изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:54 EET
Ройтерс: Десетки хиляди протестират, ГЕРБ се топи    
Политика

сетки хиляди българи протестират в повече от 20 града на страната срещу високите сметки за ток, усилвайки натиска срещу правителството след седмица на устойчиви демонстрации. Това се казва в кореспонденция на агенция Ройтерс от София.



Протестиращите скандират "Всеки ден ще е така до победата", блокирайки градските центрове и искайки оставката на правителството и ренационализацията на електроразпределителните дружества.

Цените на електроенергията са политически чувствителни в най-бедната членка на Европейския съюз, тъй като сметките за ток поглъщат голяма част от доходите на гражданите, особено през зимата.

Демонстрантите замеряха с яйца, бутилки и плодове, горяха своите сметки за ток и нападаха офисите на енергийните фирми в пет града. Над 2000 души са блокирали магистралата за Гърция в близост до южния град Дупница.

В столицата София протестиращите блокираха движението на прочутия Орлов мост и на още няколко места.

"Не издържам повече", заяви Пенка Славова, пенсионер. "Моята пенсия е 155 лева, а сметката ми за декември е 175 лева. Какво трябва да направя?"

Местните медии съобщават, че протестиращите, сред които има жени и деца, са влезли в сблъсъци с полицията, когато са се опитали да влязат в централата на чешката фирма ЧЕЗ, която доставя ток за София и Северозападна България.

Ройтерс отбелязва, че българският енергиен пазар е разделен на три региона, като всеко от тях се контролира от по една фирма - чешките ЧЕЗ и Електро-Про, както и австрийската И Ви Ен.

Въпреки че българите се радваха на относителна икономическа стабилност, след като избхна световната икономическа криза, те имат най-ниския жизнен стандарт в сравнение с останалите страни от ЕС. Средната месечна заплата е около 400 евро, мого далеч от европейската, а месечната пенсия - 176 долара.

Правителството заяви, че ще разгледа въпроса за нарастващите сметки за електричество, но министърът на финансите Симеон Дянков в сряда изключи повторна национализация на електрически компании.

"Няма такава възможност и не мисля, че, която и да е членка на Европейския съюз, може да си позволи да говори за национализация", каза Дянков пред държавната телевизия БНТ.

На този фон Ройтерс констатира, че подкрепата за управляващата партия ГЕРБ се топи.

Подкрепата за управляващата партия на премиера Бойко Борисов е спаднала през февруари до 22,6% от 23,8% месец по-рано. Този спад на доверието се дължи на забавените реформи, ниските доходи и ширещата се корупция, подчертава Ройтерс. Безработицата е достигнала 10-месечния си връх.

Подкрепата за опозиционната Социалистическа партия, която заяви, че ще обмисли повторната национализация на ЕРП компаниите, ако спечели парламентарните избори на 7 юли, нарасна до 22,1%.

"Трябва да запомним тази дата - 17 февруари", каза пред БГНЕС политическият анализатор Евгени Дайнов. "На тази дата управляващата партия ГЕРБ почина. Това е протест срещу олигархическия модел на управление на ГЕРБ".

Полицията поръча специален автобус, който да паркира на една от столичните улици, за да се спре протеста на гражданите, които се устремиха към сградата на президентството. Няколко камъка полетяха към нея.

Вв Варна се състоя един от най-големите митинги с участието на над 10000 души. В знак на съпричастност с протестиращите националното знаме на кметството беше спуснато. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Ройтерс: Десетки хиляди протестират, ГЕРБ се топи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди