изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:29 EEST
Правителства извън стандарта    
ПарламентНародното събрание избира правителство и то управлява. Такава е нормата. Но има и правителства извън този стандарт - експертни или програмни. През годините на прехода два кабинета управляват във времена, когато партиите не искат да упражнят властта с "лицата" си.

В края на декември 1990 г. в страната кипят политически страсти, рафтовете в магазините са празни, министър-председателят Андрей Луканов (БСП) е хвърлил оставка (на 29 ноември с.г.) Основните политически сили се договарят и на 20 декември съставят коалиционен кабинет, наречен "правителство на националното съгласие", начело на което застава безпартийният юрист Димитър Попов. Негови вицепремиери са представители на основните политически сили тогава - Александър Томов (БСП), Димитър Луджев (СДС) и Виктор Вълков (БЗНС). Този кабинет започва реформите и на 1 февруари следващата година освобождава цените, които веднага "хвръкват" нагоре. А Димитър Попов е запомнен с фразата "За бога, братя, не купувайте!"

Вторият "нестандартен" кабинет е избран на 30 декември 1992 г. с мандата на ДПС. Оглавява го проф. Любен Беров, съветник на президента (1990 - 1997 г.) Желю Желев. Наречен е експертен, заради участието предимно на непартийни фигури в него. В парламента кабинетът "Беров" е бранен от ДПС и БСП. Проф. Беров управлява в напрегната политическа обстановка. В това време разривът между д-р Желев и сините е настъпил, СДС не подкрепя кабинета на неговия съветник и се опитва да го свали с шест вота на недоверие. Но не успява. Беров сам подава оставка на 2 септември 1994 г.

Кабинет на служба

В най-новата история на България има два служебни кабинета - на Ренета Инджова (от 17 октомври 1994 г. до 26 януари 1995 г.) и на Стефан Софиянски (от 12 февруари 1997 г. до 20 май 1997 г.) Те са назначени съответно от президента (1990 - 1997 г.) д-р Желю Желев и от президента (1997 - 2002 г.) Петър Стоянов.

По конституция основната работа на служебния кабинет е да подготви изборите за Народно събрание. Заради сложната обстановка, в която управлява, правителството на Стефан Софиянски свършва доста повече работа. То поема властта във време на хиперинфлация и народни вълнения. Въвежда валутния борд, внася кандидатурата на България за членство в НАТО, подписва меморандум с МВФ, който определя новите условия за сътрудничество с България (отношенията с фонда са прекъснати по време на кабинета “Виденов”). Сключва и договор с “Газпром” за доставка на синьо гориво.
Бъдещите юристи в университета слушат от преподавателите си по история на държавата и правото, че служебното правителство е “наказанието” на парламента за това, че не е успял да състави редовен кабинет.

Затова то се излъчва от президента със същия указ, с който държавният глава насрочва избори за ново Народно събрание.

Как се стига до служебен кабинет? Ако нито една от политическите сили не успее да сформира правителство. Президентът дава мандат за това първо на най-голямата партия, после на втората, сетне - на някоя от другите. Процедурата е известна като “парламентарна въртележка”. Всяка партия има 7-дневен срок за реакция. Минимален срок не е посочен, което на практика означава, че и в рамките на един ден партиите могат да се “извъртят”. Основният закон на страната предвижда, че избори за Народно събрание може да бъдат проведени най-рано два месеца след прекратяване правомощията на предишното. Което пък означава, че и “най-предсрочните” предсрочни избори не могат да бъдат проведени по-рано от 20 април.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Правителства извън стандарта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди