изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:56 EEST
ДЪРЖАВАТА ПЛАМНА: Протест "Да запалим монополите" в цялата страна    
Новини

Протести под надслов "Да запалим монополите" 4 част ще се проведат в цялата страна на днешния 17 февруари, съобщиха организаторите. В социалната мрежа се разпространява следния призив за участие в протеста: "Стани, стани, юнак балкански, от съд дълбок се събуди, вземи си сметките януарски и публично ги изгори!" В протеста ще се включат над 15 града от цяла България.



Протестно шествие "Да запалим монополите" 4-та част ще се проведе в столицата от 11.00 часа пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма - МИЕТ. Ще се съберат недоволни от произволите на Топлофикация и електроразпределителните дружества граждани, които от там ще тръгнат на протестно шествие по маршрут от МИЕТ до Народно събрание. Това е поредната проява на активност на гражданите, след като на 10 февруари се проведе първият голям митинг в подкрепа на техните искания.

"Протестите са, защото българите са принудени да плащат по прогнозни сметки. Ако забавят плащанията, се трупат лихви. Българите не могат да се откажат от услугата. Това е рекет. Гражданите и монополите не са равноправни пред съда (те съдят за 1 ден, а ние за 12 г.). 60% от сметката за ток са такси. Пазарът не е либерализиран. Договорите са изключително неизгодни договори. Всички нарушения на българското и европейско законодателство се толерират от правителствата в България".

Ето какво искат гражданите в цялата страна: В енергийния сектор те настояват за национализация на ЕРП-ата. Премахване на всички посредници – НЕК да поеме тяхната функция. Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика. Търсене на отговорност на подписалите ги лица. Електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй" да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото. Да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

В сектора на топлинната енергия протестиращите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите. Уредите да отчитат в МВтч. Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Организаторите на протестите категорично се разграничават от всички политически партии. "Цяла България излиза под цветовете на националния флаг. Други символи не са позволени.

Предвид опитите да се "яхне" народното недоволство и различните пиар активности на властимащите, ние категорично заявяваме, че г-н Делян Добрев подведе широката общественост, че винаги е бил отворен за диалог и не е бягал от тежки теми.

Още през юни 2012 г., граждани на София входираха конкретни искания за сектор Енергетика, като отговорът от институцията беше меко казано неудовлетворителен. На следващи наши запитвания отговор не получихме! Ще парираме действията на г-н Станишев, г-жа Кунева и всички други политици, които искат да извлекат политически дивиденти на гърба на народа. Знаем, че те са част от виновниците за незавидното състояние на българите и са пряко отговорни за произвола на монополите в България.

Предвид многократните опити за диалог с институциите: срещи с представители на институции като МИЕТ, ДКЕВР и Омбудсмана, отворено писмо до президента, парламента, омбудсмана, председателя на ДКЕВР, МИЕТ, МФ, раздаване на папки с искания лично на депутатите, смятаме, че изчерпахме всички възможни законови начини да накараме институциите да ни чуят. С преговорите до тук! Ние с терористи не преговаряме! Настояваме за реални действия", заявяват организаторите.

Гражданско движение "ДНЕС" също обяви, че ще подкрепя и участва заедно с гражданите във всички протести! Свободни граждани – да се обединим, призовават те. "Нека заедно да покажем на управниците на България и монополистите, че след 23 години ограбване на българския народ, ние вече не сме просто народ, а общество на граждани със свободна воля и достойнство! Нека всички заедно да демонстрираме, че няма да търпим арогантното и престъпно безотговорно отношение на институциите и монополните дружества към нас", призовават те.

"ДНЕС, когато повечето българи не разполагат със средства, за да осигурят нормален и достоен живот за себе си и своите деца, ние няма да плащаме охолния живот на никой политик, никой олигарх, камо ли монополист! ДНЕС, когато повечето от нас са безработни, мизерстват и гладуват, няма да плащаме за алчността на монополистите и неспособността на властта да даде сигурност и справедливост за всички нас! Защото като потребители, за да си плащаме сметките, трябва да сме сигурни, че те са реални и не са надписани! ДНЕС, трябва да покажем на всички, че имаме воля и можем да спрем произвола на монополите и да променим живота, който не харесваме!

Да покажем, че като общество от граждани имаме право на добро, качествено обслужване и ще направим така, че да го получим", заявяват от "ДНЕС". "Гражданско движение "ДНЕС" иска граждански контрол над ДКЕВР! Гражданско движение "Днес" иска граждански контрол над алчността и лошото управление! Време е за граждански контрол над институциите! За това ви призоваваме: Присъединете се в неделя да протестираме заедно в нашето общо недоволство", се казва още в тяхното съобщение.

Исканията на Гражданско движение "ДНЕС" срещу произвола на монополите са следните. Електроразпределителните дружества да се откажат от драстично завишените сметки за януари 2013 г. Да бъде променен начинът на ценообразуване, с което да се гарантират прозрачни и ясни сметки за потребителите. Да можем да се отказваме от услугите на "Топлофикация" без последващи плащания, както и да плащаме реално потребеното количество енергия, а не на прогнозен дял. Да имаме възможност да избираме доставчика на електро- и топлоенергия. НС да вземе спешно решение за изпълнение исканията на над половин милион граждани, участвали в подписката срещу произвола на монополите през 2010г., както и да поеме ангажимент за приемането на изцяло нов закон, ограничаващ произвола на монополите и гарантиращ правата на потребителите. Спешно да се извърши пълна ревизия на фирмите на НЕК, тъй като при тях отива голяма част от цената на електрическата енергия. /БГНЕС

 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА ПЛАМНА: Протест "Да запалим монополите" в цялата страна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди