изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:06 EEST
Борисов: За нас е по-изгодно да подадем оставка, но няма    
Новини Дянков направи много за финансовата дисциплина и за финансовата стабилност. Той нямаше абсолютно никаква подкрепа нито в партията, нито в правителството. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Гранитна зала, на която присъстват и представители на протестиращите, предаде репортер на БГНЕС.

Дянков имаше само моята подкрепа, защото икономията и запазването на финансовата дисциплина са мерки, които не се харесват нито на министрите, нито на хората, но той освен финансов министър беше и вицепремиер, продължи Бойко Борисов.

Дянков се справяше зле с мерките за стимулиране на икономическия растеж. Той не беше комуникативен с министрите. За да се срещат с него, трябваше да дойдат при мен, заяви още премиерът. Като друг мотив за оставката на бившият вече финансови министър премиерът посочи, че семейството му е в САЩ и необходимостта той непрекъснато да пътува. Премиерът каза, че Дянков не е направил нищо и за Е-правителството: "В електронното правителство се направи много малко, а той беше отговорен пред мен".

"Кое налагаше да ми причини това със зърнопроизводителите?", попита той и добави: "Ние знаехме, че януари месец трябва да платим 850 милиона лева, които след един месец от Брюксел ще ни ги върнат".

ДКЕВР може да вземе решение за отмяна на увеличението на цената на тока, ако ДКЕВР се съгласи от 1 март може да намалим с 8% цената на тока, каза премиерът Бойко Борисов на извънредната пресконференция. Може да се намалят признатите разходи и може да се увеличи продаването количество електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" на регулирания пазар до 85-90%, продължи премиерът. Той е категоричен, че това правителство няма намерение да национализира ЕРП-тата. "Няма да съм аз този, който ще национализира ЕРП-тата в България. Ние няма да национализираме. Който иска – да дойде и да национализира", заяви Борисов.

По повод искането НЕК да поеме функциите на посредниците, той каза: и в момента няма посредници. За разсекретяването на всички договори премиерът заяви, че това вече е направено. Ако нещо е останало ненаправено, в рамките на деня ще бъде направено, обеща Борисов. Има договори, които така са направени, че с всяко едно разтрогване следват неустойки. Който ги е подписал, да дойде и да даде обяснение, допълни министър-председателят.

Той съобщи, че и трите ЕРП-та днес са глобени, а в рамките на днешния ден на ЧЕЗ ще се отнеме лиценза. По-рано Върховната административната прокуратура обяви, че е предложила на ДКЕВР да отнеме лиценза на дружеството. Важно е НС и всички политически сили, ако искат и в рамките на ден, два, три, изберат с 2/3 целия състав и председателя на ДКЕВР.

Има електромери, които се манипулират. Убеден съм, че инкасаторите пипат едни електромери за сметка на други. Борисов прехвърли отново вината на предишните правителства. И тези, които са причинили това да не се качват на протестите на хората, каза премиерът. Вината, която имаме е с назначаването на Семерджиев, Трайков ми го предложи. Уволнил съм го и се надявам неговата вина да бъде доказана. Говори съм с г-н Златев на Комисията на потребителите могат да заведат колективни искове и да заведат жалби при над 20% повишаване, каза Борисов.

Една от протестиращите Даниела Пеловска, поставена редом до Борисов, явно предварително подготвена, хвърли обвинения към конгреса на БСП и благодари на премиера колко бързо е разгледал писмото им. В Гранитна зала присъства и Диана Канева, която е представител на протестиращите от Сандански. Тя каза, че не е знаела защо са били поканени от министър Делян Добрев днес. Дойдохме рано тази сутрин и присъствахме на решенията какво ще се случва, каза тя и призова: От страна на протестиращите искам да призова всички, които протестираме да не се подават на вандалщини. Никой не казва да се прибираме – искаме решения, искаме действия.

Нека да не се политизира – ние не сме дошли на гости на ГЕРБ, а сме дошли на гости на премиера като институция. Протестите са само и единствени граждански и никаква политическа сила да не си позволява да яхва народното недоволство, заяви Диана Канева. Тя е категорична, че хората са толкова озверели, че може да стане страшно наистина. "Нека не чупим, ние не сме идиоти, ние не сме варвари. Целта е да се свърши работа", призова ще протестиращата.

"В нашето управление няма едно спряно евро по всички еврофондове. За пример сме. Българите имат право да изберат", каза Борисов. "За ГЕРБ и за мен е по-изгодно да подадем оставка веднага. За нас е по-изгодно да подадем оставка. Ако това го направим, последиците, които ще има, ще бъдат катастрофални. Няма никакъв смисъл да го направя сега. Аз говоря с хората, които са дошли да кажат, че имат реални искания. Няма да подам оставка заради Станишев и Доган, а ще се боря с тях докрай. И в опозиция пак ще се боря", заяви Бойко Борисов.

Най-важното е, че вече има приет бюджет, коментира той. "Г-н Дончев съм го сложил за финансов министър, защото доказа, че може да създава финансови екипи, да работи по европейски с финансовите рамки", каза той.

"Искам само да напомня на Станишев и Доган, защото Волен Сидеров протестираше и при Тройната коалиция. Протести пред парламента и бой на хора имаше и тогава. Учителската стачка трая седмици и тогавашните вицепремиери казаха, че трябва да развалят седянката. Зърнопроизводителите блокираха София", каза Борисов. Пътят, по който са тръгнали да използват недоволството на хората, ще им изиграе много зла шега за в бъдеще. Навсякъде революцията е изяла децата си. Да, улицата може да изгради партии. Това си е тяхно право. Като се явят на избори, ще влязат в парламента", каза Борисов.

"Това, което правим, след време, щото и моите енергии имат някакъв лимит. За 3 години съм осигурил финансова стабилност. Построили сме повече, отколкото за 20 години. В София има дъги, естакади, градинки, чистота, метро, спортна зала, десетки нови детски градини, всичко това беше приватизирано преди да дойда аз. Аз си тръгвам с много, много вдигната глава. "Тракия" се строи. Ако не изкараме мандата, няма да тръгне през май, мога да се обзаложа", каза Бойко Борисов.

Томислав Дончев добави, че в последните 6 години малко или много управлява публични финанси. Нямам притеснение във връзка с изискванията за тази позиция, коментира той. Очаквайте още подробности. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Борисов: За нас е по-изгодно да подадем оставка, но няма | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди