изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:55 EET
Световните медии: Борисов подава оставка след протестите    
Новини

Българското правителство подава оставка след национални протести срещу строгите ограничения на разходите и високите цени на тока, предават Ройтерс и РИА "Новости".



Ройтерс отбелязва, че българското правителство е поредното в Европа, което пада заради строгите ограничения на разходите. Франс прес също съобщи за оставката на българското правителство, обявена от премиера Бойко Борисов в парламента. Агенцията отбелязва, че до решението се е стигнало след нарастващи улични протести в най-бедната държава-членка на ЕС. "Няма да участваме в правителство, при което полицията бие народа", заяви Борисов пред парламента, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В последните седмици България беше разтърсена от протести, които първоначално бяха заради високите цени на тока, но след това се превърнаха в национални демонстрации срещу дясното правителство като цяло, отбелязва Франс прес. В понеделник Борисов опита да смекчи кризата, като уволни непопулярния министър на финансите, а вчера обяви, че ще отнеме лиценза на ЧЕЗ, допълва агенцията.

Франс прес отбелязва, че Борисов е реагирал на задълбочаването на напрежението и припомня, че при протестите в София бяха ранени 28 души в понеделник и вторник, сред които петима полицаи. Един български младеж се запали тази сутрин пред кметството във Варна, а друг младеж се запали във Велико Търново вчера, отбелязва Франс прес.

Българският премие заяви, че дясноцентристкото правителство ще подаде оставка след национални социални протести, пише Асошиейтед прес. Решението идва след като десетки хиляди протестиращи в страната, която е член на ЕС, излязоха на улиците през уикенда и обвиниха правителството, че не е подобрило снижаващия се жизнен стандарт. Протестите в столицата София снощи прераснаха в насилие, като полицията се сблъска с протестиращите, при което бяха ранени 14 души, припомня агенцията. Десетки хиляди протестираха в България, най-бедната държава-членка на ЕС, срещу високите сметки за ток, допълва Асошиейтед прес.

Българското правителство съобщи, че подава оставка след национални протести срещу високите цени на тока и строгите икономии, съобщава и Би Би Си. Десетки хиляди хора протестираха в България, най-бедната държава-членка на ЕС, срещу високите сметки за ток. Премиерът опита да успокои протестите вчера, като обеща да намали цените. Той обаче и да накаже чуждестранна електрическа компания, която според него определяла прекалено високи цени на тока, припомня Би Би Си.

Българският премиер Бойко Борисов предложи да подаде оставка, след като антиправителствените протести предизвикаха улично насилие четири месеца преди планираните парламентарни избори, съобщава и агенция Блумбърг.

Премиерът, който дойде на власт през 2009 г., заяви пред парламента, че ще подаде оставка си пред депутатите преди планирания вот за промени в правителството, свързани със смяната на финансовия министър Симеон Дянков, който беше уволнен на 18 февруари.

"Няма да правим промени в кабинета. Ще подам оставката си, след като приключи заседанието на правителството на обед днес", цитира агенцията думите на премиера Борисов.

Късно снощи българската полиция влезе в сблъсъци с протестиращите в столицата София, които искаха по-високи заплати и оставка на правителството, припомня агенцията. Тя цитира думите на главен комисар Валери Йорданов, който заяви, че десетки са били ранени, а 25 души са били арестувани, след като протестиращите хвърляха камъни срещу полицията, чупиха прозорци и повредиха коли.

Българският премиер Бойко Борисов подаде оставка след бурни обществени протести в столицата и много други градове заради цената на тока, съобщава европейският портал Юрактив. Само часове след като заяви намерението си да продължи да бъде премиер, Борисов заяви пред българския парламент, че ще подаде оставка и че правителството като цяло ще подаде оставка по обяд, отбелязва изданието. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Световните медии: Борисов подава оставка след протестите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди