е сред непознатите избраници. Сред приятелите си обаче синият депутат е известен с всестранните си занимания, които са тайна за широката публика. Докторът е заклет меломан. Не пропуска концерт и фест на джаз, фънк и рокаджийска тематика. От няколко години активно се занимава и с йога. Запалила го дъщеря му. Михайлов бе и е сред сподвижниците на популярния йога гуру Шри Шри Рави Шанкар, който бе в София неотдавна.

Покрай кончината на създателя на "Епъл" Стив Джобс се разкри и друга страст на избраника - тази към персоната на гениалния американец и технологичната революция, която създава с компютърната си компания. Депутатът е толкова запален фен на Джобс, че е събирал в годините всякакви джаджи с бранда с нахапаната ябълка.

Поет от Перник кове закони

Депутатът от Перник Петър Петров (ГЕРБ) е един от най-строгите на външен вид народни представители в този парламент. Малцина обаче знаят, че зад студения поглед, дистанцията на очилата и добре оформената му брада всъщност се крие дълбоко романтична душа.

Избраникът, когото "Труд" разкри, че е след малцината в това Народно събрание, които не ползват служебните лимузини и идва на работа от Перник до София с електричка, обича да пише - стихове и разкази. А когато децата му били по-малки - и приказки. Сега дъщеря му ги чете на своя син, малкия внук на Петров - Лъчезар.

Противно на логиката, лиричната част от творчеството му е провокирана от реалния живот, докато прозата е по-скоро плод на въображението му.
Има и запазена марка при приказките - всичките му истории за деца започват с "Мило мое". Те си имат и главен герой - Шишарко.

Откакто депутатът Петър Петров е горд дядо на Лъчко, сериозно се е замислил да издаде приказките си в книга. Те обаче могат още отсега да бъдат прочетени на уебсайта, който е създал.

Престоят в парламента обаче нещо е отблъснал музата и тя не го е навестявала скоро. Приказки и разкази отдавна не е писал, а за поезия - да не говорим, признава избраникът.

Все пак специално за в. "Труд" Петър Петров предостави едно от своите стихотворения:

Естествен подбор

И Дон Кихот, и Хамлет
в мен почина.
И Принцът малък, и Йосариан...
Юнакът, от ламята не загинал,
умря сега. Умря и Питър Пан.
Споминаха се всички, неразбрани,
останали без жизнена среда,
от прагматични цели, от забрани,
парични знаци, полза и вреда...
Подбор естествен - те не оцеляха.
Останаха по-силните от тях.
Добри? Е, може би добри да бяха,
но безвъзвратно вече са на прах.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Тихите страсти на тихите депутати | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди