изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:54 EET
МЛАДЕЖИ ОБСЪЖДАХА ГЛОБАЛНИТЕ КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ    
Екология

През изминалата седмица шест представители на „Добруджанско аграрно и бизнес училище”, партньор на Висше училище Международен колеж, посетиха Кения, където съвместно с експерти от Италия, Кения, Танзания, Непал и Полша обсъждаха националните и локалните ефекти от глобалните климатичните промени, както и младежките инициативи за борба с глобалното затопляне. Те търсиха и нови възможности за повишаване загрижеността на хората за опазване на околната среда.



Участниците преминаха курс по видео заснемане и разработване на видеоклипове и кратки филми, фокусирани върху социално значими теми. Водеща цел на обучението бе да развият умения за изработване на кратки филми, информиращи за опасността от климатичните промени и техния ефект върху местните общности. Международният екип посети Кибера - понастоящем вторият по големина беден квартал в Африка. Там участниците в обучението заснеха и интервюираха представители на малък цех за производство на сувенири от животински кости. Групата от България се запозна с младежките инициативи в областта на глобалното затопляне, провеждани в други държави, изработи видеоклипове и направи интервюта по темата за локалните ефекти от глобалните климатични промени. Българските представители обмениха ценен опит със сродни организации, запознаха се с нови култури, и прекараха няколко незабравими дни сред все още запазените непокътнати природни паркове на Кения.

Сред официалните гости на събитието бе и кандидатът за сенатор Ембу Коунти, който запозна участниците в обучението с политиката за опазване на околната среда в Кения и предизвикателствата, които тази африканска държава среща в усилията си да намали негативните ефекти от глобалното затопляне.

Международният форум се състоя в рамките на проект „Насърчаване на екологична отговорност в междукултурна среда: Комуникационни техники за мобилизиране на младежки инициативи за борба с климатичните промени”. Проектът се реализира в рамките на програма „Младежта в действие” на Европейската комисия, а периодът на изпълнение е 1.10.2012 г. - 30.09.2013 г.. Основната цел е да създаде капацитет у младите хора за разработване, комуникиране и провеждане на инициативи, които повишават информираността и ги мобилизират да се борят с глобалните климатични промени, както и да допринасят за засилване на международното партньорство и утвърждаване на принципа на международна солидарност в борбата с климатичните промени. Водеща организация е „Добруджанско аграрно и бизнес училище” Добрич, а партньори по проекта са неправителствени организации от пет други страни - Полша, Италия, Непал, Кения и Танзания.

През май участниците в програмата ще посетят и Добрич, където в рамките на същия проект ще се проведат ролеви и стимулационни игри на тема „Международни преговори за климатичните промени”, както и дейности за повишаване на обществената осведоменост по екологични проблеми.

Друга основна цел на организаторите е да насърчат дългосрочни партньорства между участващите в проекта младежи и организации, които да продължат да функционират и след края на проекта. Приоритет е създаването на общност от отговорни млади граждани, които чрез личен пример и организирани граждански инициативи да допринасят за изграждане и непрекъснато развитие на екологичното съзнание на обществото, както и да се утвърждават като лидери в прехода към зелена икономика и устойчиво развитие. НДТ

 


Сходни връзки

МЛАДЕЖИ ОБСЪЖДАХА ГЛОБАЛНИТЕ КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди