изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:54 EEST
Анастасия Кирилова, синоптик в НИМХ-БАН: Чака ни топла пролет    
Интервюта Нашите прогнози – на НИМХ-БАН, са много добри и имат много висока сбъдваемост. Няма основание, особено в краткосрочен план за сериозни критики. Има елементи, които убягват понякога в прогнозата или не са добре прогнозирани, но като цяло прогнозите ни са на доста добро ниво и бих казала, че нямаме основания за сериозни критики. В по-дългосрочен план има, разбира се, какво да се желае. Но така е по целия свят. Това заявява в интервю за "Монитор" синоптичката Анастасия Кирилова.

- Г-жо Кирилова, какво ще е времето до края на февруари? Да очакваме ли застудяване и кога?
-­ Няма изгледи за сериозно застудяване. До края на февруари се очаква температурите да са близки до тези, които са в момента. Разбира се, ще има дни с малко по-ниски температури , други – в които ще е по-топло. През следващата седмица по-студен ще е понеделник. Към вторник-сряда ще има повече слънчеви часове и температурите през деня ще са по-високи. Отново към петък ще има слабо понижение на температурите, но нещо съществено и драстично като застудяване не се предвижда. Студени фронтове минават и ще минават, но от студен фронт до студен фронт има разлика, зависи с колко ще се понижат температурите.

­ - Ще падне ли нов сняг?
- ­ Ами да, и валежи от сняг ще има. Към края на следващата седмица ще падне сняг. Още в понеделник ще има тук-там слаби превалявания в планинските и крайните западни райони. Към петък-събота отново ще наблюдаваме процес с по-значителна облачност и превалявания.

­ - Не започна ли пролетта още през февруари, имам предвид температурните рекорди през месеца?
- ­ Не може да се каже, че пролетта е започнала. Времето е в рамките на нормалните температури, има и дни с по-високи температури през зимата. Знаете, че и през януари понякога има високи температури. Въпросът е, че за да започне пролетта, то се вижда и по природата, трябва да има по-трайно затопляне, трябва и продължителността на деня да е по-голяма, за да се реализират и по-високи температури.

­ - Според вас не можем да кажем, че месец преди 21 март е дошла пролетта. Вече и пеликаните са долетели в езерото Сребърна.
- ­ Не мога да съдя по такива признаци. За мен сега нито времето, нито температурите са пролетни. Имаме отрицателни нощни температури и малко над нулата дневни температури, което означава зимно време, като температурите са съвсем близки до нормалните за този период от годината.

­ - Все пак февруари е по-топъл от миналогодишния, така ли е?
- ­ Трябва да отбележим, че миналия февруари беше един от най-студените. Имаше доста ниски температури в продължителни периоди от време, имаше снежна покривка през целия месец и снегът не се стопи. Валежите на сняг започнаха още през декември. Мисля, че през март чак се стопи снежната покривка. Спомняте си, че просто не можеше да се ходи по улиците, а времето беше необичайно студено.

­ - На какво се дължаха температурните рекорди през февруари?
- ­ Най-топлият ден беше 3 февруари. Отчетени бяха 27 рекорда, като най-топло е било в Плевен – 21 градуса. По принцип температурните рекорди – по-топлото или по-студеното време, се обясняват с атмосферната циркулация – преминаване на някакви атмосферни фронтове. Когато в челната част на циклона се пренася топъл въздух от югозапад, температурите се повишават. След това преминава студен фронт и навлиза студен въздух. Класическа обстановка с умерен и силен вятър от югозапад ­ в челната част на средиземноморски циклон. Мисля, че през февруари е нормално да има кокичета. Все пак няма разлистени дървета, нито други признаци на пролетта.

­ - Значи ще се оправдаят прогнозите, че тази зима ще е по-мека от предишната?
- ­ Да, трудно е да се достигне миналогодишната студена зима. Миналата година януари и февруари бяха доста студени. Тази година, мисля, че през януари температурите бяха по-високи от обичайните, а през февруари засега сме около нормите.

­ - Да очакваме ли да има наводнения при топенето на снеговете?
-­ Засега не се очаква толкова голямо затопляне, че снеговете да започнат да се топят и това да предизвика наводнения. Не е изключено, разбира се, по-нататък да се появи. Рано е да се аже.

­ - Може ли да прогнозирате докога ще се запази снегът по високите части на планините? Това интересува любителите на зимните спортове.
-­ В момента на Черни връх снежната покривка е близо 160 см, на връх Ботев – 116 см, в местността Рожен в Родопите – 127 см. Това е доста сериозна снежна покривка. Зависи как ще се развива времето през следващите месеци, обикновено през март снежната покривка не се топи и не намалява драстично. През пролетните месеци се топи, но колко бързо ще се случи това, не мога да прогнозирам.

­ - Кога най-трудно се правят прогнози, през пролетта ли?
-­ Така е, защото динамиката на атмосферните процеси е много голяма и прогнозите от ден за ден имат различна амплитуда.

­ - Можем ли да кажем какво ще е времето през март? Имаше някаква прогноза, че май ще е по-хладен от обикновено.

- ­ За пролет 2013 – месеците март, април и май, се очаква сезонът да е със средни температури, близки до нормалните или дори по-високи. И със сезонни количества валеж, също близки до нормалните. Може да се очаква пролетта да е подобна на миналогодишната. Спомням си, че особено след тежката зима миналогодишната пролет беше съвсем нормална, което звучи доста оптимистично.

­ - Човек има чувството, че след зимата пролетта настъпва някак изведнъж, такова е усещането на хората.
-­ През последните години по-скоро чувам твърдения, че липсват пролет и есен и направо от зимата минаваме в лятото. Има си сезони, има си и температурни разлики. Нормално е и през пролетта да има дни с високи температури или дни с по-ниски температури. Знаете, че през март е обичайно в един и същ ден да имаме хубаво, слънчево време с чисто небе и в същото време да завали сняг.

­ - Как си сътрудничите с вашите колеги от Европейския център за дългосрочни и средносрочни прогнози?
-­ Използваме техните материали ежедневно в работата си. Техният модел е един от основните инструменти в нашата работа, когато пишем седмични и месечни прогнози.

­ - Можем ли да кажем, че ни очаква ледников период? Падна един метеорит в Челябинск. Това може ли да промени климата, както някога това се е случило по времето на динозаврите?
- ­ Не знам на какво се основават тези твърдения. Със сигурност метеоритът не може да окаже влияние на метеорологичното време и на климата. Скоро имаше твърдения, че се очаква миниледников период, миналата година пак. Междувременно от Световната банка ни уплашиха, че трябва да вземем сериозни мерки, защото затоплянето щяло да бъде много голямо. Всички тези сценарии са далече от моята ежедневна работа.

­ - Има теория, че динозаврите са измрели след падането на метеорит, който е променил времето.
- ­ Не може да се твърди, че падането на метеорит ще промени климата на Земята. Едното касае атмосферата, другото – е падане на тяло с космичен произход.

­ - Защо според вас хората се интересуват толкова много от прогнозата за времето? Тя влияе ли на физическото им състояние или на настроението?
- ­ Аз мисля, че интересът към прогнозата за времето е свързан с това, че малко или много времето навън влияе на цялостната дейност на човека. Всеки трябва да предвиди и планира какво ще си облече, дали да си носи чадър, дали да си свърши работата навън или в друг ден, когато се очаква да е по-приятно времето. Предполагам, че мрачното или пък слънчевото време оказва влияние и върху настроението на хората. Върху здравето също оказва влияние, когато има рязко понижение и повишение на атмосферното налягане, то по някакъв начин се отразява на организма на човека. Има хора, които страдат примерно във влажно време, други, на които горещината им е неприятна. Всеки си е с някаква специфика.

­

Визитка:

Родена е в София през 1974 година

Висшето си образование получава в СУ „Св. Климент Охридски” във Физическия факултет. Там специализира и метеорология. Завършва през 2001 година, дипломира се като магистър по физика

Същата година започва работа в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН

Специалист по краткосрочни прогнози
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Анастасия Кирилова, синоптик в НИМХ-БАН: Чака ни топла пролет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди