изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:25 EEST
ДЪРЖАВАТА ПЛАМНА: Десетки хиляди блокираха София    
Новини

Протестът в София прерасна в гражданско неподчинение. Десетки хиляди недоволни граждани блокираха Орлов мост, предаде репортер на БГНЕС. Протестиращите освиркват мощно правителството. Продължават и скандиранията "Оставка" и "Мафия", както и обидни квалификации по адрес на премиера Бойко Борисов.



На Орлов мост са се събрали групи полицаи и жандармеристи с протектори и щитове, които за момента само охраняват протеста и не правят опити на разпръсването на събралите се на десетки хиляди души.

Протестиращите софиянци блокираха входа към центъра на столицата, като пренесоха протеста си на Орлов мост. В момента бул. "Цариградско шосе", както и всички останали улици към него, са затворени за всякакво движение. Празни автобуси своят на "Цариградско шосе" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Полицията няма как да пренасочи движението на градския транспорт по двата булеварда. Леки автомобили няма. Част от протестиращите вече започна да се разотива.

Яйца и обелки от плодове преди това полетяха към фасадата на парламента, хвърляни от хората, излезли на протест в столицата. Организаторите на протеста побързаха да призоват активистите да не провокират служителите на реда, охраняващи Народното събрание. Те призоваха за солидарност с полицаите, които също плащат високи сметки.

"Ние не сме лумпени, ние не сме тълпа, ние сме народът. Даваме ултиматум – ако до една седмица правителството не изпълни нашите искания, отново ще излезем тук и ще ги разбием." Този възглас отправи пред парламента един от многохилядния протест в София.

Протестът пред НС започна под звуците на народни песни, като някои от недоволните граждани дори се хванаха на импровизирано хоро на жълтите павета. Но доброто настроение бързо изчезна и беше заменено от гневни възгласи "Оставка" по адрес на правителството. Пред протестиращите беше обявено също, че 35 града в България са излезли на протест, заедно с тях, като по информация на организаторите, в морската ни столица Варна, на улицата са над десет хиляди души.

Имаме едно желание – "смърт на монополите". С този призив няколкото хиляди протестиращи в София тръгнаха на шествие от МИЕТ до парламента по време на националния протест срещу произвола на монополите и високите цени на тока.

Много от недоволните граждани споделиха идеята, че през миналата седмица правителството не е направило нищо, за да удовлетвори исканията на хората за разследване на дейността на монополите и по този начин е обърнало гръб на народа. Някои от протестиращите по-рано запратиха няколко яйца по Министерството на финансите. Служителите на полицията и Жандармерията придружават неотлъчно протеста.

В началото на шествието подредиха няколко колони от протестиращи, носещи над главата си българско знаме. Сред тях беше и малко момче с надпис в ръце: "Крепостни селяни на монополите". Протестиращите носят много плакати. Издигнат беше също и голям транспарант с надпис "ЧЕЗ, ЕОN и EVN - вън". Шествието е водено от протестиращи, опънали голям постер с надпис "България днес – корупция и полицейски методи." Протестиращите освиркват мощно и скандират "Мафия".

Мощните освирквания бяха прекратени в началото за минута мълчание в памет на починалия актьор Тодор Колев, чието поклонение съвпадна с началото на протеста. Над протестиращите се развяват много български знамена, както и трансперанти с надписи като "Без ЧЕЗ – не от утре а от днес". В момента протестиращите изпълниха цялото пространство пред МИЕТ като блокираха по улица "Раковски", а към протеста се присъединяват и нови участници.

Протести под надслов "Да запалим монополите" 4 част се провеждат в цялата страна днес. В социалната мрежа се разпространява следният призив за участие в протеста: "Стани, стани, юнак балкански, от съд дълбок се събуди, вземи си сметките януарски и публично ги изгори!". Ето какво искат гражданите в цялата страна: В енергийния сектор те настояват за национализация на ЕРП-ата. Премахване на всички посредници – НЕК да поеме тяхната функция. Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика. Търсене на отговорност на подписалите ги лица. Електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй" да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото. Да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

В сектора на топлинната енергия протестиращите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите. Уредите да отчитат в МВтч. Реално отчитане на изразходваната топлоенергия. /БГНЕС

 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА ПЛАМНА: Десетки хиляди блокираха София | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди