изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:01 EET
Местан: Бойко, иди си с мир, иначе улицата е на ход    
Политика

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова от Кърджали правителството на Бойко Борисов да се оттегли заради провалите си във всички посоки и сфери, а парламентарните избори да бъдат предсрочни, във втората половина на април т.г., предаде кореспондентът на БГНЕС.



След продължилата 3 часа среща с партийния актив на движението от цялата област, новият председател подчерта, че протестите срещу високите цени на тока вече са и срещу цялостната политика на управляващите. Избухналото социално напрежение трябва да бъде овладяно с инструментите на демокрацията, а не с полицейщина, необходимо е незабавно да се спре с внушенията, че мюсюлманите в България са заплаха за националната сигурност, уточни Местан.

Според него ако Борисов не си иде с мир, улицата ще стане неудържима, а последствията – пагубни за страната. Най-голямото зло, което ГЕРБ причини на Родопите, е загърбването и неглижирането на проблемите на хората, както и провалът с договарянето на европейските средства по програмата за развитие на селските райони, посочи още лидерът на ДПС.

"Целите на атентата срещу лидера Ахмед Доган по време на националната конференция на ДПС бяха три – освен физическата ликвидация, да се заглушат и посланията от форума. Основната цел на ДПС е много ясна – свалянето на ГЕРБ от власт и съставянето на алтернативно правителство. За пръв път ясна, еднозначна оценка за управлението на ГЕРБ като пълен провал даде нашият лидер Ахмед Доган още преди година и 8 месеца от площада на Джебел. Днес улиците на България са пълни с възгласи за оставка. Това управление е провалено, защото така е заченато и моделът му е сгрешен. Свалянето на тази некомпетентна и откровено недемократична власт е политическа цел №1 на ДПС", подчерта Местан.

Според лидера на ДПС "точно в Родопите от Гоце Делчев до Кърджали не е нужно дори да казваме, че управлението на ГЕРБ е недемократично". Той припомни, че още преди 2 г. ръководството на ДПС е заявило, че "практически няма разстояние между свръхочакването и разочарованието, между надеждата и гнева". "Бойко Борисов успя да събуди свръхочаквания, дойде на власт с едни абсолютно нереалистични обещания и сега вече бере плодовете на народния гняв, който беше пресят под формата на свръхобещания от изборите преди близо 4 г.

Първопричината на случващото се в момента у нас е, че монополният характер на Бойко-Борисовата власт създаде монополни отношения в икономиката, превърна българските граждани в жертва на монополите, водеше политика на протектиране на монополите, искаше да види икономически отношения съответни на начина, по който той самият се разполага във властта", подчерта Лютви Местан.

В политическото ръководство на ДПС след анализ на ситуацията са преценили, че тези протести са срещу цялостната политика на кабинета, тъй като те са провокирани от провала на цялостното управление. "Пулсът на протестите измерва разочарованието от властта. Никакви пиар-стратегии на Бойко Борисов, колкото и да е майстор на това, никаква услужлива социологическа и политическа мисъл вече не са в състояние да го спасят. Той развива тезата, че ЕРП-тата били приватизирани по времето на двойната коалиция. Да, тогава, при управлението на Симеон Сакскобургготски се извърши приватизацията.

Но тогава нямаше протести срещу високите цени на парното и тока. Естествените монополи навсякъде са под държавна регулация, в България органът е ДКЕВР", посочи още Местан. Той акцентира върху факта, че приватизацията е станала със запазено държавно участие от близо 34%, а регулацията е била ефективна, защото никой не протектирал монополите. "В следващите години и реалната регулация, и липсата на протести продължиха. Държавният дял обаче беше продаден от кабинета на Борисов и монополът на частните компании стана тотален и безконтролен", припомни лидерът на ДПС.

Правителството няма адекватен отговор, то се крие, а трябва да дава отговори, а не да зарязва лозя из Хасково, препоръча Местан. Той допусна, че е много възможно Борисов да предложи на парламента да избере нов състав на ДКЕВР и така да демонстрира саможертва в името на мира. "Не зная дали ще има мир, ако с мир не си отидат. От вчера премиерът тръби, че вътрешният министър Цветанов ще бъде председател на националния предизборен щаб на ГЕРБ. Дали по този начин не иска да се отърве от него, или иска да спечели по полицейски политически изгубените избори, избирайте сами. Това е ясен знак, че ГЕРБ се стремят точно към това", подчерта Местан.

В отговор на въпрос кое е най-голямото зло, причинено на Родопите от управлението на ГЕРБ, той заяви, че Родопите са тотално забравена планина, а единствената политика на правителството е да осигурява 14-дневна заетост на хората, за да имат правото да получават месечни помощи от по 40 лева. "Нищо вярно няма в хвалбите на премиера, че е извоювал най-добрата финансова рамка от всички държави в ЕС за следващия програмен период. Единственото увеличение е за плащанията на площи за земеделските производители, но то бе заложено още при присъединяването ни през 2006 г. Кабинетът обаче не можа да защити средствата от Кохезионния фонд, а страните от бившия социалистически лагер са най-заинтересовани именно от него. Най-голямото престъпление е, че не е защитен националният интерес по отношение на програмите за развитието на селските райони, там средствата са намалени с близо 30%", каза още той.

Лютви Местан изрази тревога по повод факта, че през август изтича срокът за договарянето на конкретните параметри, в които ще се разходват най-общо договорените средства за следващия планов период. "Ако парламентарните избори се проведат през юли, този срок ще е изтекъл, преди да се сформира новото правителство. А на сегашния кабинет това ще му е последна грижа, предвид ескалацията на социалното напрежение", уточни наследникът на Доган. Той посочи, че в името на националния интерес на България от Бойко Борисов "сега се очаква да прояви държавническа отговорност и да съкрати тази агония, и час по-скоро да се върви към избори". "Още не е късно вотът да се изтегли във втората половина на април. България няма нужда от пълен мандат на ГЕРБ, който ще има характера на агония. Страната се нуждае от правителство с нов кредит на доверие, което да я изведе от очертаващата се вече, освен социална и икономическа, и много тежка политическа криза", поясни Местан.

Запитан ще предприеме ли ДПС конкретни ходове за предизвикване на предсрочни избори, той подчерта, че ако властта се заинати и превърне в самоцел довършването на мандата, движението няма полезни ходове, защото Борисов продължава да се ползва с безусловната подкрепа на независимите "патерици" в Народното събрание. "С независимите депутати той сформира солидно мнозинство, те разбират от полицейски силови методи на съхраняване на властта. Ако се стигне до съгласие за предсрочни избори, и президентът Росен Плевнелиев може да поеме своята роля, да продължи февруарските консултации във втори кръг, за да очертаем и времевата рамка за реализирането на тази необходима за България цел", коментира Местан.

Той подчерта позицията на ДПС, че е изключително важно ситуацията да се овладее с политическия инструментариум на демокрацията, предвид на риска от по-нататъшната ескалация на напрежението по българските улици. "Това е категоричната позиция на ДПС, това означава цивилизован изход от създаденото напрежение. Ние виждаме този изход в съгласието за предсрочни избори. В противен случай правителството и партия ГЕРБ поемат пълната отговорност за по-нататъшната ескалация на напрежението и за последиците от това", подчерта Местан. /БГНЕС

Кърджали / България Bookmark and Share

 


Сходни връзки

Местан: Бойко, иди си с мир, иначе улицата е на ход | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди