изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:56 EEST
Борисов през 2010 г.: С махането на финансов министър пада целият кабинет    
Политика"С освобождаването на един финансов министър все едно пада цяло правителство", това заявява премиерът Бойко Борисов по време на парламентарен контрол на 22 октомври 2010 г. Тази негова реплика бе припомнена днес, след като изненадващо стана ясно, че Симеон Дянков е бил принуден да подаде оставка.

БГНЕС публикува официалната стенограма на Народното събрание с изказването на Борисов.

ГЕОРГИ ПИРИНСКИ (КБ), докато министър-председателят разговаря с депутат и се чуват реплики от ГЕРБ: Няма да може да чуе въпросите господин Борисов, после ще му е трудно.

БОРИСОВ: Аз мога две-три неща заедно.

ПИРИНСКИ: Това е великолепно. Това е далеч над средните човешки възможности.
Два въпроса, г-н Борисов. Първият е: ще освободите ли министър Дянков от поста му на координатор по тази програма на България, защото и Европейският съюз, отново Ви напомням, съветва да се премахнат пречките, които затрудняват постигането на целите на Стратегия 2020? Това, което съобщихте и за завършили висше образование, и неотпаднали от основно образование, говори, че не постигаме тези цели. Аз твърдя, че България може по-добре, отколкото досега ни предлага г-н Дянков.

Вторият ми въпрос е: какво Ви пречи да освободите г-н Дянков от министър на финансите (шум, смях и ръкопляскания от ГЕРБ), след като е съвършено очевидно, че той не разбира каква политика трябва да се води, г-н премиер? (Шум и реплики от ГЕРБ.) Той отново Ви предлага да бъдем най-добрата бизнес среда с най-ниските данъци в Европа – нещо, което Ви постави в доста трудно положение и в разговорите с госпожа Меркел, и с унгарския премиер. Той продължава да мисли, че правейки България данъчен рай, 2020 г. тя ще е, както Вие обещавате, средно развита европейска страна. Това няма как да стане.

Вие не отговаряте на основния въпрос: какво Ви пречи да го подсетите? След като толкова пъти не изпълни това, което заявява, той трябваше сам да се сети да си даде оставката. Трябва да го подсетите малко по-ясно да направи този достоен жест, защото иначе остава неразбираемо какво Ви пречи да му я поискате.

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря. За отговор на двата допълнителни въпроса – г-н Борисов.

БОЙКО БОРИСОВ: Уважаема госпожо председател, уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми господин Пирински! Прочетох някъде в интервю, че министър Дянков трябва да благодари на министър Цветанов, че щели да го забравят за един месец, обаче това няма как да се случи.

ПИРИНСКИ (от място): Няма начин, г-н Борисов.

БОЙКО БОРИСОВ: А пък в същото време, това, с което започнах и днес, все пак фактите говорят. Всички кредитни агенции, най-големите в света, повишиха кредитния рейтинг на България. Това е пряко отражение на финансовото състояние, на стабилния фискален резерв, на добрата данъчна и прогнозируема политика, така че освобождаването на един или друг министър за мен не е проблем. С освобождаването на един финансов министър все едно пада цяло правителство. Това е сигналът към външните пазари и към всички, които се занимават с финанси. Затова аз мисля, че в момента оценките, които получаваме отвън от тези, които наблюдават финансовата стабилност на България, са такива, че не се налага освобождаването на господин Дянков. Благодаря ви.
(Ръкопляскания от ГЕРБ.)
 
Днес от ГЕРБ категорично отхвърлиха призивите на опозицията Бойко Борисов също да подаде оставка заедно с целия кабинет и да бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори.
 
Самият Борисов все още не е коментирал рокадите в кабинета, за които бе обявено в съобщение на правителствената пресслужбата - мястото на Дянков да бъде заето от Томислав Дончев, който да продължи да управлява и еврофондовете, а втори вицепремиер да стане регионалният министър Лиляна Павлова.
 http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Борисов през 2010 г.: С махането на финансов министър пада целият кабинет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди