изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:15 EEST
Президентът настоя за надпартиен регулатор в енергетиката    
ПолитикаХората трябва да бъдат чути, заставам на страната на гражданите и гарантирам, че техният глас ще бъде чут, заяви президентът Росен Плевнелиев в изявление пред медиите днес.

"Като президент не съм безучастен към масовите граждански протести на територията на цялата страна през изминалите дни. Тези протести започнаха срещу високите сметки за ток, но имат и по-дълбоки корени. Както многократно съм посочвал, големият проблем е в липсата на усещане за справедливост, ниските доходи и високата безработица. Хората трябва да бъдат чути", заяви държавният глава, цитиран от БТА и БГНЕС.

Президентът подчерта, че очаква от отговорните институции провеждане на ефективни краткосрочни и дългосрочни мерки.
"Хората трябва да знаят какво и защо плащат, трябва да имат свободата да избират доставчик на ток", убеден е той.

Държавният глава обаче подчерта, че национализацията не е решение:

"Една от причината да сме бедни е, че на всеки 4 години започваме от нулата - едните приватизираха досега, другите искат да национализират, за да могат след това трети отново да приватизират. Национализацията не е решение.”

Той изтъкна, че "персоналните промени винаги са част от инструментариума на изпълнителната власт и на законодателната власт, и те са възможни, но за мен те са само част от решението".

"За мен по-важни са проблемите на хората и тяхното решаване. Очевидно в сектор енергетика в последните 23 години са натрупани тежки проблеми, контролът очевидно не е достатъчен. Настоявам проверките да обхванат всички звена по веригата. Освен ЕРП-тата трябва да се проверят и НЕК, и БЕХ, и ДКЕВР, и всички по веригата и резултатите от тези проверки трябва да станат скоро и да бъдат публични. Необходими са бързи законодателни мерки, които да създадат надпартиен регулатор в енергетиката", заяви държавният глава.

Плевнелиев се обърна към политиците с думите:

"Призовавам партиите да престанат с лозунгите и да предложат конкретни решения за намаляване на сметките на гражданите, за повишаване на прозрачността и ефективността в системата. Очаквам дебат в парламента."

Президентът посочи, че в кратката история на демокрацията в България вече сме пробвали всичко:

"Имахме предсрочни избори, експертни кабинети, програмни правителства. Днес доверието на гражданите се базира на конкретни и ясни ангажименти и на резултати по тях. Призовават за национално отговорен подход. Нека всички да се ръководят в действията си от принципите на демокрацията и правовата държава."

Плевнелиев гарантира следното:

"Въпреки че президентът няма правомощия, той не определя цените на тока и не може да влияе върху контролните органи в системата, заставам ясно на страната на гражданите и гарантирам, че техният глас ще бъде чут, а компетентните институции ще работят и ще си свършат работата."
 


Сходни връзки

Президентът настоя за надпартиен регулатор в енергетиката | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди