изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:53 EET
Как поляците разлюбиха Америка    
Коментари Дълго време САЩ бяха за тях "страна на прозрението", нещо като добрия богат чичо от Запада, който ги предпазва от грешки и подкрепя в трудни моменти. Днес доверието на поляците в Америка изглежда сериозно разклатено.

Въпреки комунистическата пропаганда хората в Полша гледаха на САЩ като на един по-добър свят, а американците се ползваха с имиджа на защитници на мира и свободата. Тази представа доби конкретни очертания непосредствено след края на Студената война, когато САЩ доказаха, че са надежден партньор и защитаваха полските интереси смело и самоотвержено, включително срещу новите имперски мераци на Путинова Русия.

Тази историческа привързаност към САЩ прикрепи страната и към коалицията на Буш по време на войната в Ирак, а в ЕС тогава се питаха, дали новоприетата страна-членка на общността не е по-тясно свързана с Вашингтон, отколкото с Брюксел. Междувременно обаче ситуацията се промени. Полските политици също не изпитват вече предишното доверие към САЩ като партньор от НАТО.

Хронология на разочарованието

По времето на Буш се родиха плановете за ракетен щит, части от който да бъдат разположени в Централна Европа, вкл. Полша. Обама обаче ревизира плановете за противоракетната отбрана и предложи своя собствена концепция. В нея също има място за Полша, но идеите се отнасят за времето след 2018-та, а тогава Обама изобщо няма да е на власт. Поради това полското министерство на отбраната междувременно започна да разработва собствена отбранителна система.

К. Райс и Р. Шикорски подписват споразумение за разполагане в Полша на части от противоракетния щит

Полският опит от войната в Ирак и Афганистан беше горчив и разочароващ, натискът на американския посланик над Варшава с цел връщане на еврейските имоти породи явно неразбиране, а изтичането на информации за тайни затвори на ЦРУ в Полша трайно влоши двустранните контакти. Някои полски експерти дори смятат, че полско-американските отношения в момента са на най-ниското си равнище през последните 20 години. И наистина - времето на полската безкритичност спрямо "големия брат" сякаш е безвъзвратно отминало. Едва всеки трети поляк междувременно одобрява водещата роля на световната суперсила - по този показател поляците изостават значително от средното ниво на одобрение, изказано в рамките на ЕС.

Пренебрегнати и отритнати

Полското разочарование започна с втората война срещу Ирак от преди десет години. Варшава тогава се включи в нея, за което пожъна множество похвали от страна на Вашингтон. Но надеждите на полската икономика, че след войските в Ирак ще дойде времето на бизнеса, от който те да извлекат заслужени печалби, се оказаха напразни. Всички оръжейни и други поръчки обаче бяха поети от САЩ.

Болката на поляците е не толкова от пропуснатите ползи. Основното е това, че се чувстват пренебрегнати и отхвърлени. Най-важната индикация за подобно отношение, според тях, са визите, които поляците са принудени да си вадят за пътуванията си в Америка. От много години насам полските политици се опитват да накарат Вашингтон да направи жест на добра воля, но засега усилията са напразни. Този факт налага своя отпечатък върху двустранните отношения. За поляците е неразбираемо, защо САЩ доста произволно продължават да решават, кой има право да посети страната и кой не.

Американският имидж пострада и от това, че страната не е вече така привлекателна за полските трудови имигранти. Онези, които искат за няколко години да припечелят добри пари в чужбина, вече предпочитат страни като Великобритания, Холандия или Германия. В ЕС поляците междувременно се чувстват доста добре, а старата привлекателна сила на Америка е значително избледняла. За младите поляци, разказите за времената на комунизма и американската подкрепа, и без друго, са нещо крайно отвлечено и отминало...

АГ, Жечпосполита, Драдио, Б Узунова; Редактор: Е. Лилов

http://www.dw.de

 


Сходни връзки

Как поляците разлюбиха Америка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди