изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:45 EEST
Първи пада от листите депутатът, който поиска да обложи пенсиите    
Политика5 месеца преди изборите за листите на ГЕРБ могат да се кажат със сигурност само две неща:

1.Кметовете няма да намерят място в тях. Особено успешните. Лично вицепремиерът и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов сложи край на надеждите им, че може да се продължи с практиката на предсрочно прекратяване на мандата за сметка на топло местенце в парламента.

2.Вън остават и депутатите, които "само си разхождат костюмите из парламента". Предупреждението бе отправено отново от Цветанов. И хвърли в смут парламентарната група на управляващите.

Проучванията на “24 часа” показаха, че около 60% от досегашните депутати на ГЕРБ няма да намерят място в листите, ако се съди по активността им в парламента. Или поне не избираемо.

Кандидати за депутати на партията чакат в НДК официалните резултати от вота през 2009 г. На изборите през юли повечето няма да са там.

Класацията обаче се води от тези, които сътвориха откровени гафове през мандата. Челното място се полага на Борис Грозданов, който искаше да се облагат пенсиите.

За 4 г. професорът не се е изказвал нито веднъж от парламентарната трибуна. Подписал се е под 12 внесени законопроекта, но няма информация сам да е инициирал текстове. Влезе като мажоритарен депутат на ГЕРБ, но за цял мандат единствената идея, с която нашумя, бе данъкът Пенсия. Като член на комисията по бюджет и финанси на 24 септември 2012 г. поиска облагането с данък общ доход да е в сила от 2014 г., когато пада таванът на пенсиите. Грозданов подкрепи въвеждането на данък върху лихвите от депозити, нищо че идеята бе отхвърлена от финансовото министерство.

Инициативата му втрещи ГЕРБ Навлече си гнева на премиера, който определи изказването му като скандално. Според стенограма на заседание на МС от 28 септември Бойко Борисов казва на Симеон Дянков, че се е свързал с Грозданов и му се е накарал. И поръчва на финансовия министър “да се свърже с ПГ на ГЕРБ и да им каже, че такива теми не само не са обсъждани, а ако бъдат обсъждани, то това ще бъде тежко политическо решение, по което трябва да заседава Изпълнителната комисия”.

Има теми, които депутатите могат да обсъждат колкото искат, но техни идеи, преди да са минали през одобрението на правителството, просто звучат скандално, допълва Борисов. Чудим се как да съберем пари, за да вдигнем пенсиите, и с вдигането им говориш за данък върху пенсията - това здравият разум не го допуска, възмущава се още той.

Депутати от управляващата партия си тръгват от работа по тъмно, но това не им гарантира сигурни места в следващия парламент.

Втори в класацията на сгафилите депутати е Лъчезар Иванов. Той единствен от управляващите кара втори мандат, след като миналия влезе от групата на НДСВ, но после стана независим представител на ГЕРБ. Влезе в 41-ото НС със 100-процентовото доверие на Борисов като негов личен лекар. Стана зам.-председател на Народното събрание и едновременно с това шеф на здравната комисия, което бепрецедент в историята на парламента. Паралелно с това бе и шеф на структурата на ГЕРБ в София.

Скандалите около него не са малко - с телефоните “Верту” (подарък за депутати, които в работно време отиват на уж рекламна презентация, организирана от вестник "168 часа"), “Остеотех” (Иванов и здравният министър тогава Божидар Нанев са били на визита в САЩ за сметка на частната фирма, макар ДАНС да не установи нередности). После бе обвинен в кадруване в здравеопазването.

Най-голям обаче бе скандалът, когато тв журналистка обвини Иванов, че е оказвал натиск върху нея да не пуска репортаж за близкия до него митничар Сергей Бранков.

Съпругата на митничаря се оказа сътрудник в здравната комисия на парламента. Шефът на митниците Ваньо Танов пък разказа, че депутатът е оказвал натиск Бранков да оглави митница “Калотина”.

Това бе капката, с която чашата на търпението на Борисов преля, защото Иванов бе отстранен от всички шефски постове. Остана да изкара мандата си в парламента, но едва ли ще е отново в листите, твърдят от централата.

Скандалът с телефоните "Верту" бе първата черна точка и за Геновева Алексиева. После доцентката бе атакувана от колеги от гилдията на офталмолозите, че е използвала позицията си, за да вкара в клиничните пътеки болест, по която тя лично е специалист. Беше и жури в конкурс за доценти, в който участва и собствената й дъщеря. Тези гафове й струваха зам шефските постове в две комисии.

Вяра Петрова от Карнобат също ще изпадне от списъците заради роднинско облагодетелстване.

За депутатката тече проверка за конфликт на интереси по обвиненията на БСП, че е свързана със злоупотреби с евросредства. Според сигнала Центърът за професионално обучение към сдружение “Насърчаване на заетостта” в Бургас, собственост на майката на Петрова - Нели Симова, е усвоил около 700 хил. лв. от европрограми. Подобно обвинение имаше и за дружеството на съпруга на депутатката.

Депутатка от мнозинството уплътнява времето си в пленарната зала с четене на модни списания.

Красимира Симеонова от Пещера пък първо накара ученици да пишат на състезание "Ние сме ГЕРБ - с теб сме по-силни". След това се снима в Италия с издирвания от полицията в Пазарджик за бракониерство с дървен материал Иван Гюлеметов.

Не са малко обаче депутатите, които не станаха известни с нищо, дори и със скандали.

А само с това, че за 4 г. единствената им работа бе да пълнят пленарната зала и да натискат копчетата при гласуване на законите.

В групата на “рибите” са Илия Пашев и Георги Плачков от Пловдив - област, Янко Здравков от Враца, Николай Костадинов от Варна. Единственото, с което Анатолий Йорданов от Ловеч се прочу, е, че караше джип, даден му от Гриша Ганчев.

Колегата му от Враца Николай Рашев пък ще остане в парламентарните анали само с изцепката си в коментар за 3 март, че от Освобождението на България са минали “500 и повече години”.

Тези хора нямат никакви инициативи и изказвания в НС. Дори и да правят нещо по регионите, то остава незабележимо, коментират в групата. Величка Шопова пък изпада от листите с обяснението ”Манекенки не ни трябват”.

Почти сигурно е, че от листите ще изхвърчат и няколко депутати, които претърпяха провал с партийното строителство в регионите си. Тодор Димитров от Разград и Лили Боянова от Търговище са сочени за основни виновници за слабото присъствие на ГЕРБ в Лудогорието, което е традиционно силен регион за ДПС и БСП. Структурите ни там са кухи, нямат никаква активност, недоволни са в централата. И веднага сочат за пример Цвета Караянчева, която постигна много в бастиона на Доган - Кърджали, че дори тръгна да създава структури и в Турция.

Същата съдба очаква и Валентин Микев след скандалите около загубата на местните избори в Кюстендил.

Проблеми със структурата има и във Велико Търново. От началото на мандата тримата депутати оттам - Евгени Стоев, Христо Христов и Мирослав Петков, така и не намериха общ език, а интригите помежду им се отразиха негативно на влиянието на партията в града. Единственият от тях с шансове да намери отново място в листата е Стоев, който доведе настоящия кмет Даниел Панов и убеди ръководството на партията да му се довери.

Едва ли в бъдещите депутатски списъци на ГЕРБ място ще намери и още една група - новите, които само запълниха дупките при поредното кадрово завъртане в ГЕРБ и заеха местата на кметове, евродепутати и пр. За година дори колегите им не им научиха имената, какво да кажем за избирателите или шефа им Борисов. В този списък попадат Веселин Спиридонов, Йордан Андонов, Катя Чалъкова, Недялко Славов, Петко Петков, Петър Даскалов, Петър Якимов, Мариана Николова, Мария Минчева, Тодор Георгиев, Христофор Ачков, Веселин Давидов, Златко Тодоров, Катя Колева, Лилия Христова, Пламен Русев, Ралица Ангелова, Христо Чаушев.

На места в листите не бива да са надяват и депутатите, попадащи в графата “ненадеждни” - които не се съобразяват с партийната повеля, когато изказват мнението си пред медиите.

Групата се води от Ивелин Николов. Депутатът от Плевен “сгази лука” на референдума за “Белене”. Избирателите сигурно му се зарадваха, още повече че водачката на листата Цецка Цачева някак случайно точно в деня на вота се оказа чак в Ирландия, но това не поправи черната точка пред централата.

Отсега е ясно, че след референдума битката на управляващите за Плевен ще е тежка. Проучванията сочат, че ГЕРБ трудно ще повтори спечелените 4 депутатски мандата. Ако се окажат и верни слуховете, че за БСП там ще води Сергей Станишев, за да обере позитивите от допитването, то ГЕРБ няма шансове дори за 1 мандат, освен ако водач не е лично Борисов.

Ако тази схема не се разиграе, за Плевен са ясни няколко имена. Водач ще е отново Цецка Цачева, сигурни са и настоящите депутати Христина Янчева и Пламен Тачев, ученик на Борисов по карате. Спрягат се и областният управител Иван Новкиришки и съпругата на зам.-шефа на ГДБОП Валентин Цоновски - Поля.

Искра Фисодова и Красимир Велчев са сигурни за местата си в листите за изборите през юли. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

“Ненадеждните” се водят и от Иван Петров и Фани Христова от Хасково. Бившият шеф на РДВР - Хасково, отдавна е в личен конфликт с Цветан Цветанов. Галина Банковска пък ще изхвърчи от листите, защото всявала раздори в групата по темите за образованието и тежкия закон за задължителната забавачка.

Даниела Миткова от Русе и Йоана Кирова (снаха на бизнесмена Киро Киров) пък няколко пъти предприемат законодателни инициативи, които не са съгласували където и с когото трябва. Последно двете “настъпиха мотиката” с идеята си да няма оценки по физическо, музика и пеене.

Ивайло Тошев от Шумен задава неудобни въпроси на заседанията на групата, а и по лична инициатива си внесе кандидатурата за член на ВСС. Колегата му от Перник Петър Петров също никога не крие мнението си, макар да го чуват само журналистите.

Министрите със запазени места

Първи места в листите ще има за някои от министрите. Говори се, че Десислава Атанасова и Делян Добрев сигурно ще запазят регионите си от парламентарните избори преди 4 г. - Русе и Хасково. Лиляна Павлова пък ще е първа във Варна.

Мирослав Найденов си е харесал Благоевград, макар това да се приема на нож от структурата там. Местните щели да бъдат успокоени с второто място за областната координаторка Даниела Савеклиева, а досегашните депутати Георги Андонов и Любен Татарски можело да се надяват на 3-о и 4-о място.

Искра Фидосова най-вероятно ще изостави любимата Монтана и ще води в София.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Първи пада от листите депутатът, който поиска да обложи пенсиите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди