изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:32 EET
ИВАН КОЛЕВ ЗАРЯЗА ЛОЗАТА    
ОбществоС много настроение вчера в Добрич бе отбелязан Денят на лозаря - Трифон Зарезан. Началото на празника бе поставен с шарена бъклица, писана каручка с буре с вино, погача и кокошка. По традиция танцьорите от ансамбъл "Добруджа" и лозари извиха хоро пред сградата на общината.

[image1]

 

На фона на изпълненията на Духовия оркестър празнуващите преминаха през центъра на града и се отправиха към Етнографската къща. Там зам.-кметът по финанси Иван Колев заряза лозата.

Обявени бяха победителите в конкурса за най-добро-домашно вино, реколта 2012. В надпреварата в категорията  червено вино участваха 17 лозари, в бяло вино - 13. Първата награда и в двете категории безапелационно спечели 81-годишния Панчо Панчев, който получи от Иван Колев парична награда и грамота. Победителят разказа, че лозето му е в село Поручик Кърджиево.

[image2]

 

Майсторът е категоричен, че хубаво вино се прави от хубаво грозде в хубаво буре. Той изрази съжаление, че няма на кого да предаде занаята си, тъй като децата му живеят в Германия. Сподели, че през последните години правел предимно бяло вино заради високото кръвно налягане. "Лозето не иска политика, иска мотика", категоричен бе Панчо Панчев. В категорията червено вино второто място бе за Лъчезар Лазаров. Стефан Попов пък спечели две награди - за второ и трето място при белите вина и трето - при червените. Празникът продължи с кръшни добруджански хора. Присъстващите се почерпиха с по чаша вино, осигурено от "Винпром Алвина". НДТ

 


Сходни връзки

ИВАН КОЛЕВ ЗАРЯЗА ЛОЗАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди