изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:55 EET
Протестиращите са пред президентството    
Новини

Протестиращите се преместиха пред президентството в София, където продължиха гражданското си неподчинение, предаде репортер на БГНЕС.



До нови сблъсъци с полицията не се стигна, след като служителите на реда се наредиха в плътни редици пред фонтана на площад "Независимост". Около 300-те полицаи станаха отново обект на скандиранията на протестиращите, като бяха хвърлени и бутилки. Протестиращите отправиха своите искания и към президента да се намеси при решаването на проблема с монополите. Някои от протестиращите за пореден път отправиха искания за оставка на премиера.

Хилядите разгневени протестиращи в София насочиха по-рано днес яда си към служителите на реда, като по полицейските линии започнаха да валят яйца и малки камъни. Към полицията се понесоха възгласи "Пазите престъпници". Протестиращите започнаха да блъскат една от колите на Жандармерията в опит да я преобърнат. Пред сградата на ЧЕЗ продължаваха да идват все повече полицаи и напрежението между тях и активистите видимо ескалира. Органите на реда започнаха да разпръскват със сила протестиращите, използвайки щитовете си. Вече има и десетки задържани сред недоволните граждани.

Протестът на десетки хиляди недоволни софиянци, който прерасна в гражданско неподчинение, тръгна от пл. "Орлов мост" по посока централата на ЧЕЗ на ул. "Г. С. Раковски". Някои от първите протестиращи, пристигнали пред сградата на ЧЕЗ, отправиха провокация към наредилите се пред входа на сградата жандармеристи с възгласи "Еничери" и "ЧЕЗ ли ви плаща да ги пазите?" За момента служителите на реда запазват спокойствие и не отговарят на провокациите на недоволните граждани.

Недоволните граждани с мощно освиркване и скандиране "Мафия" и "Оставка" тръгнаха към ЧЕЗ, като отново блокираха движението по ул. "Г. С. Раковски". Формалните лидери на протеста обявиха, че ще продължат действията си и утре. Те призоваха активистите да се включат отново и към утрешния протест, който е с начален час 18,30.

Преди това десетки хиляди недоволни граждани блокираха Орлов мост. Протестиращите освиркват непрекъснато мощно правителството. Продължават и скандиранията "Оставка" и "Мафия", както и обидни квалификации по адрес на премиера Бойко Борисов. На Орлов мост се бяха събрали групи полицаи и жандармеристи с протектори и щитове, които само охраняваха протеста и не правеха опити на разпръсването на събралите се над 10 хиляди души.

Протестиращите софиянци блокираха входа към центъра на столицата, като пренесоха протеста си на Орлов мост. Бул. "Цариградско шосе", както и всички останали улици към него, бяха затворени за всякакво движение. Част от протестиращите вече започна да се разотива.

Яйца и обелки от плодове преди това полетяха към фасадата на парламента, хвърляни от хората, излезли на протест в столицата. Организаторите на протеста побързаха да призоват активистите да не провокират служителите на реда, охраняващи Народното събрание. Те призоваха за солидарност с полицаите, които също плащат високи сметки.

"Ние не сме лумпени, ние не сме тълпа, ние сме народът. Даваме ултиматум – ако до една седмица правителството не изпълни нашите искания, отново ще излезем тук и ще ги разбием." Този възглас отправи пред парламента един от многохилядния протест в София.

Протестът пред НС започна под звуците на народни песни, като някои от недоволните граждани дори се хванаха на импровизирано хоро на жълтите павета. Но доброто настроение бързо изчезна и беше заменено от гневни възгласи "Оставка" по адрес на правителството. Пред протестиращите беше обявено също, че 35 града в България са излезли на протест, заедно с тях, като по информация на организаторите, в морската ни столица Варна, на улицата са над десет хиляди души.

Имаме едно желание – "смърт на монополите". С този призив няколкото хиляди протестиращи в София тръгнаха на шествие от МИЕТ до парламента по време на националния протест срещу произвола на монополите и високите цени на тока.

Много от недоволните граждани споделиха идеята, че през миналата седмица правителството не е направило нищо, за да удовлетвори исканията на хората за разследване на дейността на монополите и по този начин е обърнало гръб на народа. Някои от протестиращите по-рано запратиха няколко яйца по Министерството на финансите. Служителите на полицията и Жандармерията придружават неотлъчно протеста.

В началото на шествието подредиха няколко колони от протестиращи, носещи над главата си българско знаме. Сред тях беше и малко момче с надпис в ръце: "Крепостни селяни на монополите". Протестиращите носят много плакати. Издигнат беше също и голям транспарант с надпис "ЧЕЗ, ЕОN и EVN - вън". Шествието е водено от протестиращи, опънали голям постер с надпис "България днес – корупция и полицейски методи." Протестиращите освиркват мощно и скандират "Мафия".

Мощните освирквания бяха прекратени в началото за минута мълчание в памет на починалия актьор Тодор Колев, чието поклонение съвпадна с началото на протеста. Над протестиращите се развяват много български знамена, както и трансперанти с надписи като "Без ЧЕЗ – не от утре а от днес". В момента протестиращите изпълниха цялото пространство пред МИЕТ като блокираха по улица "Раковски", а към протеста се присъединяват и нови участници.

Протести под надслов "Да запалим монополите" 4 част се провеждат в цялата страна днес. В социалната мрежа се разпространява следният призив за участие в протеста: "Стани, стани, юнак балкански, от съд дълбок се събуди, вземи си сметките януарски и публично ги изгори!". Ето какво искат гражданите в цялата страна: В енергийния сектор те настояват за национализация на ЕРП-ата. Премахване на всички посредници – НЕК да поеме тяхната функция. Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика. Търсене на отговорност на подписалите ги лица. Електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй" да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото. Да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

В сектора на топлинната енергия протестиращите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите. Уредите да отчитат в МВтч. Реално отчитане на изразходваната топлоенергия. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Протестиращите са пред президентството | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди