изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:04 EEST
Жандармерията окървави протеста на Орлов мост    
Новини

Полицията свали част протестиращите на Орлов мост на земята, като някои от активистите отнесоха ритници и палки, след като вече бяха на земята. Има и ранени, предаде репортер на БГНЕС.



Протестиращите отговориха на полицейските сили с викове "Убийци" и "Спрете да биете". Някои от повалените на земята граждани бяха арестувани, докато други бяха повдигнати от хората и издърпани настрана. По булеварда освен счупени стъкла, се виждат и петна от кръв. Още няма информация точно колко от активистите са задържани от полицията, но повалените на земята от полицейските палки бяха десетки.

"Таково нещо не съм виждал. За броени секунди жандармерията успя да окървави протеста на Орлов мост и да остави на земята десетки хора в кръв. Жандармеристите привидно отстъпваха пред протестиращите, но и в един момент изкочиха от всякъде полицаи и помляха протестиращите на земята", разказва репортерът на БГНЕС и уточнява: на земята останаха счупени полицейски палки в глави на хора, включително и на млади момичета. След това нито един полицай не си направи труда да извика линейски за ранените.

Някои от протестиращите продължават да вървят гневно напред към полицията, а бутилки летят към редиците на служителите на реда. Някои от протестиращите се опитват да укротят по-гневните граждани, но все още напрежението остава голямо.

"Полицаите ме сритаха с палки. Главата ми смачкаха, свалиха ме с удар на палка", разказа един от потърпевшите.

Първи сблъсъци станаха с полицията тази вечер. Протестиращи бяха повалени на земята на столичния булевард, след като полицията изблъска протестиращите обратно на Орлов мост. Артистът Андрей Слабаков помогна на един от ранените.

Напрежението на протеста в София се изостри, след като по полицаите бяха хвърлени бомбички, димки и развалени плодове. Полицейският кордон отстъпва назад по булеварда, но не повече от 10 метра назад.

Част от протестиращите успяха да пробият полицейските редици. След това се отправиха отново към Орлов мост, който беше запълнен от протестиращите. За втори път тази вечер спряха движението на една от главните артерии към центъра на столицата. Това обаче не повлия зле на повечето шофьори. Много от водачите на автобуси и тролеи подкрепиха протестиращите със своите клаксони. Някои дори се присъединиха към тях и със скандирания.

Полицията обаче бързо успя да огради протестиращите откъм бул. "Васил Левски". В отговор на това някои от недоволните метнаха малки бомбички пред линията на полицаите и после освиркаха служителите на реда.

Преди това шествието се пренесе точно пред входа на Народното събрание. В момента напрежението е по-малко, отколкото през предишните дни на протеста. Въпреки че присъстват агресивни активисти, които на моменти се опитват да провокират полицията, много повече са виковете "Полицията с нас".

Полицията пропусна протестиращите, без да се стига до сблъсъци. Зад барикадите на Народното събрание се бе подредила плътна редица от служители на реда с щитове, протектори и шлемове и държащи в готовност своите палки. Провокации за момента няма нито от страна на полицията, или на протестиращите.

Отказът на Бойко Борисов да подаде оставка е акт на страх от народния гняв, коментира пред БГНЕС един от хилядите протестиращи. Той вероятно ще се закопчае за парното на Народното събрание, преди да сдаде властта. Но той не е толкова важен. По-важен е народът и неговото страдание, добави гражданинът.

Друг от протестиращите се изказа много по-остро, като според него пътят за решаването на проблемите на гражданите минава задължително през оставка на Борисов, свикване на Велико Народно събрание и промяна на политическия модел в страната.

Многохилядното протестно шествие в София е пред парламента. Шествието минава под звуци на мощни тъпани. Често се чува и звукът на гърмящи наблизо бомбички. Скандиранията "Мафия" и "Оставка" не спират, както не спират и обидните освирквания по адрес на премиера и полицаите. Протестиращите достигнаха парламента, който беше ограден по-рано тази вечер от над 300 служители на реда. Срещу тях обаче се запъти голямото шествие от протестиращи с мощно скандиране "Много сме, силни сме."

По-рано протестиращите в София изпълниха ул. "Московска" и пространството пред Художествената академия. Ул. "Московска" откъм паметника е преградена от Жандармерия. Срещу тях демонстрантите от страната на паметника скандираха "Мафия", "Оставка" и "Българи юнаци". Хвърлят се димки, пиратки и шишета. Явно идва полицейско подкрепление откъм "Московска".

В края на церемонията пред паметника на Левски и точно преди изпълнението на националния химн, зад огражденията масово започнаха да викат "Оставка!", "Оставка!", "Мафия!" Премиерът Борисов отново беше обвинен от протестиращите и този път в него те видяха вината за това, че не са допуснати до паметника на Васил Левски.

Гражданите освиркаха политиците и ръкопляскаха на гвардейците. "Ние да не сме терористи от Ал Кайда", разгневено се провикнаха протестиращите, преди да отправят директен въпрос към премиера – дали въобще знае какво означава думата "демокрация". Случилото се стана повод за още по-мощно и разгневено скандиране "Оставка" и "Мафия".

По-рано полицейският кордон спря няколкостотин протестиращи пред Софийския университет. Те скандираха мощно "Оставка", а на фона на това по микрофоните на официалната церемония се чете есе на ученичка за Левски. Протестиращите с мощни викове успяха да създадат раздвижване сред гражданите и медиите. Няколко вълни от възгласи "У-у-у-у" прекъсват изброяването на официалните лица, които поднасят венци и цветя пред паметника.

Броят на недоволните българи, дошли да изразят мнението си, нараства лавинообразно. Протестиращите мощно освиркват премиера и искат неговата оставка. Те използват и обидни квалификации по адрес на Бойко Борисов. Десетки от тях развяват българския трибагреник.

Демонстрантите се бяха насочили към паметника на Васил Левски, но не бяха допуснати от силите на реда, които са блокирали всички подстъпи към възпоменателната церемония пред паметника. В момента движението пред Университета е парализирано.

По-рано няколкостотин протестиращи се събраха на Орлов мост и потеглиха към парламента. Днешният протест беше обявен с начален час 18,30 часа, но започна по-рано. Очаква се към протестиращите да се присъединят още много групи. Очаквайте още подробности. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Жандармерията окървави протеста на Орлов мост | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Жандармерията окървави протеста на Орлов мост
Автор: Anonymous да 2013-02-20 @ 23:14 EET
ФИЛИП КАЗА: Написаното не отговаря на истината.  Бях през цялото време на протеста на Орлов мост. Окървавеният възрастен човек, който показваха непрекъснато всички телевизии, както и повечето от пострадалите бяха ударени с камъни от една група с качулки за да не им се виждат лицата. Мнозина от тях бяха пияни, а някои сигурно и дрогирани и хвърляха камъни по полицията - това са същите тези качулати герои дето бяха арестувани, но полицията ги пусна. Говореше се че са някакви анархисти от комунистическата фракция на БСП "Че Гевара",  съдружниците им от ВМРО, както и хора на Расате и Атака, и от агитките на ЦСКА. Не знам точно какви са тези лумпени, но явно на БСП и ДПС им е замирисало на власт и ги използват, защото имаше и други от предишните дни, явно червени, пияни и агресивни. Продажните червени телевизии естествено подклаждаха точно тази част от тълпата. Е, хора, като толкова ви харесва Тройната коалиция, да ви е четита. Аз май ще трябва да се изнасям на някъде по на запад от всички тия зомбирани мутри, които провалиха нормалния протест на нормалните хора, точно когато постигна успех и Бойко трябваше да подгони крадците и монополистите. Добре започна, но свърши отвратително - явно обществото ни няма защитни реакции срещу боклука изплувал на повърхността на народното негодувание.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.82 секунди