изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 01:00 EEST
ИТАР-ТАСС: "Българската пролет" се разрази през зимата    
Новини

  България е обхваната от невиждани за последните 16 години многохилядни протести, които вече бяха обявени за "Българската пролет". На фона на нажежаващата се обстановка правителството на Бойко Борисов се паникьосва, а експертите предричат неговата оставка. Това се казва в анализ на ИТАР-ТАСС за последните събития у нас.



Многохилядните протестни акции срещу високите цени на електричеството, които се състояха в неделя, бяха най-големите за последните 16 години. През февруари 1997 недоволните от социалната политика на държавата българи щурмуваха парламента, по улиците на градовете в страната излязоха около 1 милион демонстранти. Тогавашните управляващи трябваше да върнат своя мандат.

Сходна ситуация се наблюдава и днес. Над 100 хиляди граждани излязоха на протест в почивния неделен ден. Над 10 хиляди души се събраха на митингите в София, Пловдив и Варна, не мина и без сблъсъци с полицията. В столицата разгневените демонстранти замеряха с яйца и бомбички зданието на парламента, а след това бутилки и камъни полетяха към прозорците на офиса на една от ЕРП-компаниите. В курортния град Варна, където протестите продължават вече седмица, гражданите затвориха един от централните булеварди и блокираха влизането в града по посока от София. Главният лозунг на протестиращите беше: "Всеки ден ще е така до победата!"

Недоволството на населението от високите цени на тока и отоплението достигна своя апогей. Главното искане на протестиращите - да се ликвидират частните играчи на българския енергиен пазар - компаниите ЧЕЗ, Енерго-Про и И Ви Ен, които са посредници между НЕК и крайните потребители. Сметките за ток през последните два месеца в сравнение със същия период на 2012 нараснаха средно от 50 до 100%, а в някои случаи и повече. И това въпреки уверенията на властта, че в скоро време ще се понижат цените на тока. Нещо повече българите са възмутени от непрозрачната схема при съставянето на сметките, те не получават и отговор от посочените по-горе фирми за причините, довели до повишаването на цените. Неотдавна местните медии разпространиха информацията, че известната актриса Стоянка Мутафова е получила сметка равна на 3000 лева при пенсия от 700 лева. Подобни случаи не са рязкост.

Местните политически анализатори предричат оставка на правителството, което явно е започнало да се паникьосва на фона на нажежаващата се обстановка. Вчера българският премиер Бойко Борисов освободи председателя на ДКЕВР Юлияна Иванова, която остана на този пост само четири дни. Неочаквано за всички днес подаде оставка вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, един от най-авторитетните фигури в правителството на Борисов. Официалните власти не свързват неговата оставка с протестите, но местните анализатори смятат, че този ход на управляващите може да намали незначително народното недоволство.

Последните демонстрации вече са кръстени "Българска пролет" по аналогия с наименованието на неотдавнашните събития в Северна Африка и Близкия Изток. В социалната мрежа Фейсбук към групата "Национални протести срещу произвола в България" вече се присъединиха над 60 хиляди потребители, които в най-скоро време смятат да проведат нови големи протести. /БГНЕС

 


Сходни връзки

ИТАР-ТАСС: "Българската пролет" се разрази през зимата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди