изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 08:38 EEST
Станишев: ГЕРБ вкара БГ в диво Средновековие    
Политика

ГЕРБ извадиха България от Европа и я вкараха в диво Средновековие - България е на колене, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в своя доклад пред 48 конгрес на БСП, който се провежда в НДК, предаде репортер на БГНЕС.



началото Станишев се обърна към хората, които протестират: искам да им кажа - вашият глас е чут.

Той говори за справедливия гняв на българите, за различните социални групи недоволни. Станишев обвини управляващите за тяхното безразличие към грижите за майките, за младите, за възрастните. Знам, че са погребани надеждите на семействата им, каза той. Отчаянието е по-силно от надеждата. Никой не може да обърне гръб на хората, обречени на глад. Знам, че само думи не могат да върнат младежите от Терминал 2, но това зависи от всеки от нас. Чуйте нашето послание - разберете какво предлагаме, елате, участвайте, за всеки има място, призова Станишев. Не правим заявка за власт - за да има утре, трябва да направим нещо днес. Бъдещето на България е днес и сега.

Наследството на ГЕРБ се очертава много по-лошо, отколкото очаквахме да бъде, посочи лидерът на БСП. Ще ви призная - за какво ни е да пропаднем в тази пропаст, след като народният гняв може да помете настоящото и всяко следващо правителство, запита той. Днес само на око можем да видим, че държавата е разорена, бедността и безработицата са повсеместни, а средната класа е унищожена заедно с малкия и среден бизнес

Сега от ГЕРБ разбраха, че корабът потъва и са се заели да му запушват пробойните. Над 400 хиляди официално са безработните в България, а заедно с обезкуражените - към 700 000 души, уточни Станишев. ГЕРБ доведе страната до криза, която обхваща всички сфери на обществото и държавата. Никога досега България не е била по-далеч от Европа и от нейната цивилизация. Страната е поставена на колене от една група, която смята страната за своя плячка. Хората живеят в мизерия, страх и апатия. И за какво върховенство на закона можем да говорим в тази ситуация? Кой чиновник ще следва правилата, ако знае, че решенията за обществените поръчки се вземат след договорка. Във всяка институция нещата са разделени на принципа: който не е с нас, е против нас, водещ принцип на управлението е - разделяй и владей. За каква политика и национални приоритети можем да говорим, като никой не слуша никого и всеки се бори поотделно. Поединично няма да оцелеем, смята Станишев.

Ето защо говорим за радикална промяна на политиката. Днес посоката на движение на България е погрешна. Сега трябва да се намесим и решително да я променим. Днес партията има ново, по-добро самочувствие. Нека ви припомня къде бяхме в началото на мандата на ГЕРБ. Тогава социолозите им даваха доверие 50%, а на нас - 10%. Дори се говореше дали ще можем да прескочим 4% бариера преди изборите. Днес някои от социолозите ни определят като първа политическа сила, а други ни отреждат паритет с управляващите. Успяхме на референдума - когато започнахме инициативата, не знаехме дали ще успеем да я доведем до успешен край, каза Станишев и благодари на българите, участвали в подписката и в референдума.

Държавата е разорена, бедността взема застрашителни размери, гръбнакът на икономиката е прекършен, на власт са монополите и тези, които са приближени на управляващите, посочи Станишев. Сметката от това управление е близо 7 млрд. лв. на минус, свършиха парите и нямат идея откъде да ги вземат. Предизборният популизъм ще остави бреме за следващото правителство. Те осъзнаха, че корабът потъва и действат на принципа – след нас и потоп. Имаме 35% обедняване при това управление, катастрофален спад на вътрешното потребление, защото няма доверие в държавата.

Днес става дума за спасяването на България, подчерта Станишев. Недоволните са сплашвани и репресирани, ликвидиран е правовият ред. Всичко се основава на договорки на тъмно. Разрушава се солидарността. Противопоставят се различните групи в обществото. Това е целта на сегашната власт, защото така се унищожават съпротивителни сили на обществото. Нужно е колективно усилие, защото поединично не можем да оцелеем.

Ние сме социалисти и никога не сме стояли настрани, когато народът е бил в беда, увери Станишев. Говорим за радикална политика. Нужна е радикална промяна на посоката, в която се движи България, и именно в това трябва да се намесим решително.

Днес БСП има ново много по-добро самочувствие. Устояхме на предизвикателствата, но сега е време да се затичаме. Промяната не е партийна, а национална задача за лява социална политика, посочи Станишев.

Трябва да поставим начало на решаване на най-острите проблеми – демографската криза, изчерпването на природните ресурси, нуждата от високо технологична индустриализация, възстановяване на доверието в институциите и в политиката, подчерта лидерът на БСП.

Нямаме никакво право на самоуспокоение, че отслабването на ГЕРБ ще нареди нещата от само себе си. Защото имаме задачата да предотвратим манипулациите на предстоящите избори. Никой няма да гласува за нас само защото е намразил ГЕРБ, но хората трябва да са сигурни, че могат да гласуват свободно, смята Станишев.

Какво ще направим? Основни ни приоритети – 250 000 нови работни места, програма за 10 г. реиндустриализация на България, възраждане на гръбнака на заетостта – малкия и среден бизнес, реформа на държавната администрация, цифровизация на публичните услуги, ограничаване и регулиране на монополите, прекратяване на държавния рекет към бизнеса, изброи той приоритетите. Мисли първо за малкия – принцип за даване на път на малкия бизнес, давай предимство на българското, безплатен достъп до Интернет, спешни мерки в здравеопазването, а цените на лекарствата – в поносими граници. И задължително – държавата да финансира социално значимите болести. Инвестиции в бъдещето – политика за младежта, насърчаване на раждаемостта, майчинството и грижи за младото семейство, с младежка гаранция. Развитие на науката и образованието, политика за догонващо повишаване на доходите. Няма да бъдат изоставени хората, които не могат да си помогнат сами – бедни, инвалиди, пенсионери, болни. Затова сме социалисти, подчерта Станишев. Ако не тръгнем в тази посока, страната наистина ще се затрие, предупреди лидерът на БСП.

Сега живеем в среда само на конфронтация и ожесточение, твърди Станишев. Всички сме български граждани и трябва да имаме общо бъдеще. Възстановяване на реда и на сигурността също е наш приоритет, за да има равен шанс за всеки с преодоляване и рязко ограничаване на корупцията, с департизиране на администрацията и на МВР. Хората от тази система се чувстват унизени и употребени. Трябва да се активизира и политиката срещу регионалните диспропорции.

С кои ще работим, зададе друг основен въпрос Станишев.

БСП има потенциал от професионалисти. В управлението трябва да се опрем на тези, които обществото познава и уважава. Днес БСП се бори за България, не може да се борим за депутатски места за малцина. В БСП има мнозина, които от години водят битка с нашия опонент, но мнозина все още се спотайват и си разпределят постове. Който разпределя постове сега, трябва да знае, че няма да ги получи, ако се занимава с това. Неприемливо е да се води и неофициален диалог с ГЕРБ. Всеки ще бъде оценяван по това какво е направил за нашата кауза преди изборите, отбеляза Станишев.

Не БСП, а ГЕРБ са в изолация. Нас вече ни търсят. Имаме утвърдена марка – Коалиция за България, която е разпознаваема, посочи уверено Станишев. Наред с това към партньорите имаме изисквания – как и с какво допринасят за каузата. Трябва да разширим максимално периферията – колебаещите се в нас да видят перспектива. Появяват се нови партньори. Не смятаме, че всяка наша идея задължително е най-добрата, готови сме да чуем и вашите идеи. Трябва да се съобразим и с това, че опонентите ще ни създадат всякакви затруднения, предупреди Станишев.

С кого ще си партнираме след изборите? Трябва да развием България и да я изведем от произвола и безнадеждността, постанови Станишев. Не призоваваме хората да затягат коланите, а предлагаме програма. Призовавам всички специалисти, патриоти, отговорни политически сили да помогнат за нейното разработване сега. Във всяка община да се водят разговори с местните авторитети. Да събираме, а не да се затваряме, призова Станишев.

БСП започва кампания, чиято цел е победа, категоричен бе Станишев. Готови сме да управляваме и сами. Но задачите са национални. Нашата формула е правителство с ясна програма. Няма да правим компромиси, няма да правим правителство, което ще дели порции. А правителство, което ще управлява с таланта на целия народ – от това има нужда България, цитира той покойния Петър Дертлиев. Трябва да постигнем конкретни резултати, а не да устройваме отделни активисти. Трябва да ни чуят, да ни покритикуват и… в крайна сметка да ни разберат, поясни той идеите си. Разбира се, че не се плашим от това, което предстои, и то ще стане най-вече чрез апостолска работа и в пряк разговор с хората, да им чуем болката и да ги направим съпричастни към нашите идеи, каза Станишев. Така ще направим нашата кампания успешна – като ходим неуморно из страната.

За първи път БСП има такава мощна международна подкрепа и тя не е израз само на доверие към нас, а защото сме част от една проевропейска линия за нова, социална държава, обърната към хората, посочи Станишев. Преди три години социалистите имахме само 3-ма премиери в Европа, сега имаме 8, престои ни да постигнем още победи в европейски план на предстоящите избори в другите страни, отбеляза Станишев.

Предстоящата кампания е от и за гражданите, ГЕРБ ще влязат в избори, които е много вероятно да бъдат опорочени, но сме в нова уникална ситуация, отбеляза Станишев. За първи път БСП се превърна в основен защитник на демокрацията, гражданските права и свободата. Ние се препозиционирахме и трябва да защитим тази наша кауза, смята лидерът на БСП. Ние сме за прозрачност, отчетност и хората да могат да контролират властта. Трябва да кажем и на тези, които не ни харесват – ние ще бъдем гарант и на техните интереси, за да могат да се чувстват свободни и да реализират своето основно конституционно право на изборите.

Този Конгрес не е обичаен, защото времената не са обичайни, отбеляза Станишев. Длъжни сме да намерим в себе си силата да се справим с тази огромна историческа отговорност. И припомни известните слова на Чърчил – няма какво да предложа друго, освен тежък труд, пот и сълзи. Време е да дадем надежда, БСП е единствената партия, която се противопоставя категорично на ГЕРБ, ние сме последната линия, последният рубеж, зад нас е България, заключи той. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Станишев: ГЕРБ вкара БГ в диво Средновековие | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Станишев: ГЕРБ вкара БГ в диво Средновековие
Автор: Anonymous да 2013-02-16 @ 21:38 EET

“Станишев престани с този революционен  порив ! Какви са тия завои силно наляво?  И  Фидел Кастро осъзна, че тъпият Ви комунизъм  ражда  роби.

Страх от Бога нямате ли?Та вие сте издънки на терористи,които без съд и присъда избиха  най-интелигентните хора на България , ограбихте домовете им ... Хайдуци.   Некадърници!Пак всичко искате да е общо...Огладняхте долни помияри!

Ако дойдите пак на власт  ,аз  зминавам  ,ЩЕ ИСКАМ ПОЛИТИЧЕСКО УБЕЖИЩЕ...

Станишев: ГЕРБ вкара БГ в диво Средновековие
Автор: Anonymous да 2013-02-17 @ 08:04 EET
БСП трябва да се збрани!
Станишев: ГЕРБ вкара БГ в диво Средновековие
Автор: Anonymous да 2013-02-21 @ 12:05 EET
Ти бре Станишев докато беше на власт какво направи?малко крадохте и вие,че пак си точите зъбите за властта.Да ама няма да Ви огрее...


Станишев: ГЕРБ вкара БГ в диво Средновековие
Автор: Anonymous да 2013-02-21 @ 13:14 EET
много сме и все по вече ставаме
Станишев: ГЕРБ вкара БГ в диво Средновековие
Автор: Anonymous да 2013-02-21 @ 14:18 EET
И Станишев е един головодник и имитатор на дейност като Боко....

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди